9 terveydelle hyödyllistä juuresta
Juurekset ovat helppoa ja halpaa ruokaa. Lue, miten 9 superjuuresta vaikuttavat terveyteen ja miten saat niistä parhaat hyödyt itsellesi.
Juurekset ovat helppoa ja halpaa ruokaa. Lue, miten 9 superjuuresta vaikuttavat terveyteen ja miten saat niistä parhaat hyödyt itsellesi.
Retiiseissä on vaivaiset 11 kcal sadassa grammassa, joten niitä voi popsia huoletta myös laihduttaessa. Retiiseissä on kuitenkin runsaasti ravintokuitua, joten ne täyttävät energiasisältöään enemmän. Retiisien runsas C-vitamiini edistää haavojen paranemista ja tekee hyvää immuunipuolustukselle ja sidekudokselle.
Käyttö: Retiisit somistavat salaatin, ja punavalkoinen juures sopii myös ruisleivän päälle. Retiisit ovat erinomaisia myös tsatsikissa, jolloin niiden kirpeä maku täydentää erinomaisesti lihaa tai kalaa. Retiisit ovat parhaimmillaan, kun ne ovat kiinteitä eivätkä lehdet ole nuupahtaneet vaan ovat vielä terhakoita ja raikkaita.
Kokeile hedelmäistä tiikerirapusalaattia, johon tulee myös terveellistä avokadoa ja retiisejä.
Nauriiden syönnillä näyttäisi olevan yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Ei tiedetä, johtuuko tämä nauriin terveellisyydestä vai siitä, että nauriita syövät ihmiset elävät muutenkin terveellisemmin. Nauriissa on joka tapauksessa hyvin vähän energiaa, mikä jo sinänsä auttaa, sillä ylipaino kaksinkertaistaa riskin sairastua diabetekseen. Vaikka nauriissa on yhtä paljon tärkkelystä kuin perunassa, siinä on vain 1/3 perunan kaloreista mutta valtavasti kuitua.
Käyttö: Miedot nauriit voi raastaa tai leikata ohuiksi viipaleiksi salaattiin. Nauriit voi paistaa kokonaisina, ja niistä voi tehdä keittoa. Lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan. Pienet nauriit ovat makeimpia.
Palsternakassa on antioksidatiivisia karvasaineita. Se sisältää myös runsaasti kuitua, joka pitää ruuansulatuksen kunnossa ja verensokerin tasapainossa. Palsternakan sisältämä kalium on hyväksi verenpaineelle. Kypsentämätön palsternakka on terveellisintä, mutta hyötyjä saa toki kypsennetyistäkin juureksista.
Käyttö: Palsternakka käy sellaisenaan salaatteihin, mutta maistuu myös erinomaiselta keitoissa, lihakastikkeissa tai soseena. Kartion muotoinen luonnonvalkoinen kasvis on erinomaista ohuina viipaleina pizzan päällä tai uunijuureksena. Makea juures sopii käytettäväksi myös leivonnaisiin, kuten kakkuihin.
Perunat täyttävät vatsan kohtuullisen vähin kalorein. Keitä siis huoletta suuri kattilallinen perunoita – seuraavana päivänä ne täyttävät vieläkin paremmin! Ruuansulatusentsyymien on vaikea pilkkoa jäähtyneen perunan ns. resistenttiä tärkkelystä, jolloin ruoka imeytyy hitaammin, eikä verensokeri heilahtele hallitsemattomasti.
Käyttö: Peruna sopii muuhunkin kuin lihan kumppaniksi. Keitetty, kylmä peruna sopii mainiosti leivän päälle tai salaattiin ja tuo kosteutta niin lihapulliin kuin leivonnaisiinkin.
Oletko kokeillut jo pizza biancoa, johon peruna tuo herkullisen maun?
Mukula- eli juurisellerissä on paljon luustolle tärkeää K-vitamiinia. Monet luukudoksen kiinteydestä vastaavat proteiinit tarvitsevat toimiakseen K-vitamiinia. Koska K-vitamiini on rasvaliukoinen, juuriselleristä saa parhaan hyödyn nauttimalla sen rasvan kanssa, esimerkiksi öljyssä marinoituna.
Käyttö: Kypsentämätön mukulaselleri maistuu raikkaalta ja karvaalta, kypsennettynä makeammalta. Juuriselleriä voi raastaa salaatteihin ja lisätä keittoihin ja soseisiin, ja se on maukasta myös uunijuureksena. Juuriselleri maistuu hyvältä myös risotossa, ja sillä voi korvata osan lihasta esimerkiksi lihapullissa tai lihakastikkeessa.
Useat tutkimukset osoittavat, että punajuurimehun nauttiminen parantaa hapenottokykyä. Vaikutus johtuu punajuuren sisältämästä verisuonia laajentavasta nitraatista, joka pitää verenpaineen aisoissa ja parantaa hapenottokykyä. Parempi hapensaanti tehostaa urheilusuoritusta.
Käyttö: Tuoreesta punajuuresta tulee hyvää raastetta. Punajuuri sopii myös keittoihin, herkullisiin juuressipseihin, sämpylöihin, uuniruokiin ja makeisiin leivonnaisiin. Punajuurimehusta saa kiiltävän kauniin kakunkuorrutteen. Etikkapunajuuret ovat perinteinen, maukas säilyke monien liha- ja pataruokien lisukkeeksi.
Porkkana sisältää runsaasti beetakaroteenia, joka muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini on hyväksi silmille ja parantaa hämäränäköä. Runsaasti syötynä porkkanat voivat antaa iholle oranssin sävyn. Lisää pähkinöitä porkkanaraasteeseen niin porkkanan vitamiinit imeytyvät parhaiten.
Käyttö: Porkkanat ovat mainio välipala, mutta ne maistuvat myös salaateissa, kastikkeissa, sämpylöissä ja makeissa leivonnaisissa. Hiukan nahistuneet porkkanat virkistyvät kylmässä vedessä. Jo lyhyessä ajassa ne imevät itseensä vettä ja muuttuvat jälleen jämäkämmiksi ja helpommiksi käsitellä.
Porkkanaa voi lisätä ruokavalioon monella eri tavalla. Kokeile vaikkapa mausteista porkkanakeittoa, kauniita porkkanakonvehteja, makeita porkkanakeksejä tai superhyvää porkkanapehmistä.
Bataatissa on runsaasti beetakaroteenia, joka muuntuu elimistössä immuunipuolustusta ja limakalvoja vahvistavaksi A-vitamiiniksi. Bataatin kanssa kannattaa syödä hiukan rasvaa, niin rasvaliukoinen A-vitamiini imeytyy parhaiten.
Käyttö: Jauhoisen koostumuksensa vuoksi bataatti on maukkaampaa uunissa paistettuna tai uppopaistettuna kuin keitettynä. Bataatit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä.
Juuripersilja sisältää runsaasti folaattia ja rautaa. Keho tarvitsee molempia hapen kuljettamiseen ja energiatason ylläpitämiseen. Vältä maitoa, kahvia tai viiniä ruuan kanssa, jos haluat, että juuripersiljan rauta imeytyy kunnolla. Raudan ja folaatin lisäksi juuripersiljasta saa runsaasti kuitua ja kaliumia.
Käyttö: Juuripersilja maistuu nimensä mukaisesti hiukan persiljalta. Se sopii keittoihin tai lasagneen ja on herkullista myös kuutioina paistettuna kalan, kanan tai lihan lisukkeena. Juuripersiljalla voi korvata palsternakan ruokaohjeissa, kun haluaa pirteän, vähemmän makean säväyksen ruokaan.