Top 3: Nämä ovat terveellisimmät vihannekset

Kaikki vihannekset ovat terveellisiä – piste. Mutta jotkin ovat hieman terveellisempiä kuin muut. Ja voittaja on...

Erilaisia vihanneksia valkoisella taustalla – katso, mitkä ovat terveellisimmät.

MITKÄ VIHANNEKSET OVAT TERVEELLISIMPIÄ? Paprika, punakaali, tomaatti vai parsakaali? Katso täältä, mitkä vihannekset sisältävät eniten terveellisiä ravintoaineita.

© iStock

Terveellisimmät vihannekset? Ensinnäkin, ne ovat niitä, jotka sinulle maistuvat. Eivät ne, joita luulet, että sinun pitäisi syödä.

Tärkeintä on siis se, että syöt vihanneksia.

Tietysti jotkin vihannekset ovat muita terveellisempiä. Tai: jotkin vihannesryhmät sisältävät enemmän terveellisiä ainesosia kuin toiset.

Lue myös: Syö kilo kasviksia päivässä ja laihdu

Tämän vuoksi vihannekset ovat tärkeitä

Ennen kuin siirrymme voittajiin, kerrataan vielä, miksi vihannekset ovat tärkeä osa jokaisen ruokavaliota.

Vihannekset sisältävät tuhansia mikroskooppisen pieniä, terveyttä edistäviä aineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja täyttäviä ravintokuituja.

Lue myös: Syö 30 kasvista viikossa suolistobakteeriesi hyväksi

Elimistössäsi nämä aineet tekevät pieniä ihmeitä. Niillä on esimerkiksi seuraavat kolme tutkittua vaikutusta: alhaisempi kuoleman riski, matalampi sydän- ja verisuonitautien riski ja alhaisempi syopään sairastumisen riski.

Vihannekset edistävät laihdutusta

Eikä pidä unohtaa, että vihannekset ovat myös vähäkalorisia. Siitä on apua painonhallinnassa ja laihduttamisessa.

Jos se on siis tavoitteesi, kannattaa syödä vihanneksia päivän jokaisella aterialla ja täyttää vähintään puolet lautasesta vihanneksilla. Ja jos tekee vielä mieli santsata, ota pelkkiä vihanneksia toisella kierroksella.

Yli puoli kiloa kasviksia päivässä

Suosituksen mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä ja tästä noin puolet eli 250–400 grammaa tulisi olla vihanneksia ja juureksia.

Vähintään 250–400 grammaa – näin paljon pitäisi suositusten mukaan syödä vihanneksia päivässä.
— Ruokavirasto

Ja nyt kun päästiin suosituksiin, tässä on vielä yksi lisää. Kun suositellaan syömään monipuolisesti ja vaihtelevasti, tämä koskee myös vihanneksia. Eri väriset vihannekset sisältävät nimittäin eri määriä erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Eli tässä artikkelissa listattujen terveellisimpien vihannesten lisäksi on tärkeää syödä monipuolisesti myös muita kasviksia.

TOP 3: Terveellisimmät vihannekset


1 1. sija: KAALI


Kaali on ylitse muiden. Kaali on varsinaista superruokaa, joka ansaitsee ykkössijan monista syistä.

Kaalissa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, ja se sisältää noin 50 prosenttia enemmän ravintokuitua kuin monet muut yleiset vihannekset. Ja vaikka vihanneksissa on yleensäkin vähän kaloreita, moni kaali sijoittuu myös vähäkalorisimpien joukkoon.

Tutkimuksen mukaan runsaasti kaalia sisältävä ruokavalio voi suojata niin sydän- ja verisuonitaudeilta, nivelvaivoilta kuin joiltakin syöviltä ja on lisäksi hyväksi aivoterveydelle .

Kaalit ovat terveellisimpiä vihanneksia – ja lehtikaali on terveellisin vihannes.

LEHTIKAALI – sijoittuu terveellisimmät vihannekset -listan kärkeen. Hienonna lehdet hyvin ja hiero niitä käsissäsi oliiviöljytilkan kanssa minuutin ajan, jolloin lehtikaalin rakenne hieman pehmentyy.

