Monipuolinen ja maukas hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa valloittaa jo hehkuvalla värillään! Sen pähkinäinen maku sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin – kokeile rohkeasti.

Hokkaidokurpitsoja

HOKKAIDOKURPITSOJA sisältää runsaasti A-vitamiinia ja kuitua. Tästä artikkelista saat vinkkejä hokkaidokurpitsan käyttön ruuanlaitossa.

© iStock

Jos et vielä ole kokeillut hokkaidokurpitsaa, kannattaa rohkaista mielensä. Maukas, pähkinäinen maku ja pehmeä, kiinteä hedelmäliha tekevät siitä nimittäin erittäin monipuolisen raaka-aineen kotikeittiössä.

Lue myös: Kurpitsasta on moneksi – kokeile syksyn suosikkia

Hokkaidokurpitsa sisältää myös mukavasti A-vitamiinia ja kylläisyyttä lisäävää kuitua – enemmän kuin moni muu kasvis.

Lue myös: Näin lisäät helposti kasviksia arkiruokiin

Kokosimme parhaat hokkaidokurpitsareseptimme aina keitoista salaatteihin ja leivonnaisiin. Hokkaidokurpitsa on herkullista myös sellaiseen uunissa pahdettuna.

Katso parhaat vinkit hehkuvan oranssin kurpitsan säilytykseen ja käsittelyyn.

Hyviä herkkuhetkiä!

1 Näin kypsennät hokkaidokurpitsan uunissa


Hokkaidokurpitsassa on mieto ja makea pähkinäinen maku, joka vain paranee ja korostuu uunissa paahtamisen myötä.

Uunissa kypsennetty hokkaidokurpitsa sopii esimerkiksi lämpimien ruokien lisukkeeksi, salaatteihin tai sosekeittoihin, soseisiin tai esimerkiksi lasagneen. Vain mielikuvitus on rajana!

Katso uunissa paahdetun kurpitsan reseptin alta:

Paahdettuja hokkaidokurpitsan paloja leivinpaperin päällä.

Uunissa paahdettu hokkaidokurpitsa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ½ hokkaidokurpitsa
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • tuoreen timjamin varsi
  • merisuolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmistus

  • Kaavi kurpitsasta siemenet pois ja leikkaa se viipaleiksi.
  • Pane viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Sivele viipaleet öljyllä ja ripottele päälle mausteita ja timjamia.
  • Paahda uunissa 180 asteessa (kiertoilma) 20 minuuttia.

2 Herkkuja hokkaidokurpitsasta: 12 reseptiä


Kaipaatko inspiraatiota kokkailuun? Kokeile näitä herkullisia ja helppoja reseptejä, joissa hokkaidokurpitsa on sekä pääosassa että kenties yllättävässä sivuroolissa.

Keitot

Hokkaidokurpitsasosekeitto ja pähkinämurua.
© wichmann+bendtsen

Hokkaidokurpitsasosekeitto ja pähkinämurua

Kurpitsan maku saa syventyä aluksi uunissa, ja kikherneet ja omenapalat kruunaavat samettisen täyteläisen sosekeiton.

Katso resepti täältä.

Salaatit

Tofu-hokkaido-kvinoasalaatti

Tofu-hokkaido-kvinoasalaatti

Herkullisessa ja ruokaisassa salaatissa hokkaidokurpitsa saa terveellistä seuraa tofusta, kvinoasta, munakoisosta ja appelsiinista – nam!

Katso resepti täältä.

Kurpitsainen buddhakulho.
© Wichmann+bendtsen

Kurpitsainen buddhakulho

Kulhon täydeltä herkullisia makuja ja vitamiineja! KUNTO PLUSsan buddha bowlissa pääosassa on paahdettu hokkaidokurpitsa.

Katso resepti täältä.

Karamellisoitu kurpitsa-kuskussalaatti.

