KUNTO PLUS kokeilee: mitä tapahtuu, kun alkaa syödä 800 grammaa kasviksia päivittäin?

Lue, mitä tapahtui, kun kaksi naista kokeili ruokavalioremonttia ja lisäsi neljän viikon ajaksi kasvisten ja hedelmien saantia merkittävästi. Katso myös vinkit, joiden avulla kasvisten lisääminen käy mahdollisimman vaivatta.

Lähikuva tehosekoittimesta, jossa on runsaasti hedelmiä ja kasviksia smoothien valmistusta varten.

SMOOTHIE ON MAHTAVA KEKSINTÖ. Haluatko syödä enemmän kasviksia? Smoothiet ovat helppo ja herkullinen tapa nauttia kerralla kelpo satsi kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

© Jakob Helbig

Monella riittäisi petrattavaa kasvisten käytössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan vain 22 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä syö päivittäin vähintään 500 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Syitä kasvisten vähäiseksi jäävään käyttöön voi olla monia, mutta meitä kiinnosti,
mitä todella tapahtuu, kun ruokavaliota rukataan tietoisesti ja kasvisten saantia lisätään kerralla reippaasti
– ja miten moinen muutos ylipäänsä on käytännössä
toteutettavissa tavallisessa arjessa?

Kaksi rohkeaa lukijaamme, Kia ja Nina, lähtivät mukaan pieneen ihmiskokeeseemme. Kummallakin kasvisten syöminen jäi arjessa vähälle ja makeita herkkuja kului senkin edestä – ja molemmat kaipasivat muutosta.

Rima korkealle

Kokeilussa kasvisten saantia lisättiin kerralla kokonaiseen 800 grammaan päivässä, jotta ero entiseen ruokavalioon olisi riittävän merkittävä. Määrä tuli jakaa tasaisesti neljälle eri aterialle. Tarkoituksena oli totuttaa kokeilijat käyttämään kasviksia kaikilla aterioilla ja myös helpottaa tavoitteen saavuttamista, kun kasviskiintiötä täytettiin jo aamusta alkaen.

Kokeilussa hedelmiä syötiin enintään 200 grammaa päivässä. Yleensä ne maistuvat jo muutenkin, ja kokeilun tavoitteena oli lisätä ruokavalioon etenkin kylläisyyttä tuovia kasviksia, jotka yleensä arkisyömisessä jäävät vähemmälle. Samalla rajoitettiin esimerkiksi runsaasti sokeria sisältävien ruokien ja runsasenergiaisten naposteltavien osuutta. Tämä kävi lopulta helposti, kun kasvispainotteinen ruoka täytti vatsan joka tapauksessa.
Kokeilu ei toki aina sujunut kitkatta eikä tavoite täyttynyt joka päivä. Matkan varrella koetut hyödyt motivoivat Kiaa ja Ninaa kuitenkin jatkamaan, ja moni muutos jäi heillä pysyväksi.

Jos haluat lisätä kasviksia ruoka­valioosi, ota seuraavilta sivuilta vinkkimme talteen – vaikka oma kasvistavoitteesi olisi maltillisempikin.

Et æble og en gulerod
© Istock

paljonko on 200 grammaa?

200 grammaa =

1 iso porkkana ja 1 omena

20 x 200 grammaa kasviksia ja hedelmiä

5 x AAMIAINEN

Kun hedelmiä ja kasviksia lisätään aterioille heti aamupalasta lähtien, 800 gramman päivätavoite täyttyy helpommin. Tässä viisi helppoa ja herkullista vinkkiä kasvispitoiseksi aamiaiseksi.

Pinaattismoothie

  • rahkaa tai (vanilja)skyriä
  • 1 banaani
  • 1 kourallinen pakastepinaattia
  • 1 pieni kourallinen pakaste­parsakaalia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • (tilkka maitoa)

Hedelmärahka

  • rahkaa sekä banaani, omena, ­päärynä tai appelsiini paloiteltuna
  • lisäksi 1 iso porkkana

Porkkana-marjapuuro

  • Raasta iso porkkana ja sekoita raaste kaurapuuron. sekaan.
  • Ripottele päälle iso kourallinen tuoreita, kuivattuja tai pakastemarjoja.

Ruisleipä, muna ja kasviksia

  • 1 keitetty kananmuna
  • 1 viipale ruisleipää
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 1/2 paprikaa paloiteltuna
  • ¼ kurkkua paloiteteltuna

Avokadoleipä

  • 1 viipale täysjyväpaahtoleipää tai ruisleipää
  • 1 avokado paloina tai soseutettuna
  • 6 kirsikkatomaattia Lisää halutessasi paistettu kananmuna ja mausta suolalla ja pippurilla.

10 x LOUNAS JA PÄIVÄLLINEN

Monet syövät lounaalla ja päivällisellä muutenkin kasviksia, ja niiden osuutta ruokavaliosta on helppo lisätä korvaamalla aterioilla pastaa, riisiä, perunoita ja leipää ekstra-annoksella kasviksia.

squash-pasta med tomatsovs

Bolognesekastike ja vihreä ”pasta”

  • Lisää porkkanaraastetta ja tomaattikuutioita.
  • Suikaloi kesäkurpitsaa ”spagetiksi”.

