15 vinkkiä kasvisten lisäämiseksi ruokavalioon

Kasvisten käytön lisäämisen ei tarvitse olla työlästä. Näillä 15 vinkillä lisäät helposti kasviksia jokaiseen päivään.

Nainen valmistaa vihersmoothieta

KÄYNNISTÄ PÄIVÄ VIHERSMOOTHIELLA Oikealla strategialla saa helposti syötyä (ja juotua) kilon kasviksia päivässä.

© iStock

Näin lisättyä kasviksia päivittäiseen ruokavalioon

Haluaisitko lisätä kasviksia arjen ruokavalioon tai kenties kokeilla jopa päivittäisen kasviskiintiön kasvattamista kokonaiseen kiloon? Näillä helpoilla vinkeillä saat lisää kasviksia lautaselle (tai lasiin) joka päivä.

1. Paloittele iso satsi kerralla

Pidä silloin tällöin paloittelutalkoot: kuori ja paloittele kasvikset tulevien päivien ruokiin ja välipalanaposteltaviksi, niin nopeutat kokkausprosessia monena päivänä.

2. Ujuta kasviksia tuttuihin ruokiin

... esim. kastikkeisiin, perunasoseeseen, pataruokiin, munakkaisiin, pastoihin ja pitsoihin.

Näin valmistat kevyemmän pitsapohjan kukkakaalista.

3. Osta kerralla paljon

Kun täytät kasvisvarastot kerralla moneksi päiväksi, säästät sekä aikaa että rahaa. Varaa samalla tunti tai pari aikaa pilkkomistalkoisiin.

4. Kasviksia pakkasesta

Jos paloittelu puuduttaa, käytä kaikin mokomin hyväksi pakastehyllyn antimia. Pakastevokkivihanneksista saa nopeasti mainion aterian.

5. Investoi leikkuriin

... jonka vaihtoterillä saat esimerkiksi spiraalimaisia suikaleita kasvisspagetiksi.

Vihannessorvi
© Jakob Helbig

6. Laadi kasvisten käytölle perusperiaatteet

... esimerkiksi että syöt jokaisella aterialla jotain kasvista tai hedelmää. Aseta minimitavoitteeksi vaikkapa yksi kasvisannos joka välipalalla ja 2–3 annosta pääaterioilla.

7. Smoothiessa kasvis tiivistyy

Smoothiessa tulee helposti nautittua merkittäväkin osa päivän kasviskilosta vaikka heti aamusta helpommin kuin lautaselta rouskuteltuna.

Kokeile herkullisia smoothiereseptejämme!

8. Säilytä raaka-aineet oikein

... mieluusti ilmatiiviissä rasiassa, jossa on kostea talouspaperi pohjalla ja päällä – näin kasvikset eivät kuivahda. Sitruunamehulla estät kasvispaloja ruskettumasta.

9. Valmista keittoja ja pataruokia

... joihin saa uppoamaan runsaastikin kasviksia.. Kypsentäminen tekee niistä myös vatsalle ja suolistolle helpompia käsitellä. Lisää kylläisyyttä tuovat esimerkiksi broileri tai katkaravut.

Kasviskeitot ovat superhelppo tapa lisätä kasvisten saantia! Kokeile esimerkiksi kurpitsakeittoa tai parsakaalisosekeittoa.

10. Tee kasvisten syömisestä helppoa

Pidä hedelmäkulho täytettynä pöydällä, pilko kasviksia valmiiksi jääkaappiin, osta pakastimeen valmiita vihannesekoituksia.

Kasvispaloja

TERVEELLISTÄ NAPOSTELTAVAA Alkaako vatsa kurista aina iltapäivällä? Välipala sammuttaa nälän. Katso vinkit terveellisiin välipaloihin täältä.

© iStock

11. Pidä kasviksia mukana

Osta valmiita napostelukasviksia tai paloittele pieniin rasioihin valmiiksi esimerkiksi kurkkua, porkkaan tai retisiiä.

12. Kokeile juuresranskalaisia perunaranskalaisten sijaan

Kasviksilla ja juureksilla voi korvata muita hiilarilähteitä monella tapaa: kukkakaalista voi tehdä pitsapohjan, perunalisukkeet voi vaihtaa uunijuureksiin ja kesäkurpitsasta tehdä "spagettia".

Puuduttaako peruna? Katso neljä terveellistä vaihtoehtoa potuille.

13. Kokeile uusia reseptejä

Innokkaimmankin kasviskokeilijan into hyytyy, jos samaa salaattia puputetaan päivästä toiseen. Aseta tavoitteeksi kokeilla viikossa 2–3 uutta kasvisruokaa. Katso vinkkejä osoitteesta kuntoplus.fi.

Kokkausinspiraatio hukassa? Katso vinkit terveellisiin aterioihin jokaiselle arkipäivälle.

14. Pidä kirjaa

Omaan muistiin ei ole aina luottaminen, etenkään siinä, montako porkkanatikkua aamupäivällä tuli popsittua. Kirjaa päivän kasvis‑annokset ylös muutamana päivänä, niin näet, paljonko kasviksia oikeasti syöt.

15. Kastikkeet, pestot ja dipit

Kastikkeet, pestot ja dipit sisältävät pienessä paketissa paljon kasviksia. ­

Kokeile herkullisia pesto- ja dippireseptejä!

Kasviksia voi käyttää kotikokkailussa todella monipuolisesti. Lue täältä vinkit siihen, miten saat ujutettua kasviksia arjen ruokiin.