Karamellisoitu kurpitsa-kuskussalaatti

Helppo marokkolaisvaikutteinen salaatti, jossa voi käyttää grillattuja vihanneksia maun mukaan – tässä versiossa käytimme grillattua hokkaidokurpitsaa.

Katso resepti täältä.

Pastat

Kurpitsa­lasagne
© wichmann+bendtsen

Kurpitsa­lasagne

Kurpitsan, pinaatin ja ricottan maut täydentävät toisiaan tässä talialaisen keittiön klassikon uudessa versiossa. Buon appetito!

Katso resepti täältä.

Jälkiruoat

Sateenkaarikakku.
© wichmann+bendtsen

Sateenkaarikakku

Valloittavan värikäs kakku on myös terveellinen ja maukas, joten voit huoletta napata ylimääräisenkin viipaleen.

Katso resepti täältä.

Sprøde græskarvafler med sirup
© wichmann+bendtsen

Rapeat kurpitsavohvelit, siirappia, pähkinöitä ja suklaata

Hokkaidokurpitsasose tuo vohveleihin pähkinäistä makua. Lisää herkkutäytteet makusi mukaan!

Katso resepti täältä.

Pekaanipähkinä-kurpitsapannari.
© wichmann+bendtsen

Pekaanipähkinä-kurpitsapannari

Pannari muistuttaa lämmintä omenapiirakkaa, mutta nyt pääainesosa on hokkaidokurpitsa. Mausta jälkiruoka kanelilla, inkiväärillä ja muskottipähkinällä.

Katso resepti täältä.

Leivonnaiset

Maukkaat kurpitsamuffinit

Maukkaat kurpitsamuffinit

Hokkaidokurpitsa antaa mukavasti mehevyyttä näihin helppoihin pähkinäisiin, inkiväärillä maustettuihin muffineihin.

Katso resepti täältä.

Gluteeniton kurpitsansiemenleipä.

Gluteeniton kurpitsansiemenleipä

Kurpitsansiemenillä kruunattu mausteinen, gluteeniton leipä sopii erinomaisesti voileipäleiväksi esimerkiksi runsaan salaatin kanssa.

Katso resepti täältä.

Lisukkeet

Pikkelöity kurpitsa.
© wichmann+bendtsen

Pikkelöity hokkaidokurpitsa

Hunajassa ja omenasiiderietikassa pikkelöity hokkaidokurpitsa sopii erinomaisesti mausteisen keiton ripotteeksi, kuten tässä reseptissä.

Katso resepti täältä.

Kurpitsaveneitä ja rucola-fetasalaattia.

Kurpitsaveneitä ja rucola-fetasalaattia

Hokkaidokurpitsa maistuu lisukkeena sellaisenaan, ja se sopii myös monenlaisiin salaatteihin.

Katso resepti täältä.

3 Miten hokkaidokurpitsa eroaa muista kurpitsoista?


Kurpitsalajikkeet eroavat toisistaan niin ulkonäöltään, rakenteeltaan kuin maultaakin.

Erilaisia kurpitsoja.
© iStock

Muut kurpitsat

  • Muodoltaan pitkulaisia tai pyöreitä.
  • Väriltään vihreitä, keltaisia, oransseja ja valkoisia.
  • Kooltaan suurempia.
  • Maultaan makeita mutta mahdollisesti myös hieman vetisiä.
  • Kiinteän hedelmälihan ansiosta erilaiset kurpitsat soveltuvat paistamiseen ja grillaamiseen.
Hokkaidokurpitsoja.
© iStock

Hokkaidokurpitsa

  • Pyöreän muotoinen.
  • Syvän oranssin värinen.
  • Usein pienempiä kuin muut kurpitsat.
  • Makea, pähkinäinen maku.
  • Pehmeä hedelmäliha, joka sopii soseisiin, keittoihin ja leivontaan.

Mistä hokkaidokurpitsan nimi tulee?

Nimi juontuu japanilaisesta Hokkaidon saaresta, missä kurpitsaa on viljelty vuosikaudet.

