Kian makeanhimo hellitti ja jaksaminen parani huimasti

Tämä ei ollut suinkaan ainoa hyvä puoli kasviskokeilussa, jossa ruokavaliota rukattiin syömällä 4 x 200 g kasviksia päivässä. Lue lisää kokeilusta täältä.

Nainen istuu pöydän ääressä ja syö välipalaksi kasviksia.

ENEMMÄN KASVIKSIA Neljän viikon aikana Kian ruokavalio muuttui radikaalisti – kasvisten osuus kasvoi hurjasti ja samalla lihan käyttö väheni kuin itsestään.

© Jakob Helbig

4 x 200 grammaa kasviksia päivässä 4 viikon ajan?

Lue, miten Ninan ja Kian kokeilu onnistui!

Onko päivittäiseen 800 gramman tavoitteeseen pääseminen tuntunut hankalalta?
Ei oikeastaan, alussa olin tosin jopa niin kylläinen koko ajan, ettei välipalalle tuntunut löytyvän sopivaa rakoa. Korvasinkin päivän välipalan hedelmä- ja kasvislautasella, jolla herkuttelin iltaisin TV:n ääressä, ja se toimi oikein hyvin.

Muutitko joitain muita syömiseen liittyviä tapoja?
Minulla ei ole ollut tapana syödä aamupalaa joka aamu, mutta nyt aamiainen piti muistaa syödä ihan joka päivä. Ruokaa piti myös muistaa ostaa aina kerralla kunnolla, sillä päivittäiseen 800 gramman satsiin tarvitaan melkoinen määrä kasviksia ja hedelmiä.

Miten kokeilu vaikutti ruokavalioosi muuten?
En ole himoinnut karkkia ja sipsejä entiseen tapaan – ennen iltaisin iski aina hillitön herkkuhimo, mutta nyt se on kadonnut oikeastaan kokonaan. Suurin muutos oli kuitenkin se, että olen syönyt paljon vähemmän lihaa. Olen huomannut, että kasvikset, joissa on hyvin purutuntumaa, kuten raaka kukkakaali, suippokaali, lehtikaali ja palsternakka, pitävät hyvin kylläisenä, ja olenkin korvannut niillä lihan kolmena, neljänä päivänä viikossa. En ole myöskään syönyt juurikaan leipää, jota ennen meni paljonkin, koska olen ollut niin kylläinen, ettei se ole enää maistunut.

Huomasitko jotain epämukavia sivuvaikutuksia?
Minulla on ollut ajoittain ummetusta, mihin vaikuttaa varmasti sekin, että minun ei aina tule juotua tarpeeksi vettä.

Mikä oli kokeilussa vaikeinta?
Ehdottomasti viikonloput. Silloin on aina kaikenlaisia houkutuksia, joiden edessä pitäisi jaksaa pitää linjansa. Illanvietoissa, ravintoloissa ja reissuissa voi olla vaikea saada syötyä tarpeeksi kasvisia – ei sitä kehtaa popsia yksin edes kaikkia dippikasviksia. Helpoimmin kasvistavoite on tullut täyteen tavallisina työpäivinä.

Mitä uutta olet oppinut kokeilusta?
Olen ylipäänsä alkanut pohtimaan terveellisiä vaihtoehtoja syömisessä, myös kahvitauon pullalle. Olen tullut myös tietoisemmaksi huonoista tavoistani – väsyneenä esimerkiksi turvaudun helposti aina johonkin pikaruokaan. Olen myös huomannut konkreettisesti, miten paljon paremmin ihoni voi ja miten paljon enemmän energiaa minulla on, kun syön enemmän kasviksia. Jääkaappikin on aina hauskempi avata, kun se on täynnä väriä!

Mitä uusia tapoja aiot jatkaa kokeilun jälkeen?
Aion yhä käyttää enemmän kasviksia ruoanlaitossa – on niin helppoa raastaa vaikka pari porkkanaa lasagnen tai kaurapuuron sekaan. Aion jatkossa pyrkiä syömään 700 grammaa kasviksia kolmelle aterialle jaettuna, uskoisin, että sopii minulle parhaiten. Aamusmoothiestani en enää luovu! Saan siitä hurjasti virtaa heti aamun alkajaisiksi, kaikista terveellisistä ravintoaineista puhumattakaan.