© iStock

Terveellisin kaali: LEHTIKAALI

Jos on valittava yksi kaikkein terveellisin kaali, valinta on lehtikaali.

Lehtikaalin sisältämät rikkiyhdisteet ja vitamiinit parantavat veren rasva-arvoja ja vaikuttavat tulehdusta vähentävästi.

SESONKI:
Syys-tammikuu

LEHTIKAALIN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Kalsium, joka vahvistaa luustoa.
  • Kalium, joka edistää lihas- ja aivotoimintoja.
  • A-vitamiini, joka edistää tervettä näköä ja tukee immuunivastetta.
  • C-vitamiini, joka suojaa viruksilta ja bakteereilta.
  • E-vitamiini, joka on antioksidantti ja suojaa soluja.
  • K-vitamiini, joka on tärkeä luuston terveydelle ja veren hyytymiselle.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta ja tarjoaa ravintoa hyödyllisille suolistobakteereille.

LEHTIKAALI KEITTIÖSSÄ:

  • Poista lehtikaalista paksut lehtiruodit ja hienonna lehdet mahdollisimman hienoksi.
  • Käytä lehtikaalia esimerkiksi risottoon, smoothieen, pastoihin ja pyöryköihin.
  • Lehtikaalisalaatti on hyvää ja terveellistä. Hieman karvas kaali sopii hyvin yhteen marjojen ja hedelmien, appelsiinin, omenan tai granaattiomenan siementen kanssa, ja päälle voi ripotella hienonnettuja pähkinöitä.

Haluatko tietää lisää lehtikaalista? Tutustu lehtikaaliin tässä artikkelissa

Parsakaali on yksi terveellisimmistä vihanneksista

PARSAKAALI – on yksi terveellisimmistä kaaleista, etenkin raakana. Lämpimiin ruokiin se kannattaa höyryttää, paahtaa tai paistaa vain kevyesti.

© iStock

Muista myös tämä: PARSAKAALI

Parsakaali on hyvä folaatin lähde. Folaattia tarvitaan esimerkiksi punasolujen muodostumiseen.

Parsakaalissa on runsaasti myös glukosinolaatteja, joiden on solu- ja eläinkokeissa osoitettu voivan ehkäistä syöpää.

SESONKI:
Elo-tammikuu

Parsakaalin terveellisiä ravintoaineita:

  • Folaatti, joka on tärkeä solujen jakaantumiselle.
  • Kalium, joka edistää lihas- ja aivotoimintoja.
  • C-vitamiini, joka on tärkeää immuunivasteella ja sidekudokselle.
  • K-vitamiini, joka on tärkeä luuston terveydelle ja veren hyytymiselle.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta ja vähentää suolistosairauksien riskiä.

PARSKAKAALI KEITTIÖSSÄ:

  • Käytä parsakaalia raakana tai höyrytettynä salaateissa, lisää sitä smoothieen tai pyörykkätaikinaan, valmista siitä parsakaalikeittoa tai paista nopeasti pieninä nuppuina wokkiin.

Haluatko tietää lisää parsakaalista? Tutustu parsakaaliin tässä artikkelissa

Muita terveellisiä kaaleja:

2 2. sija: LEHTIVIHANNEKSET


Lehtivihannekset sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, ja ne auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Lehtivihannekset voivat edistää myös aivoterveyttä. Tutkimuksessa havaittiin runsaamman lehtivihannesten kulutuksen liittyvän hitaampaan kognitiiviseen heikkenemiseen ikääntyneillä.

Lue myös: 6 tärkeää kysymystä dementiasta ja Alzheimerin taudista

Lehtivihannekset ovat tärkeä osa niin kutsuttua MIND-ruokavaliota, joka on kehitetty edistämään aivojen terveyttä. MIND-ruokavalio sisältää aineksia Välimeren ruokavaliosta ja DASH-ruokavaliosta, mutta muiden terveyshyötyjen lisäksi siinä painotetaan aivoterveyttä tukevia raaka-aineita, kuten tummanvihreitä lehtivihanneksia, marjoja ja pähkinöitä.

