Kuohkeat yön yli -kaurasämpylät
KUNTO PLUSsan toimituksessa työskentelevä kollega leipoo maailman parhaat kylmäkohotetut yön yli -kaurasämpylät. Saimme häneltä reseptin, ja arvaa mitä? Ne ovat terveellisiä ja tosi helppo valmistaa.
KUNTO PLUSsan toimituksessa työskentelevä kollega leipoo maailman parhaat kylmäkohotetut yön yli -kaurasämpylät. Saimme häneltä reseptin, ja arvaa mitä? Ne ovat terveellisiä ja tosi helppo valmistaa.
Mikä voittaa tuoreiden leivonnaisten tuoksun keittiössä? Ehkä se, kun pääsee maistamaan maailman parhaita kylmäkohotettuja kaurasämpylöitä.
Ovatko kylmäkohotetut kaurasämpylät terveellinen tapa aloittaa päivä? Ja mitä kylmäkohottaminen tarkoittaa?
Seuraavaksi kerromme lisää herkullisista ja kuohkeista kaurasämpylöistä.
Kyllä kylmäkohotetut kaurasämpylät ovat todella terveellisiä, sillä ne sisältävät kaurahiutaleita ja siemeniä.
Esimerkiksi kaurahiutaleissa on täysjyväviljaa, ravintokuitua ja tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kurpitsansiemenissä on puolestaan runsaasti rautaa ja proteiinia.
Kylmäkohotuksessa käytetään kylmiä aineksia ja mahdollisimman vähän hiivaa, ja taikinan annetaan kohota kylmässä paikassa, esimerkiksi jääkaapissa, noin 8–12 tuntia. Pitkä kohotusaika antaa taikinalle lisää makua ja antaa sille hyvän rakenteen.
Jos on aikaa, taikina kannattaa jättää huoneenlämpöön tunnin ajaksi, ennen kuin laitat sämpylät uuniin.
Lue myös: Valmista itse hapanjuuri
Taikina voi säilyä jääkaapissa noin kaksi päivää.
Kaurasämpylät voivat jäädä litteiksi, jos taikina on kohonnut liikaa eikä hiiva siksi enää toimi niin kuin pitäisi. Voit kokeilla lisätä hieman vettä ja runsasgluteenisia pizzajauhoja, sekoittaa taikinaa muutaman kerran ja antaa sen kohota vielä 15–20 minuuttia. Rakenne voi kuitenkin jäädä hieman tiiviiksi.
Kaurasämpylät voivat jäädä litteiksi myös, jos vettä on liikaa. Tällöin ratkaisu on yksinkertaisesti lisätä hieman enemmän jauhoja tai siemeniä.
Kyllä, yön yli -kaurasämpylät voi hyvin pakastaa.
Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakkasessa