Kuohkeat, nopeat aurinkosämpylät

160 minuuttia

Nam! Tee itse meheviä ja kuohkeita sämpylöitä, joihin tulee mm. auringonkukansiemeniä, porkkanaraastetta ja hunajaa.

Itsetehdyt sämpylät

SÄMPYLÄT Meheviä, makoisia – ja terveellisiä – sämpylöitä vieläpä nopeasti!

© M.I. Kristensen

Kuohkeat, nopeat aurinkosämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ⅓ dl haaleaa vettä
  • 8⅓ g creme fraichea, jogurttia tai taikinajuurta
  • munaa
  • 16 g raastettua porkkanaa (tai kesäkurpitsaa tai punajuurta)
  • ¼ rkl hunajaa
  • 2 g hiivaa
  • 10 g auringonkukansiemeniä
  • 8⅓ g kaurahiutaleita
  • 70 g speltti-, dinkel- tai maalaisvehnäsihtijauhoa
  • 1⅓ g hienoa suolaa
  • ¼ muna voitelemiseen

Sämpylöiden valmistus

  • Sekoita vesi ja ranskankerma, muna, raaste ja hunaja taikinakulhossa. Murustele hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee.
  • Lisää siemenet, kaurahiutaleet, 3/4 jauhoista ja suola. Vaivaa taikinaa noin 10 min ja lisää loput jauhot vähitellen. Käytä vaivaamiseen mielellään sähkövatkainta ja taikinakoukkuja tai yleiskonetta.
  • Peitä taikinakulho kelmulla tai mehiläisvahakankaalla ja anna sen kohota lämpimässä 1,5–2 h tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
  • Ripottele leivinalustalle jauhoja ja pyörittele taikina varovasti jauhoissa. Leikkaa taikina 12 osaan. Voit varovasti muotoilla palat pyöreämmiksi tai nostaa ne sellaisenaan leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele sämpylät kananmunalla ennen paistamista.
  • Anna sämpylöiden nousta 30 min pellillä. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen (kiertoilma) tai 220 asteeseen (tavallinen).
  • Paista sämpylöitä 15–20 min, kunne ne ovat kauniin kullanruskeita päätä ja pohjasta. Jäähdytä uuniritilällä.

LUE MYÖS: Valmista itse hapanjuuri

VINKKI!

Jos haluat sämpylöistä skonssin tapaisia, lisää taikinaan 1,5 tl jauhettua kardemummaa tai kanelia.

Kokeile myös mestarileipurin rosmariinileipää. Reseptin saat täältä.


Newsletter background