Lehtivihannekset sijoittuvat sijalle kaksi terveellisimmät vihannekset -listalla – pinaatti on terveellisin lehtivihannes– on terveellisin lehtivihannes. Muista huuhdella pinaatin lehdet huolellisesti, sillä niissä on usein paljon hiekkaa ja multaa..

PINAATTI – on terveellisin valinta lehtivihanneksista. Huuhdo pinaatin lehdet huolellisesti, sillä niissä on usein paljon hiekkaa ja multaa.

© iStock

Terveellisin lehtivihannes: PINAATTI

Kippari-Kallen voimaruoka on todellista superruokaa.

Pinaatti kuuluu vähäkalorisimpiin vihanneksiin, ja se sisältää myös runsaasti E-vitamiinia, A-vitamiinia, folaattia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.

SESONKI:
Kesä-marraskuu

PINAATIN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • A-vitamiini, joka tukee näköä, hedelmällisyyttä ja immuunijärjestelmää.
  • E-vitamiini, joka vahvistaa immuunijärjestelmää.
  • K-vitamiini, joka on tärkeää luuston terveydelle ja veren hyytymiselle.
  • Folaatti, joka on tärkeää solujen jakautumiselle.
  • Kalium, joka edistää lihasten ja sydämen toimintaa.
  • Kalsium, joka vahvistaa luustoa.
  • Antioksidantit, etenkin karotenoidit.

PINAATTI KEITTIÖSSÄ:

  • Käytä salaateissa esimerkiksi jääsalaatin sijaan.
  • Pinaatti sopii loistavasti smoothieen, lettu- tai vohvelitaikinaan, munakkaaseen ja risottoon.
  • Rasva edistää pinaatin hyvien ainesosien imeytymistä, joten nauti sen kanssa esimerkiksi öljy-etikkakastiketta, avokadoa tai pähkinöitä.

Haluatko tietää lisää pinaatista? Tutustu pinaattiin tässä artikkelissa

Paksoi on lehtivihannes, joka sisältää paljon hyviä ravintoaineita.

PAKSOI on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Sen paksut herkulliset lehdet sisältävät paljon terveellisiä ravintoaineita. Kypsennä vain nopeasti, jotta lehdet jäävät ihanan rapeiksi.

© iStock

Muista myös tämä: PAKSOI

Paksoi eli pinaattikiinankaali sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ja hyvin vähän kaloreita, vain 15 kcal sadassa grammassa.

SESONKI:
Kesä-marraskuu

PAKSOIN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • A-vitamiini, joka on hyväksi näölle ja iholle.
  • C-vitamiini, joka vahvistaa immuunijärjestelmää.
  • Kalium, joka edistää lihasten ja sydämen toimintaa.
  • Kalsium, joka vahvistaa luustoa.

PAKSOI KEITTIÖSSÄ:

  • Käytä salaateissa esimerkiksi jääsalaatin sijaan.
  • Paista nopeasti wokkiin.
  • Paksoi sopii hyvin myös keittoihin, esimerkiksi aasialaiseen ramenkeittoon.

Haluatko tietää lisää paksoista? Tutustu paksoihin täällä

Muita terveellisiä lehtivihanneksia:

  • Mangoldi eli lehtijuurikas
  • Rucola
  • Lehtiselleri
  • Side- eli roomansalaatti

3 3. sija: JUUREKSET JA MUKULAT


Juurekset ja mukulat sisältävät runsaasti ravintokuitua, joka on hyväksi niin immuunijärjestelmälle, verenpaineelle kuin luustolle.

Juurekset kuuluvat terveellisimpiin vihanneksiin, ja juuripersija on niistä terveellisin.

JUURIPERSILJA – on juuresten ykkönen. Terveellinen juuripersilja muistuttaa palsternakkaa. Ero näkyy juureksen yläosasta. Persilja on päästä pyöreämpi, kun taas palsternakan yläpää on naatin kohdalta enemmän painunut.

