Kävellen kevyemmäksi – näin se käy!

Jos tavoitteena on pudottaa muutama kilo, kävely on oivallinen liikuntamuoto, sillä se kuluttaa reippaasti energiaa muttei tee oloa hurjan nälkäiseksi. KUNTO PLUSsan kävelyohjelmalla voit pudottaa jopa 5 kiloa 10 viikossa.

Kävellen kevyemmäksi

Pysyvään painonhallintaan ilman turhaa rehkimistä tai kallista kuntosalijäsenyyttä – kuulostaako jo melkein liian hyvältä ollakseen totta? Käveleminen on osoittautunut lukuisissa tutkimuksissa mainioksi painonhallinnan apukeinoksi, sillä kaloreita palaa runsaasti, mutta nälkä ei ylly niin hurjaksi, että lenkin jälkeen tulisi ahmittua.

Kävely on kuntoilumuoto, joka yllättää tehokkuudellaan.

Tutustu ohjelmaan täällä

OHJELMA: pudota painoa kävellen – ja pudota painoa jopa puoli kiloa viikossa

Mikä on kävelyn salaisuus?

Käveylenkille on helppo lähteä

Käveleminen on tutkitusti kaikkein tehokkainta laihdutusliikuntaa, sillä kävelylenkki ei jää kovin helposti väliin. Juoksulenkki tai kuntosalille lähteminen voi tuntua kiireen keskellä liian työläältä, mutta useimmat jaksavat lähteä kiireessäkin kävelylle.

Jos haluat vauhdittaa rasvanpolttoa ruokavalion avulla, ketogeeninen dieetti saattaa olla toimiva strategia. Lue, mistä siinä on kyse.

Stressi lievittyy

Laihduttaminen on miltei mahdotonta, kun stressitaso on korkea. Stressihormonien suuri määrä haittaa monin tavoin painonpudotusta, ja stressi voi kerryttää etenkin haitallista rasvaa keskivartaloon. Jo puolen tunnin kävelylenkki päivittäin auttaa ehkäisemään stressiä.

Kaloreita kuluu

Kävellessä kuluu noin 300 kcal tunnissa, mutta kokonaiskulutus piristyy pidemmäksikin ajaksi. Käveleminen vahvistaa varsinkin pakara- ja reisilihaksia, mikä lisää kulutusta levossakin. Perusaineenvaihdunta kuluttaa nimittäin sitä enemmän kaloreita, mitä suurempi kehon lihasmassa on.

Ruokahalu pysyy kurissa

Kävelylenkki ei ole niin rankkaa liikuntaa, että ruokahalu kasvaisi hallitsemattomaksi. Näin myös päivän energiasaldo pysyy kurissa.

Aktiivisuusrannekkeen avulla saat käveltyä päivittäin enemmän. Mutta mikä olisi sinulle sopiva ranneke? Lue lisää!

NÄLKÄ KÄVELYN JÄLKEEN

Kävelyn tapaisen kevyen liikunnan etuihin kuuluu se, että elimistö käyttää polttoaineenaan ensisijaisesti rasvaa. Rasvavarastojen maltillinen pieneneminen ei rasita kehoa niin paljoa, että verensokerin taso romahtaisi. Siksi elimistö ei lähetä aivoihin viestejä näläntunteesta.

Keho ottaa kävellessä energiaa rasvavarastoista.

NÄLKÄ JUOKSUN JÄLKEEN

Juoksun tapainen rankka kuntoilu pakottaa elimistön käyttämään polttoaineenaan pääosin sokeria. Verensokerin taso laskee tällöin helposti niin, että kova nälkä yllättää pian. Verensokerin tason lasku on merkki siitä, että elimistö kaipaa ravintoa.

Keho ottaa juostessa energiaa lihasten ja veren sokerista.

16 000 askeleella vyötärö hoikaksi

Useimmat tietävätkin jo, että päivän mittaan pitäisi kävellä vähintään 10 000 askelta. Se riittää hyvin, jos tavoitteena on terveyden ylläpitäminen. Painon pudottaminen kävelemällä vaatii hieman enemmän, mutta kannattaa muistaa, että jokainen askel on plussaa. Askelia ei tarvitse kerätä kokoon pelkästään kävelylenkeillä vaan päivän saldoa voi kartuttaa arkiaktiivisuudella –viemällä vaikka roskapussin ulos tai hakemalla lähikaupasta hedelmiä koko toimiston väelle.

  • Alle 40–50 vuotiaan pitäisi kävellä noin 12 000 askelta päivässä ja lasten noin 15 000 askelta päivässä.

Askelmittari on kätevä ja motivoiva väline, jos haluaa pysyä kärryillä päivittäin käveltyjen askelten määrästä. Tutkimusten mukaan askelmittarin käyttäjien tulee käveltyä enemmän kuin ilman sitä. Perehdyn valikoimaan ennen ostopäätöstä, sillä monet mittarit ovat harmillisen epätarkkoja. Noin viidenkymmenellä eurolla saa yleensä jo laadukkaan laitteen.

Kävelylenkki säännöllisesti joka päivä

Yksi reipas kävelylenkki päivässä tekee jo ihmeitä, mutta jos kävelet vielä mahdollisimman paljon esimerkiksi autoilun sijaan, päivän mittaan kertyy kevyesti lisäksi puolisen tuntia arkiliikuntaa.

  • Pidä kävelyyn sopivia kenkiä aina mukana myös työpaikalla, niin voit kävellä esimerkiksi vähän etäämmälle lounaalle tai käydä tauolla kävelyllä.
  • Älä aja autolla aivan ovelle saakka, vaan pysäköi se jonkin matkan päähän työpaikasta tai kaupan parkkipaikan kaukaisimpaan ruutuun, niin saat hyötyliikuntaa.
  • Kulje kävellen aina, kun etäisyys vain sallii. Kokeile myös pidempää, mutta kauniimpaa reittiä suorimman ja nopeimman reitin sijaan.
  • Valitse aina portaat ennemmin kuin hissi tai rullaportaat.

LUE MYÖS: Vältä nämä 10 virhettä kävelyllä

Anna Virenhem ja Martin Kreutzer