Alue tunnetaan Japanin ruoka-aittana, koska sen lauhkea ilmasto on ihanteellinen vihannesten viljelyyn.

Nykyään hokkaidokurpitsaa – jota kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi – viljellään laajalti myös meidän leveysasteillamme, joten sitä voidaan hankkia tuoreena ja ilmastoystävällisesti.

Lue myös: Syö KUNTO PLUSsan ilmastoystävällisen ruokapyramidin mukaisesti

4 Miksi hokkaidokurpitsaa kannattaa syödä?


Hokkaidokurpitsa sisältää melko mukavasti ravintoaineita, ja sen sisältämän kuidun ansiosta se lisää kylläisyyttä ja edistää ruoansulatusta ja suoliston terveyttä.

Lue myös: Katso, mitkä elintarvikkeet ovat suolistolle hyväksi ja mitkä on parempi jättää kaupan hyllylle

Se on myös ruoanlaitossa varsin monipuolinen raaka-aine ja soveltuu hyvin vähemmän hiilihydraattia sisältävänä vaihtoehtona esimerkiksi perunan tilalle moniin ruokiin.

Alle on listattu hokkaidokurpitsan sisältämät tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Paljonko hokkaidokurpitsassa on kuitua?

Hokkaidokurpitsa sisältää huikeat 3 grammaa kuitua 100 grammaa kohden ja päihittää näin useimmat kasvikset.

Korkea ravintokuitupitoisuus lisää kylläisyyden tunnetta sekä edistää ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia.

Listasimme alle vertailun vuoksi myös muutaman muun kasviksen kuitupitoisuuden.

Lähde: Tanskan elintarvikeviranomaisen elintarviketietokanta ja Fineli

Suippokaali
© iStock

Suippokaali 2 g

Porkkana
© iStock

Porkkana 2,5 g

Grønne bønner
© iStock

Vihreä papu (keitetty) 2,6 g

Hokkaidokurpitsa
© iStock

Hokkaidokurpitsa 3 g

Parsakaali
© iStock

Parsakaali 3,5 g

Paljonko hokkaidokurpitsassa on energiaa?

100 grammassa hokkaidokurpitsaa on vain 34 kilokaloria energaa, joten se on todella vähäkalorinen vihannes.

Kulhollinen kurpitsakeittoa ja perunakeittoa sisältävät määrän energiaa.

Kevennä kaloreita hokkaidokurpitsan avulla

Jos esimerkiksi korvaat sosekeitossa perunan hokkaidokurpitsalla, annoksen kalorimäärä kevenee noin puolella.

5 Milloin hokkaidokurpitsa on kypsä?


Varsi kertoo, milloin hokkaidokurpitsa on kypsä. Paksu, hieman pehmeä varsi muuttuu nimittäin korkkimaisemmaksi hedelmän kypsyessä.

Tarkkaile myös väriä, jonka on oltava syvän oranssi.

Hokkaidokurpitsan satoa korjataan syksyllä noin elokuusta lokakuuhun, mutta sen säilyvyys on pitkä, ja hokkaidokurpitsaan myydään usein lähes koko talven ajan.

Mistä hokkaidokurpitsaa saa?
Hokkaidokurpitsaa myydään ainakin suurimmissa ruokakaupoissa.

Sitä voi kokeilla kasvattaa myös itse, mutta kannattaa huomioida, että se tarvitsee runsaasti tilaa, noin 4 neliömetriä kasvia kohti.

6 Miten pitkään hokkaidokurpitsa säilyy?


Pitkään! Jääkaapissa kurpitsa säilyy noin 2 kuukautta, kun taas 12-asteisessa tilassa se voi säilyä tuoreena jopa 5 kuukautta.

Säilytä hokkaidokurpitsa aina kuivassa ja viileässä paikassa.

Voiko hokkaidokurpitsaa pakastaa?

Kurpitsaa voi pakastaa sellaisenaan. Se kuitenkin menettää tällöin rapeutensa ja sopii sulatuksen jälkeen parhaiten esimerkiksi sosekeittoihin.

