Helpot kylmässä kohotetut sämpylät

9 tuntia
226 kcal

KUNTO PLUSsan toimituksessa työskentelevä kollega leipoo maailman parhaat kylmässä kohotetut sämpylät. Alta löydät reseptin terveellisiin ja herkullisiin sämpylöihin, jotka valmistuvat lisäksi käden käänteessä.

Helpot kylmässä kohotetut kaurasämpylät

KYLMÄSSÄ KOHOTETUT SÄMPYLÄT Aloita aamu tuoreilla sämpylöillä! Nämä kylmässä kohotetut sämpylät ovat täynnä terveellisiä ainesosia. Lisäksi ne on todella helppo tehdä.

Kylmässä kohotetut sämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ⅓ dl siemensekoitusta, jossa mahdollisesti myös esim. vehnänalkioita
  • ½ kourallinen kurpitsansiemeniä
  • 1¼ dl vettä
  • 6¼ g tuorehiivaa tai yksi pussi kuivahiivaa
  • 1¼ dl kaurahiutaleita
  • ¼ rkl karkeaa suolaa
  • vehnäjauhoja maun mukaan
  • hieman oliiviöljyä voiteluun

Valmistus

  • Laita vesi, siemensekoitus, kurpitsansiemenet ja puolet kaurahiutaleista isoon kannelliseen kulhoon. Jos mahdollista, anna ainesten pehmentyä vedessä pari tuntia.
  • Lisää hiiva. Kun hiiva on liuennut veteen, lisää loput kaurahiutaleet, suola ja vehnäjauhot. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita välissä hyvin. Vaivaa taikinaa käsin, se on hyvää treeniä käsivarsille! Taikinan tulee olla hieman tarttuvaa, ei liian kuivaa.
  • Peitä kulho kannella ja laita taikina yöksi jääkaappiin kohoamaan.
  • Seuraavana aamuna laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Peitä pelti leivinpaperilla. Ota kulho jääkaapista ja jaa taikina 8 sämpyläksi. Käytä taikinan käsittelyyn kahta isoa lusikkaa, sillä taikina on liian tarttuvaa käsin leivottavaksi. Voitele sämpylät oliiviöljyllä.
  • Paista sämpylöitä noin 30-35 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, mutta sämpylöiden tulisi olla kullanruskeita ja päältä rapeita ja niiden tulisi kuulostaa ontolta, kun koputat niitä pohjasta.

VINKKI! Jos sämpylät ovat paistamisen jälkeen liian litteitä, käytä seuraavalla kerralla hieman enemmän jauhoja, jotta taikina on jämäkämpää eikä leviä lätyksi pellille.


Kylmässä kohotettujen sämpylöiden taikina

SÄMPYLÄTAIKINA Vaivaa taikinaa kunnolla ja laita se yöksi jääkaappiin.

Kylmässä kohotetut kaurasämpylät

VALMIINA UUNIIN Muotoile sämpylät kahden ison lusikan avulla, sillä taikina on liian tarttuvaa käsin leivottavaksi.

Kylmässä kohotetut sämpylät uunista otettuina

VALMIIT SÄMPYLÄT Paista sämpylöitä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina.