Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen

Punakaali ansaitsee paikan lautasella muulloinkin kuin liharuuan lisukkeena. Terveellinen punakaali sisältää runsaasti täyttävää kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Punakaalia voi käyttää kypsentämättä, keitettynä, fermentoituna, paistettuna ja vokeissa.

Kokonainen ja paloiteltu punakaali.

PUNAKAALI – Punakaali on kaaleista kauneimpia ja monin tavoin terveellistä!

© iStock

Punakaalia voi syödä muutenkin kuin tuoreena. Se on täynnä terveellisiä ja täyttäviä ainesosia, ja lisäksi se on edullista ja maistuu hyvältä.
Haudutettuna punakaali maistuu talvella liharuokien lisukkeena, ja sellaisenaan se sopii salaatteihin ympäri vuoden tuoden niihin purutuntumaa, kaunista väriä ja täyttävää rakennetta.

Lue lisää punakaalista – ja katso parhaat punakaalireseptit:

1 Mitä terveellistä punakaali sisältää?


2 Millä lailla varmistettuna punakaali on terveellisintä?


Lyhyesti: tuoreena, kypsentämättä. Punakaalin C-vitamiini hapettuu ja vähenee nopeasti, joten kaali kannattaa hienontaa vasta juuri ennen syömistä.

Jos kaalia kypsentää, se kannattaa tehdä nopeasti. Pitkä kypsentäminen tuhoaa herkät vitamiinit ja antioksidantit.

3 Onko säilötty punakaali terveellistä?


Säilötystä samoin kuin kypsennetystä punakaalista saa ravintokuitua, joten se ei ole epäterveellistä. Tuore kaali on kuitenkin huomattavasti terveellisempää.

Tuoreessa punakaalissa on enemmän C-vitamiinia kuin säilötyssä tai haudutetussa, ja lisäksi säilykekaaliin lisätään usein myös sokeria, mikä heikentää sen terveysarvoja.

Lue myos: Miten granaattiomena syödään?

4 Mitä terveysvaikutuksia punakaalilla on?


Punakaali antaa kylläisyyttä

Punakaalissa on runsaasti kuitua, joka täyttää vatsaa ja pitää kylläisenä pitkään.

Punakaali edistää ruuansulatusta

Ravintokuitu ruokkii hyviä suolistobakteereja ja vahvistaa siten ruuansulatusta.

Punakaali sopii laihduttajalle

Punakaali ei lihota. Raa'assa punakaalissa on vain 24 kcal sadassa grammassa, joten punakaali – kuten muutkin kaalit – on loistavaa ruokaa sille, joka haluaa pudottaa painoaan. Punakaali on tuore, kun väri on kaunis ja lehdet kiinteät sekä kimmoisat.

Punakaali pukee vastustuskykyä

Pelkkä punakaali ei tee vastustuskyvystä huippua, mutta punakaalissa on mm. C-vitamiinia, joka auttaa oikeaan suuntaan.

Sama vaikutus on punakaalin sisältämillä antioksidanteilla, antosyaaneilla, joista punakaali saa upean värinsä.

Punakaali pienentää syöpäriskiä

Glukosinolaatit ovat rikkipitoisia yhdisteitä, joita on kaikissa kaaleissa. Glukosinolaatit hajoavat yhdisteiksi, jotka saattavat suojata syöpää aiheuttavilta aineilta. Ainakin tämä pätee osaan ihmisistä. On nimittäin suuria eroja siinä, miten kenenkin elimistö hyödyntää näitä aineita.

Syitä ei tarkkaan tunneta, mutta vaikutus saattaa olla yhteydessä itse kunkin suolistobakteeriston koostumukseen.

5 Miten punakaali säilyy parhaiten?


Kerä punakaalia säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa, jossa se voi pysyä hyvänä viikkoja. Kääri kaalinkerä muovipussiin tai kelmuun.

