Monipuolinen ja maukas hokkaidokurpitsa
Hokkaidokurpitsa valloittaa jo hehkuvalla värillään! Sen pähkinäinen maku sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin – kokeile rohkeasti.
Hokkaidokurpitsa valloittaa jo hehkuvalla värillään! Sen pähkinäinen maku sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin – kokeile rohkeasti.
Jos et vielä ole kokeillut hokkaidokurpitsaa, kannattaa rohkaista mielensä. Maukas, pähkinäinen maku ja pehmeä, kiinteä hedelmäliha tekevät siitä nimittäin erittäin monipuolisen raaka-aineen kotikeittiössä.
Lue myös: Kurpitsasta on moneksi – kokeile syksyn suosikkia
Hokkaidokurpitsa sisältää myös mukavasti A-vitamiinia ja kylläisyyttä lisäävää kuitua – enemmän kuin moni muu kasvis.
Kokosimme parhaat hokkaidokurpitsareseptimme aina keitoista salaatteihin ja leivonnaisiin. Hokkaidokurpitsa on herkullista myös sellaiseen uunissa pahdettuna.
Katso parhaat vinkit hehkuvan oranssin kurpitsan säilytykseen ja käsittelyyn.
Hyviä herkkuhetkiä!
Hokkaidokurpitsassa on mieto ja makea pähkinäinen maku, joka vain paranee ja korostuu uunissa paahtamisen myötä.
Uunissa kypsennetty hokkaidokurpitsa sopii esimerkiksi lämpimien ruokien lisukkeeksi, salaatteihin tai sosekeittoihin, soseisiin tai esimerkiksi lasagneen. Vain mielikuvitus on rajana!
Katso uunissa paahdetun kurpitsan reseptin alta:
Kaipaatko inspiraatiota kokkailuun? Kokeile näitä herkullisia ja helppoja reseptejä, joissa hokkaidokurpitsa on sekä pääosassa että kenties yllättävässä sivuroolissa.
Kurpitsalajikkeet eroavat toisistaan niin ulkonäöltään, rakenteeltaan kuin maultaakin.
Nimi juontuu japanilaisesta Hokkaidon saaresta, missä kurpitsaa on viljelty vuosikaudet.
Alue tunnetaan Japanin ruoka-aittana, koska sen lauhkea ilmasto on ihanteellinen vihannesten viljelyyn.
Nykyään hokkaidokurpitsaa – jota kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi – viljellään laajalti myös meidän leveysasteillamme, joten sitä voidaan hankkia tuoreena ja ilmastoystävällisesti.
Lue myös: Syö KUNTO PLUSsan ilmastoystävällisen ruokapyramidin mukaisesti
Hokkaidokurpitsa sisältää melko mukavasti ravintoaineita, ja sen sisältämän kuidun ansiosta se lisää kylläisyyttä ja edistää ruoansulatusta ja suoliston terveyttä.
Lue myös: Katso, mitkä elintarvikkeet ovat suolistolle hyväksi ja mitkä on parempi jättää kaupan hyllylle
Se on myös ruoanlaitossa varsin monipuolinen raaka-aine ja soveltuu hyvin vähemmän hiilihydraattia sisältävänä vaihtoehtona esimerkiksi perunan tilalle moniin ruokiin.
Alle on listattu hokkaidokurpitsan sisältämät tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.
100 grammassa hokkaidokurpitsaa on vain 34 kilokaloria energaa, joten se on todella vähäkalorinen vihannes.
Varsi kertoo, milloin hokkaidokurpitsa on kypsä. Paksu, hieman pehmeä varsi muuttuu nimittäin korkkimaisemmaksi hedelmän kypsyessä.
Tarkkaile myös väriä, jonka on oltava syvän oranssi.
Hokkaidokurpitsan satoa korjataan syksyllä noin elokuusta lokakuuhun, mutta sen säilyvyys on pitkä, ja hokkaidokurpitsaan myydään usein lähes koko talven ajan.
Mistä hokkaidokurpitsaa saa?
Hokkaidokurpitsaa myydään ainakin suurimmissa ruokakaupoissa.
Sitä voi kokeilla kasvattaa myös itse, mutta kannattaa huomioida, että se tarvitsee runsaasti tilaa, noin 4 neliömetriä kasvia kohti.
Pitkään! Jääkaapissa kurpitsa säilyy noin 2 kuukautta, kun taas 12-asteisessa tilassa se voi säilyä tuoreena jopa 5 kuukautta.
Säilytä hokkaidokurpitsa aina kuivassa ja viileässä paikassa.
Kurpitsaa voi pakastaa sellaisenaan. Se kuitenkin menettää tällöin rapeutensa ja sopii sulatuksen jälkeen parhaiten esimerkiksi sosekeittoihin.
Sen maku on pehmeä, makea ja hieman pähkinäinen ja myös muita kurpitsalajikkeita voimakkaampi. Kun se menettää kypsennettäessä nestettä, maku korostuu entisestään.
Kun käytät hokkaidokurpitsaa ruoanlaittoon, valitse pienikokoinen yksilö, sillä pienissä kurpitsoissa maku on tiiviimpi ja vähemmän vetinen.
Kyllä, kurpitsaa ei tarvitse kuoria ennen käyttöä. Kuori on niin ohut, että se pehmenee nopeasti keitettäessä.
Näin myös kuoren sisältämä kuitu ei mene hukkaan, ja saat ruokiin lisää makua ja väriä.
Siemenet voidaan kuivata uunissa ja maustaa maun mukaan ja käyttää salaateissa, välipalanaposteltavana tai kurpitsakeiton koristeena. Jos haluat kokeilla itse kurpitsan viljelyä, voit myös idättää siemenet istutusta varten.
Sisuksen voi käyttää esimerkiksi porkkanoiden sijasta porkkanakakussa – se tuo kakkuun mahtavasti kosteutta, makua ja makeutta samaan tapaan kuin porkkanat.
Lue myös: Voiko Halloween-kurpitsaa syödä?
Hokkaidokurpitsa sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin.
Se soveltuu hyvin myös leivontaan ja erityisesti soseutettuna muun muassa piirakoihin, kakkuihin ja muffinsseihin.
Hokkaidokurpitsaa voi mainiosti käyttää myös soseissa, keitoissa, suolaisissa piirakoissa ja pataruoissa tai esimerkiksi uunissa paistetun broilerin täytteenä tai ranskalaisten perunoiden tapaan leikattuna ja kypsennettynä lisukkeena – tai jopa suolata tai keittää hilloksi.
Makean maukas kasvis onkin todella monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä.
Katso parhaat hokkaidokurpitsareseptit täältä.
Miten hokkaidokurpitsaa käytetään?
Hokkaidokurpitsaa voi keittää, leipoa, soseuttaa, muusata, höyryttää, pikkelöidä ja paahtaa. Makean maun ansiosta se sopii myös kakku- ja leipätaikinoihin ja jälkiruokiin.
Voiko hokkaidokurpitsaa syödä raakana?
Teoriassa kyllä, mutta se maistuu raakana melko kitkerältä. Kypsennettäessä hokkaidokurpitsasta tulee kuitenkin makeampi, koska tärkkelys muuttuu glukoosiksi. Tämän vuoksi perunakin muuttaa makua raa'asta kypsennettyyn.
ASIANTUNTIJA: Ravitsemusterapeutti Stine Junge Albrechtsen