© iStock

Terveellisin juures: JUURIPERSILJA

Pitkä, vaalea ja miedonmakunen juurikas sisältää runsaasti muun muassa B-vitamiinia, foolihappoa ja rautaa, jotka ovat tärkeitä punasolujen muodostumiselle – ja siten myös energiatasolle.

SESONKI:
Syys-maaliskuu

JUURIPERSILJAN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Folaatti, joka on tärkeää solujen jakautumiselle.
  • Kalium, joka alentaa verenpainetta.
  • C-vitamiini, joka suojaa viruksilta ja bakteereilta.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta.

JUURIPERSILJA KEITTIÖSSÄ:

  • Juuripersiljaa voi syödä raakana, höyrytettynä, keitettynä, paistettuna tai uunissa paahdettuna. Kokeile esimerkiksi uunissa paahdettuja juuripersiljan paloja punakaalisalaatissa.
  • Mieto mutta raikas maku sopii hyvin keittoihin, soseisiin, gratiineihin ja pataruokiin.
Porkkanan sisältämä beetakaroteeni tekee siitä yhden terveellisimmistä vihanneksista.

PORKKANAT – sisältävät myös monia terveellisiä ravintoaineita. Syö porkkanat mieluiten yhdessä terveellisen rasvan, kuten pähkinöiden tai oliiviöljyn, kanssa, niin vitamiinit imeytyvät paremmin.

© iStock

Muista myös tämä: PORKKANA

Runsas kuitupitoisuus antaa hyvän kylläisyyden tunteen, kun pureskelet porkkanoita.

Suositut oranssit juurekset sisältävät lisäksi runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu A-vitamiiniksi.

SESONKI:
Kesä-lokakuu

PORKKANAN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Kalium, joka alentaa verenpainetta.
  • A-vitamiini, joka on hyväksi näölle ja iholle.
  • K-vitamiini, joka vahvistaa luustoa.

PORKKANA KEITTIÖSSÄ:

  • Syö raakana, paistettuna, höyrytettynä, keitettynä tai uunissa paahdettuna.
  • Nauti raastesalaatissa, joka sisältää raastettua porkkanaa ja esimerkiksi valkokaalia, omenaa ja appelsiinia, tai paahdettuna muissa salaateissa.
  • Porkkanaraaste tekee sämpylöistä sekä terveellisempiä että mehukkaampia. Kokeile esimerkiksi herkullisia, auringonkukansiemenillä höystettyjä porkkanasämpylöitä.
  • Rasva edistää porkkanan vitamiinien imeytymistä, joten syö porkkanan kanssa esimerkiksi terveellistä rasvaa sisältäviä pähkinöitä, avokadoa tai oliiviöljyä.

Haluatko tietää enemmän porkkanasta? Tutustu porkkanaan tässä artikkelissa

Muita terveellisiä juureksia ja mukuloita:

Pidätkö kurkusta...?

... tai muista runsaasti vettä sisältävistä vihanneksista, kuten paprikasta ja kesäkurpitsasta? Syö ihmeessä myös niitä, sillä kaikki vihannekset ovat hyväksi.

Niistä et saa kuitenkaan niin paljon terveellisiä ravintoaineita kuin kaalista, lehtivihanneksista ja juureksista, joten siksi on tärkeää, että lautasellasi on muitakin vihanneksia kuin esimerkiksi pelkkää kurkkua.

Tummanvihreitä vihanneksia, pinaattia, parsakaalia ja lehtikaalia

SYÖTKÖ 100 GRAMMAA TUMMANVIHREITÄ vihanneksia päivässä? Se vastaa esimerkiksi kolmasosaa parsakaalin kukinnosta.

© iStock

Muista myös tummanvihreät vihannekset

Minkä värisiä vihanneksia syöt eniten?

Monet syövät kiitettävästi punaisia ja oransseja vihanneksia, esimerkiksi paprikoita, tomaatteja ja porkkanoita, mutta vähemmän tummanvihreitä vihanneksia.