7 Miten pitkään hokkaidokurpitsaa pitää keittää?


Hokkaidokurpitsan paloja kattilassa.
© iStock

Hokkaidokurpitsan kypsennysaika riippuu siitä, kuinka isoiksi palat leikataan. Sitä kannattaa joka tapauksessa keittää ainakin noin 15–20 minuuttia.

Hokkaidokurpitsaa uunissa.
© iStock

Kauanko hokkaidokurpitsaa pitää paahtaa uunissa?

Kypsennysaika riippuu niin ikään palojen koosta. Puolitettu hokkaidokurpitsa kypsyy noin 25–40 minuutissa.

Pienempiin osiin paloiteltuna riittää lyhyempikin aika.

8 Miltä hokkaidokurpitsa maistuu?


Sen maku on pehmeä, makea ja hieman pähkinäinen ja myös muita kurpitsalajikkeita voimakkaampi. Kun se menettää kypsennettäessä nestettä, maku korostuu entisestään.

Kun käytät hokkaidokurpitsaa ruoanlaittoon, valitse pienikokoinen yksilö, sillä pienissä kurpitsoissa maku on tiiviimpi ja vähemmän vetinen.

9 Voiko hokkaidokurpitsan kuorta syödä?


Kyllä, kurpitsaa ei tarvitse kuoria ennen käyttöä. Kuori on niin ohut, että se pehmenee nopeasti keitettäessä.

Näin myös kuoren sisältämä kuitu ei mene hukkaan, ja saat ruokiin lisää makua ja väriä.

Hokkaidokurpitsaa kuoritaan.

KUORITKO HOKKAIDOKURPITSAN? Jätä väliin! Kuori on syötävää ja täynnä kuituja.

© iStock

Miten voin hyödyntää koko kurpitsan?

Siemenet voidaan kuivata uunissa ja maustaa maun mukaan ja käyttää salaateissa, välipalanaposteltavana tai kurpitsakeiton koristeena. Jos haluat kokeilla itse kurpitsan viljelyä, voit myös idättää siemenet istutusta varten.

Sisuksen voi käyttää esimerkiksi porkkanoiden sijasta porkkanakakussa – se tuo kakkuun mahtavasti kosteutta, makua ja makeutta samaan tapaan kuin porkkanat.

Lue myös: Voiko Halloween-kurpitsaa syödä?

10 Miten hokkaidokurpitsaa voi käyttää ruoanlaitossa?


Hokkaidokurpitsa sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin.

Se soveltuu hyvin myös leivontaan ja erityisesti soseutettuna muun muassa piirakoihin, kakkuihin ja muffinsseihin.
Hokkaidokurpitsaa voi mainiosti käyttää myös soseissa, keitoissa, suolaisissa piirakoissa ja pataruoissa tai esimerkiksi uunissa paistetun broilerin täytteenä tai ranskalaisten perunoiden tapaan leikattuna ja kypsennettynä lisukkeena – tai jopa suolata tai keittää hilloksi.

Makean maukas kasvis onkin todella monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä.

Katso parhaat hokkaidokurpitsareseptit täältä.

Miten hokkaidokurpitsaa käytetään?
Hokkaidokurpitsaa voi keittää, leipoa, soseuttaa, muusata, höyryttää, pikkelöidä ja paahtaa. Makean maun ansiosta se sopii myös kakku- ja leipätaikinoihin ja jälkiruokiin.

Voiko hokkaidokurpitsaa syödä raakana?
Teoriassa kyllä, mutta se maistuu raakana melko kitkerältä. Kypsennettäessä hokkaidokurpitsasta tulee kuitenkin makeampi, koska tärkkelys muuttuu glukoosiksi. Tämän vuoksi perunakin muuttaa makua raa'asta kypsennettyyn.

ASIANTUNTIJA: Ravitsemusterapeutti Stine Junge Albrechtsen