Kesäkurpitsa – maukas tapa keventää suosikkiruokia
Edullinen ja helppokäyttöinen kasvis, jolla kevennät monia ruokia mausta tinkimättä – kesäkurpitsa on mitä mainioin kasvis! Katso parhaat vinkkimme sen käyttöön sekä 20 herkullista reseptiä.
Edullinen ja helppokäyttöinen kasvis, jolla kevennät monia ruokia mausta tinkimättä – kesäkurpitsa on mitä mainioin kasvis! Katso parhaat vinkkimme sen käyttöön sekä 20 herkullista reseptiä.
Ruoanlaitossa voisi äkkiseltään ajatella, että kovin miedon makuisella raaka-aineella ei tee oikein mitään.
Kesäkurpitsan kohdalla itsestään numeroa tekemätön maku on kuitenkin itse asiassa melkoinen etu. Miedon makunsa ansiosta kesäkurpitsa sopii esimerkiksi raasteena keventämään kuin huomaamatta monia tuttuja ruokia, mehevyydestä ja mausta tinkimättä.
Lue myös: Näin saat lisättyä kasviksia arjen ruokavalioon
Kun esimerkiksi osan lihasta korvaa kesäkurpitsalla, ateriasta tulee oitis kevyempi. Samalla tulee vähennettyä lihan syöntiä ja lisättyä kasvisten saantia.
Lue myös: Syö KUNTO PLUSsan ilmastoystävällisen ruokapyramidin mukaisesti
Kesäkurpitsa sopii täydellisesti etenkin jauheliharuokiin, kuten lihapulliin, lasagneen ja jauhelihakastikkeeseen.
Se sopii myös leivonnaisiin, kuten leipiin, sämpylöihin ja kakkuihin. Kurpitsa sisältää yli 95 prosenttia nestettä, joten se tuo leipomusten rakenteeseen suussa sulavaa mehevyyttä.
Kesäkurpitsan keskeinen valtti on sen vähäenergiaisuus.
Kesäkurpitsa sisältää nimittäin vaivaiset 18 kilokaloria energiaa 100 grammaa kohden, minkä vuoksi se on oivallinen raaka-aine monien ruokien keventämiseen. Se soveltuu hyvin esimerkiksi pastan korvikkeeksi – joko osittain tai kokonaan – jolloin pasta-aterian kokonaisenergiamäärä putoaa reippaasti tavallisen vehnäpastan käyttöön verrattuna.
Kokosimme tähän artikkeliin parhaat vinkkimme kesäkurpitsan käyttöön sekä helpot ja herkulliset reseptit, joissa kesäkurpitsa on joko pääosassa tai vähintäänkin tärkeässä sivuroolissa.
Lue myös: 35 kevyttä lounas- ja päivällisreseptiä
Kesäkurpitsan maku on niin mieto, että sen käytössä melkeinpä vain mielikuvitus on rajana.
Kesäkurpitsaa voi esimerkiksi paistaa pannulla tai grillata sinällään tai muiden kasvisten kanssa lihan tai kalan lisukkeeksi. Kesäkurpitsaa voi myös paloitella pastoihin, keittoihin, munakkaisiin, vokkeihin ja pataruokiin.
Kesäkurpitsa sopii myös aterian päärooliin: koverra sisus pois ja täytä liha- tai kasvistäytteellä.
Raastettu kesäkurpitsa sopii erinomaisesti esimerkiksi pyörykkätaikinaan ja lihakastikkeisiin, suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin sekä aterian lisukkeeksi pastan tai riisin tilalle.
Kesäkurpitsaa voi hyvin syödä raakana, tosin mietona kasviksena se ei välttämättä ole kovin järisyttävä makuelämys. Kesäkurpitsan voikin mieluusti marinoida ja grillata esimerkiksi salaateissa käytettäväksi.
Yksinkertaiseen mutta sitäkin maukkaampaan marinadiin tarvitaan vain oliiviöljyä, tilkka sitruunamehua sekä suolaa ja pippuria. Leikkaa marinoitava kesäkurpitsa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinileikkurilla.
Mitä kesäkurpitsasta oikein kokkaisi? Tutustu herkullisimpiin resepteihimme, joissa kesäkurpitsa pääsee oikeuksiinsa.
Hyviä herkkuhetkiä!
Kesäkurpitsa kuuluu kurkkukasvien heimoon ja kurpitsojen sukuun. Toisin kuin tavalliset kurpitsat, kesäkurpitsat ja kurkut voidaan korjata kesällä. Niillä on myös hyvin ohut ja syötävä kuori, ja ne voidaan syödä raakana.
Lue myös: Miksi kurpitsaa kannattaa syödä
Kesäkurpitsoja on eri tyyppisiä, ja niiden muoto ja väri vaihtelee vihreästä keltaiseen.
Lue myös: Miksi hokkaidokurpitsaa kannattaa syödä?
Kesäkurpitsan voi kurkun tavoin syödä kokonaan, kuorineen päivineen.
Myös kesäkurpitsan keltaiset kukat ovat syötäviä, ja niitä pidetään erityisenä herkkuna. Italialaisessa keittiössä ne täytetään usein ricottalla ja yrteillä, kastetaan beignet-taikinaan ja friteerataan.
Lyhyesti: ei mitään.
Kesäkurpitsa ja zucchini ovat käytännössä sama asia – zucchini on Euroopassa tutuin kesäkurpitsatyyppi. Kesäkurpitsasta käytetään myös nimeä courgette.
Lue myös: 15 vinkkiä, joilla saat lisättyä kasviksia ruokavalioosi
Suurin terveyshyöty piilee kesäkurpitsan vähissä kaloreissa. Se sisältää myös jonkin verran kuitua, A- ja C-vitamiinia sekä kaliumia.
Kesäkurpitsassa on energiaa vain 15–18 kilokaloria 100 grammassa, ja se onkin yksi vähäenergiaisimmista kasviksista – ja erinomainen raaka-aine painonpudotusta ja painonhallintaa tukevaan ruokavalioon.
Suomessa kesäkurpitsan sesonki on heinä-syyskuussa, mutta kaupan heviosastolta kesäkurpitsaa saa toki ympäri vuoden.
Kesäkurpitsa kannattaa korjata noin 15–20 cm:n pituisina, sillä tällöin ne ovat maukkaimmillaan. Liian suuret kesäkurpitsat voivat olla turhankin miedon makuisia.
Kesäkurpitsaa voi kyllä pakastaa, mutta pakastus vaikuttaa sen rakenteeseen, ja sulatettaessa kesäkurpitsasta tulee löysempi ja vetisempi.
Pakastettu kesäkurpitsa soveltuukin parhaiten esimerkiksi pyörykkätaikinaan, pataruokiin ja leipä- ja kakkutaikinoihin.
Jos kesäkurpitsaa on kotona useampia, niitä voi raastaa ja tehdä kerralla isomman satsin esimerkiksi pyöryköitä tai sämpylöitä, ja pakastaa ne myöhempään käyttöön.
Lue myös: Näin kauan ruoka säilyy pakkasessa
Kesäkurpitsan voi säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa. Parhaiten se säilyy viileässä, noin 10 asteen lämpötilassa, missä se säilyy noin pari viikkoa.