Sieni-kasvismunakas

Valmista munakas. Kuullota täytteeksi kasviksia, esimerkiksi:

  • ½ sipulia
  • 1 kourallinen viipaloituja herkkusieniä
  • ½ paprikaa paloiteltuna
  • 1/4 parsakaalia paloiteltuna
  • Lisukkeeksi kourallinen kirsikkatomaatteja.

Täytetty sämpylä

  • 1 kasvissämpylä tai -leipäpala halkaistuna
  • 1 soseutettu avokado, salaattia, broileria, tomaattia, punasipulia ja kurkkua täytteeksi Lisukkeeksi kasvispaloja.

Noutopöydässä

  • Täytä lautanen ainakin puolilleen kasviksia.
  • Suosi palkokasveja ja täyttäviä kasviksia, joissa on purutuntumaa, kuten kaaleja ja juureksia.

Kasvis-broileriwokki

marinoituja, paistettuja broilerisuikaleita

  • 1 kourallinen (suippo)kaalia viipaleina
  • 1 kourallinen parsakaalin nuppuja
  • ½ punaista paprikaa
  • ½ sipulia
  • 1 kourallinen sokeriherneitä
  • 1 kourallinen kikherneitä

Kaalisalaatti

  • 2 kourallista hienonnettua lehtikaalia
  • ½ appelsiinia paloiteltuna
  • ½ punaista paprikaa paloiteltuna
  • 1 kourallinen granaattiomenan siemeniä
  • 1 kourallinen paahdettuja kikherneitä Lisäksi esim. broilerinfileetä.

Parsakaalia ja goma-kastiketta

  • ½ parsakaalin kukintoa Höyrytä parsakaalia 1–2 min. Kypsennä lisäksi esimerkiksi lohta ja mausta goma-kastikkeella. Goma-resepti täältä: kuntoplus.fi/goma-kastike

Chili con carne ekstrakasviksilla

  • Paloittele chili con carnen sekaan runsaasti kuorittuja tomaatteja, porkkanaa ja paprikaa sekä erilaisia papuja.
  • Hienonna ”lisukeriisiksi” ¼ kukkakaalia.

Papuranskalaiset

Ripottele vihreiden papujen (3 dl) päälle öljyä ja suolaa ja paahda uunissa. Syö esim. pihvin lisukkeena. Valmista lisäksi rahkakastike sekä tomaattisalaatti kuudesta kirsikkatomaatista, pienestä punasipulista ja tuoreesta basilikasta.

Raakasalaatti

  • 1 raastettu porkkana
  • 1 raastettu omena
  • 1 kourallinen hienonnettua valkokaalia
  • appelsiinimehua Syö esimerkiksi kalapullien lisukkeena.

5 x VÄLIPALA

Pikkunälkä? Tässä viisi välipalavinkkiä, jotka auttavat kerryttämään päivän kasvissaldoa.

Avokado
© iStock

Avokadoa ja porkkanaa

  • 1 avokado
  • 1 iso porkkana Halkaise avokado ja ripottele päälle pippuria.

Näkkileipä, juustoa ja kasviksia

  • 1 viipale täysjyvänäkkileipää
  • 1 viipale juustoa
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 1 omena

Hedelmäsalaatti

  • ½ omenaa
  • ½ appelsiinia
  • 1 kiivi
  • 1 kourallinen mustikoita
  • 1–2 dl vaniljajogurttia tai -skyriä

Dippikasvikset

  • 1 keskikokoinen porkkana tankoina
  • ½ paprikaa paloiteltuna
  • 1 iso kourallinen kukkakaalin nuppuja
  • tomaattisalsaa tai hummusta dipiksi Tomaattisalsan reseptin näet täältä: kuntoplus.fi/tomaattisalsa

Smoothie

Tee aamupalalle iso annos smoothieta ja ota osa evääksi mukaan juomapulloon.

Kvinder skyller grøntsager, rød peber, ved håndvasken

SKYL OG SKÆR TIL HELE DAGEN Forbered gerne grøntsager til flere måltider ad gangen. Så hjælper du dig selv senere.

© Jakob Helbig

Näin saat syötyä helposti lisää kasviksia

Mitä helpommaksi teet hedelmien ja kasvisten syömisen, sitä paremmin onnistut. Tässä saat parhaat vinkkimme kasvisten käytön lisäämiseen.

Varaa jääkaappiin aina runsaasti kasviksia. Näin voit mennen tullen pyöräyttää smoothien, keiton tai lisukekasviksia päivän aterioille.

Valmista smoothieta kerralla isompi erä, josta riittää sekä aamu- että välipalaksi. Kaada toinen annos valmiiksi juomapulloon, joka on helppo napata mukaan.

Kiireisen pelastus ovat valmissalaatit, salaattisekoitukset ja valmiiksi paloitellut kasvikset.

Syötkö aterialla yleensä kasvislisukkeet tai lisukesalaatin viimeisenä? Kokeile vaihtaa järjestystä, jotta kasviksia tulee varmasti syötyä joka aterialla.

Paloittele kasviksia naposteltavaksi ja aseta ne käden ulottuville niin kotona kuin töissäkin – makeanhimon iskiessä on näin aina jotain vaihtoehtoista popsittavaa.

Pidä myös laukussa mukana manteleita tai paloiteltuja kasviksia pikkunälän varalta.

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus syödä enemmän kasviksia. Jos ne eilen jäivätkin vähemmälle, viis siitä – keskity vain tämän päivän aterioihin.