Kuohkeat, nopeat aurinkosämpylät
12 kpl
Valmisteluaika: 20 minuuttia
Valmistusaika: 20 minuuttia
Aika yhteensä: 160 minuuttia - Nostatusaika: 2 h
2,5 dl haaleaa vettä
50 g creme fraichea, jogurttia tai taikinajuurta
2 munaa
100 g raastettua porkkanaa (tai kesäkurpitsaa tai punajuurta)
1/2 rkl hunajaa
12 g hiivaa
60 g auringonkukansiemeniä
50 g kaurahiutaleita
425 g speltti-, dinkel- tai maalaisvehnäsihtijauhoa
8 g hienoa suolaa
1 muna voitelemiseen
Sämpylöiden valmistus
Sekoita vesi ja ranskankerma, muna, raaste ja hunaja taikinakulhossa. Murustele hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee.
Lisää siemenet, kaurahiutaleet, 3/4 jauhoista ja suola. Vaivaa taikinaa noin 10 min ja lisää loput jauhot vähitellen. Käytä vaivaamiseen mielellään sähkövatkainta ja taikinakoukkuja tai yleiskonetta.
Peitä taikinakulho kelmulla tai mehiläisvahakankaalla ja anna sen kohota lämpimässä 1,5–2 h tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
Ripottele leivinalustalle jauhoja ja pyörittele taikina varovasti jauhoissa. Leikkaa taikina 12 osaan. Voit varovasti muotoilla palat pyöreämmiksi tai nostaa ne sellaisenaan leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele sämpylät kananmunalla ennen paistamista.
Anna sämpylöiden nousta 30 min pellillä. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen (kiertoilma) tai 220 asteeseen (tavallinen).
Paista sämpylöitä 15–20 min, kunne ne ovat kauniin kullanruskeita päätä ja pohjasta. Jäähdytä uuniritilällä.
VINKKI!
Jos haluat sämpylöistä skonssin tapaisia, lisää taikinaan 1,5 tl jauhettua kardemummaa tai kanelia.
Kokeile myös mestarileipurin rosmariinileipää. Reseptin saat täältä.