Koska erivärisissä vihanneksissa on erilaisia ja eri määriä antioksidantteja, niitä on tärkeä syödä monipuolisesti – unohtamatta tummanvihreitä vihanneksia. Mitä voimakkaampi väri, sitä enemmän yleensä ravintoaineita. Vanhan ohjeen mukaan kasviksia pitäisi syödä viittä väriä päivässä, ja päivän kasvisannoksesta esimerkiksi 100 grammaa voisi olla tummanvihreitä vihanneksia.

Tummanvihreitä vihanneksia ovat esimerkiksi pinaatti, parsakaali, lehtikaali, paksoi ja lehtimangoldi.

Kaali, erilaisia

KAIKENLAISET KAALIT – sisältävät runsaasti kuitua. Kuitupitoisin kaali on lehtikaali, jossa on kuitua jopa yli kuusi grammaa 100 grammassa.

© iStock

Mitä hyötyä on ravintokuidusta?

Aina sanotaan, että ruoasta pitää saada riittävästi kuitua. Mutta mitä ravintokuidut ovat, miksi niitä pitää saada ja mikä on ”riittävästi”? Entä missä vihanneksissa on kuitua eniten?

Kuidut ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, ja niiden päivittäinen saantisuositus on vähintään 25 grammaa naisilla ja 35 grammaa miehillä.

PALJON KUITUA:

  • Vihannesta voi pitää runsaskuituisena, jos se sisältää yli 1,9 grammaa ravintokuitua 100 grammaa kohti.
  • Tällaisia vihanneksia ovat esimerkiksi herneet ja muut palkokasvit, kaikki kaalit ja kaikki juurekset.

VÄHÄN KUITUA:

  • Vihannesta voi pitää vähäkuituisena, jos se sisältää alle 1,9 grammaa ravintokuitua 100 grammaa kohti.
  • Tällaisia vihanneksia ovat esimerkiksi kurkku, paprika, kesäkurpitsa, tomaatti ja salaatti.

Ravintokuitu lisää kylläisyyden tunnetta aterialla, mutta sillä on myös muita etuja. Kuitu ei pilkkoudu ohutsuolessa kuten muut hiilihydraatit, vaan se kulkeutuu pilkkumattomana paksusuoleen, jossa se edistää ruoansulatusta ja ravitsee terveellisiä suolistobakteereja.

Onko peruna vihannes?

Peruna on kasvis, mutta sitä ei lasketa vihanneksiin.

Perunaa ei myöskään lasketa suositeltuun päivittäiseen 500–800 grammaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta sitä suositellaan kuitenkin tärkeänä osana ruokavaliota.

Peruna sisältää kohtuullisesti energiaa ja runsaasti useita kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia sekä C-vitamiinia. Perunat luokitellaan tässä yhteydessä ruoka-aineryhmityksessä samaan ryhmään kuin täysjyväviljatuotteet.

Nainen valitsee vihanneksia kaupassa

MITÄ TÄNÄÄN OSTAISIN? Ravintoaineiden lisäksi vihannesostoksilla kannattaa ottaa huomioon myös pari muuta asiaa.

3 vinkkiä vihannesten ostoon

  1. SUOSI KOTIMAISTA. Suomessa viljellään puhdasta ruokaa, toteaa muun muassa Luonnonvarakeskus. Sen mukaan Suomessa viljellystä ruoasta löytyy vain vähän torjunta-ainejäämiä moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.
  2. VALITSE LUOMUA. Luomutuotannossa ei saa käyttää kemiallisia torjunta-aineita, joten luomuvihanneksissa on luonnollisestikin siksi vähemmän torjunta-ainemääriä. Suuren brittiläisen tutkimuksen mukaan luomuviljellyissä tuotteissa on enemmän antioksidantteja ja vähemmän raskasmetalleja.
  3. SUOSI SESONGIN VIHANNEKSIA. Tällöin vihannekset sisältävät eniten vitamiineja, maistuvat parhaimmilta, ovat halvimmillaan ja kuormittavat ilmastoa vähiten.