Itsetehtyä leipää
Leipä© M.I. Kristensen

Helppo, jääkaapissa nostatettava rosmariinileipä

Maukas rosmariinileipä on huippuhelppo leipoa, mutta aikaa saa varata pitkään, sillä leipää kohotetaan jääkaapissa 8–24 tuntia. Hyvän maun salaisuus on pitkä kohotusaika eli odotus kannattaa.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2020 teksti M. Kristensen

Rosmariinileipä

1 vuokaleipä

TARVITTAVA AIKA

Valmisteluaika: 15 minuuttia

Valmistusaika: 45 minuuttia

Aika yhteensä: 5,5 tuntia

AINEKSET

475 g kylmää vettä

1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä

1/2 rkl hunajaa

3 rosmariininoksan hienonnetut lehdet – voit käyttää muitakin yrttejä.

6 g tuorehiivaa

140 g täysjyväjauhoja, esim. täysjyväspelttiä

440 g speltti-, emmer- tai maalaisvehnäsihtijauhoa

12 g hienoa suolaa

Ekstraneitsytöljyä voitelemiseen

Valmistus

  • Sekoita, vesi, öljy, hunaja ja rosmariinisilppu taikinakulhossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

  • Lisää täysjyväjauhot ja 3/4 vehnäjauhoista. Sekoita vain sen verran, kunnes ainekset ovat sekoittuneet, ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä kelmulla tai leivinliinalla peitettynä 15–30 min.

  • Lisää suola ja vaivaa taikinaa puuhaarukalla tai yleiskoneen taikinakoukuilla. Lisää loput vehnäjauhot vaivatessa vähitellen. Vaivaa noin 10 min tai kunnes taikina on sileää ja irtoaa astian reunoista (jos yleiskoneella vaivattu).

  • Kaada taikina voideltuun leipävuokaan (tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan). Peitä vuoka kelmulla tai mehiläisvahakankaalla. Jos vain ehdit, anna taikinan olla huoneenlämmösä tunnin verran, että nouseminen pääsee käyntiin. Pane vuoka sen jälkeen jääkaappiin 8–24 tunniksi. Jos et halua odottaa seuraavaan päivään, taikina nousee 3–4 tunnissa huoneenlämmössä. Viileässä hitaasti kohotetusta leivästä vain tulee erityisen hyvää.

  • Kun leipätaikina on saanut kohota riittävän pitkään kylmässä, ota se tunniksi vuoassaan huoneenlämpöön.

  • Kuumenna uuni 210 asteeseen, ja käytä kiertoilmatoimintoa. Pirskota leivän pinnalle hieman öljyä ja paista, kunnes pinta on ruskistunut, minkä jälkeen laske lämpö 180 asteeseen. Paista leipää noin 45 min. Kokeile kypsyys koputtamalla leivän pohjaa. Ontto ääni on kypsän leivän merkki.(Jos uunissasi ei ole kiertoilmaominaisuutta, nosta lämpötila 20 asteella eli 230 asteeseen ja laske se pinnan ruskistuttua 200 asteeseen. Pidennä myös paistoaikaa vastaavasti.)

  • Pane valmis leipä uuniritilän päälle jäähtymään, niin pohja ei kostu. Viipaloi leipä vasta jäähtyneenä, niin se ei litisty leikatessa.

VINKKI: Ilman rosmariinia syntyy hyvä perusleipä.

Täältä helppojen aurinkosämpylöiden ohje.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Kuinka usein teet ruokaa itse?

KUNTO PLUS suosittelee