KUNTO PLUS testaa: 1 kilo kasviksia päivässä 3 viikon ajan

Voiko painoa pudottaa vain syömällä enemmän kasviksia? 40-vuotias Kristiina kokeili – ja tulokset puhuvat puolestaan.

Nainen jonglööraa kasviksilla

KRISTIINA KOKEILI SYÖDÄ KILON KASVIKSIA PÄIVÄSSÄ "Tunnen voivani todella hyvin, nukun paremmin ja jaksan enemmän", kertoo Kristiina, joka popsi 3 viikon ajan 1 kilon kasviksia päivässä. Paino putosi 2 kiloa ja vyötäröltä hävisi 5 senttimetriä!

© Jakob Helbig

Mitä tapahtuu, jos syö kilon kasviksia päivässä 3 viikon ajan?

Kilo kasviksia päivässä voi kuulostaa mahdottomalta urakalta, mutta 40-vuotias koehenkilömme Kristiina tarttui kolmen viikon haasteeseen.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun kasviksia syödään kilon verran päivässä? Miten moisen määrän ylipäänsä saa syötyä? Lue Kristiinan kokemuksista viikko viikolta.

Viikko 1: Päätä särkee, kilossa on liikaakin syömistä

“Motivaatio on todellakin kohdallaan. Olen googlannut vaikka kuinka monta ihanaa kasvisruokareseptiä ja ostanut kaapin täyteen raaka-aineita – valmiina ollaan!

Parin päivän kuluttua alan ymmärtää, että kilossa kasviksia on oikeasti aika paljon syömistä. Tässähän meinaa vatsa ratketa! Miten esimerkiksi iso pussi lehtikaalia voi painaa vain 300 grammaa? Seuraavaksi ostan kyllä painavampaa tavaraa."

Paljonko eri kasvikset painavat? Katso täältä.

"Puputan vielä iltamyöhällä kukkakaalia saadakseni päivän kasviskiintiön täyteen. Päätän pyhästi syödä ensi viikolla ensisijaisesti vain kasviksia ja vähemmän muuta ruokaa, jotta jaksan koko kilon joka päivä.”

Nainen vihanneslaatikko käsissä

Kilo kasviksia täyttää hyvin ja keventää päivittäistä energiasaldoa, sillä lautaselle jää automaattisesti vähemmän tilaa esimerkiksi leivälle, pastalle ja riisille.

© Jakob Helbig

Plussat

 • Tässä viikossa ei ollut paljoa kehumista.

Miinukset

 • Kuorimiseen ja pilkkomiseen meni kauheasti aikaa.
 • Päätä särki koko viikon.
 • Olo oli turvonnut eikä vatsa oikein toiminut. Tuntui, kuin elimistö olisi lamaantunut ihmettelemään, että mitä täällä oikein tapahtuu.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti:

Päänsärky on varsin tavallista ja johtuu luultavasti siitä, että kasviksilla on korvattu muita hiilihydraatin lähteitä, joihin elimistö on tottunut. Tämä vaihe menee onneksi ohi muutamassa päivässä, kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon. Sen jälkeen energiatasokin lähtee selvästi nousuun.”

Vihannessorvi

MITÄ KASVIKSISTA KOKKAISI? KOKEILE VAIKKA KASVISSPAGETTIA. Vihannessorvilla valmistat helposti esimerkiksi kesäkurpitsaspagettia. Juuri nyt saat vihannessorvin sekä 3 numeroa KUNTO PLUS -lehteä yhteishintaan 14,90 €!

© Jakob Helbig

Viikko 2: Paremmat yöunet ja lisää virtaa päiviin – mainiota!

“Jipii, pääkivut ovat helittäneet – totutteluvaiheesta on selvitty! Elimistöni selvästi tykkää kuidusta ja hedelmäsokerista. Öisin nukun paremmin ja päivisin jaksan paremmin. Olen myös löytänyt kaupan vihannesosastolta valmiiksi pilkotut salaattisekoitukset ja juurekset – huippukeksintöjä. Karkkien sijaan napsin kirsikkatomaatteja ja mustikoita, ja homma alkaa muutenkin rullata. Suunnittelen ja punnitsen päivän kasvisannokset jo aamulla.

Lapsetkin syövät nyt enemmän kasviksia, ja tunnen tekeväni hyvää niin itselleni kuin ympäristöllekin. Kissakin on alkanut syödä parsaa.”

Plussaa

 • Paino on pudonnut 1,5 kg.
 • Vyötärönympäryksestä on hävinnyt 3 cm.
 • Tunnen ihan selvän eron olossani: nukun paremmin ja päivällä olen energisempi.
 • Makeanhimo on tyystin kadonnut.

Miinusta

 • Tässä viikossa ei ollut mitään valittamista.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti:

Paremmat yöunet kertovat siitä, että elimistökin voi nyt paremmin: verensokeri ei heilahtele vaan energia­taso pysyy tasaisena koko päivän, ja öisinkin unen laatu on näin parempi. Unenlaatua parantavat myös kasvisten ja hedelmien ravintoaineet, jotka suojaavat ja ravitsevat aivoja.”

Viikko 3: Iloa ja hyvää oloa

“3. viikolla söin voittopuolisesti kasvisruokaa. Löysin myös kasvispohjaiset pyörykät ja pihvit – nehän ovat tosi maukkaita ja tuovat hyvää vaihtelua arkiruokiin.

Kokeilen edelleen innokkaasti uusia kasvisruokareseptejä. Viimeksi valmistin kukkakaalista tulisia kukkakaalisiipiä ja tein lisukkeeksi guacamolea – nam! Kukkakaali on muuten uskomattoman monipuolinen kasvis – olen syönyt tällä viikolla kolme kukkakaalia eri tavoin valmistettuna. Ja hyvällä halulla.

Tunnen voivani tosi hyvin! Aion jatkaa edelleen samalla linjalla, mutta lopettaa ruokien punnitsemisen – olen aika helpottunut, kun se loppuu! Punnitseminen ei ole enää välttämättä niin tarpeenkaan, sillä olen kokeilun aikana saanut jo aika hyvän näppituntuman siitä, paljonko eri kasvikset painavat.”

Plussaa

 • Voin todella hyvin.
 • Kasvisruoka maistuu hyvin.
 • On hauskaa kokeilla ja löytää uusia kasvisreseptejä.
 • Iho voi paremmin.
 • Paino on pudonnut 2 kg.
 • Vyötärö on 5 cm hoikempi.

Miinusta

 • Kasvisten ja hedelmien alituinen punnitseminen rasittaa.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti:

Kasvisten ja hedelmien antioksidantit ovat elimistön kaikille soluille ja samalla myös iholle hyväksi, sillä ne torjuvat ihon vanhenemista nopeuttavien vapaiden radikaalien haittoja, minkä vuoksi kasvislisäys voi näkyä ihollakin.”

Miten kasviskokeilu vaikutti

Nainen hymyilee

Kristiinan vyötärönympärys kaventui 5 cm ja paino putosi 2 kg.

© Jakob Helbig

Ennen 3 viikon kasviskokeilua

Kristiina söi yleensä 2–3 ateriaa päivässä, ei juurikaan kasviksia ja vielä vähemmän hedelmiä, mutta runsaasti vehnäleipää ja pastaa.

3 viikon kasviskokeilun jälkeen

Kolmen viikon jälkeen Kristiinan vyötärön­ympärys oli kaventunut 5 cm ja painoa pudonnut 2 kg, vaikka hän söi kasviskilon ohella mielensä mukaan.