Kuohkeat, nopeat aurinkosämpylät

160 minuuttia

Nam! Tee itse meheviä ja kuohkeita sämpylöitä, joihin tulee mm. auringonkukansiemeniä, porkkanaraastetta ja hunajaa.

Itsetehdyt sämpylät

SÄMPYLÄT Meheviä, makoisia – ja terveellisiä – sämpylöitä vieläpä nopeasti!

© M.I. Kristensen

Kuohkeat, nopeat aurinkosämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ⅓ dl haaleaa vettä
  • 8⅓ g creme fraichea, jogurttia tai taikinajuurta
  • munaa
  • 16 g raastettua porkkanaa (tai kesäkurpitsaa tai punajuurta)
  • ¼ rkl hunajaa
  • 2 g hiivaa
  • 10 g auringonkukansiemeniä
  • 8⅓ g kaurahiutaleita
  • 70 g speltti-, dinkel- tai maalaisvehnäsihtijauhoa
  • 1⅓ g hienoa suolaa
  • ¼ muna voitelemiseen

Sämpylöiden valmistus

  • Sekoita vesi ja ranskankerma, muna, raaste ja hunaja taikinakulhossa. Murustele hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee.
  • Lisää siemenet, kaurahiutaleet, 3/4 jauhoista ja suola. Vaivaa taikinaa noin 10 min ja lisää loput jauhot vähitellen. Käytä vaivaamiseen mielellään sähkövatkainta ja taikinakoukkuja tai yleiskonetta.
  • Peitä taikinakulho kelmulla tai mehiläisvahakankaalla ja anna sen kohota lämpimässä 1,5–2 h tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
  • Ripottele leivinalustalle jauhoja ja pyörittele taikina varovasti jauhoissa. Leikkaa taikina 12 osaan. Voit varovasti muotoilla palat pyöreämmiksi tai nostaa ne sellaisenaan leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele sämpylät kananmunalla ennen paistamista.
  • Anna sämpylöiden nousta 30 min pellillä. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen (kiertoilma) tai 220 asteeseen (tavallinen).
  • Paista sämpylöitä 15–20 min, kunne ne ovat kauniin kullanruskeita päätä ja pohjasta. Jäähdytä uuniritilällä.

VINKKI!

Jos haluat sämpylöistä skonssin tapaisia, lisää taikinaan 1,5 tl jauhettua kardemummaa tai kanelia.

Kokeile myös mestarileipurin rosmariinileipää. Reseptin saat täältä.