Hienonnettu punakaali säilyy n. 4 päivää muovirasiassa jääkaapissa. Kannen on hyvä sulkeutua tiukasti, jotta kaali ei pääse hapettumaan eivätkä terveelliset ainesosat karkaa.

6 Milloin on punakaalin satokausi?


Punakaalia on myynnissä vuoden ympäri. Satokausi suomessa on kuitenkin kesäkuusta marraskuuhun. Punakaali on tuore, kun sen väri on kaunis ja lehdet kiinteät ja kimmoisat.

7 Miten punakaali leikataan suikaleiksi parhaiten?


Tärkeimmät työkalut ovat terävä veitsi ja suuri leikkuulauta. Jos pilkot suuria määriä, käytä mandoliinileikkuria tai monitoimikonetta. Myös raastinrauta voi toimia, jos haluat mehevää raastetta.

NÄIN SE KÄY:

Halkaise kaali ensin puoliksi ja sitten vielä puolikkaat kahtia.

Leikkaa pois kova kanta.

Hienonna sen jälkeen punakaalin neljännekset haluamasi kokoisiksi suikaleiksi. Mitä hienompaa suikaletta punakaali on, sen helpompaa se on pureskella!

Katso video: Näin leikkaat punakaalia

8 Voiko punakaalia pakastaa?


Kyllä voi, mutta vain kypsennettynä. Punakaali täytyy ennen pakastamista – eli siitä voi valmistaa esim. haudutettua punakaalia.

Tuore punakaali täytyy vähintään ryöpätä ennen pakastamista. Pane pilkottu kaali kevyesti suolattuun, kiehuvaan veteen 1 minuutiksi. Kaada se sitten jääkylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi, valuta ja jäähdytä.

Pakasta punakaali tiiviisti sulkeutuvissa pakastepusseissa tai kannellisissa muovirasioissa. Pakastettu punakaali sopii parhaiten lämpimiin ruokiin kuten keittoihin, patoihin ja vokkeihin tai lämpimäksi lisukkeeksi liharuualle.

9 Saako punakaalista hyvää lisuketta?


Jos haluat vähentää kaloreita tai syödä enemmän kasviksia, voit korvata punakaalilla riisin tai pastan.

Tee näin: Hienonna kaali monitoimikoneessa tai leikkaa sitä ohuiksi suikaleiksi, ikään kuin ”pastaksi” veitsellä tai mandoliinileikkurilla.

10 Paras punakaaliresepti


Hyvä ja helppo punakaaliresepti
Sopii loistavasti sianlihan seuraksi.
Katso resepti täältä

Punakaalisalaatit

Punakaali sopii salaatteihin, koska se on terveellistä ja täyttävää ja koska se on myös kaunista, se houkuttelee syömään. Käytä punakaalia lisukkeeksi lempisalaatteihisi tai korvaa sillä vähemmän terveelliset ainekset kuten esimerkiksi jäävuori- tai keräsalaatit.

Punakaalin kanssa maistuvat seuraavat ainesosat

  • Proteiini. Jos salaatti korvaa aterian, siinä täytyy olla myös proteiinia. Terveelliset vaihtoehdot kuten broileri, lohi, muna ja katkaravut sopivat parhaiten. Kasviproteiinin lähteistä parhaita ovat kikherneet ja pavut (keitettynä, ettet saa lektiinimyrkytystä) sekä linssit ja herneet.
  • Rasva. Koska punakaalissa on hyvin vähän energiaa, salaattiin on hyvä lisätä myös vähän terveellistä rasvaa, jota on esimerkiksi avokadossa, pähkinöissä ja manteleissa.
  • Hedelmät. Punakaali on aavistuksen karvasta, joten sen seuraksi sopivat makeat hedelmät. Appelsiini, klementiini, omena, päärynä, mustikka ja granaattiomena ovat hyviä vaihtoehtoja.
  • Kastike. Hyvällä kastikkeella punakaalisalaattiin saa sekä makeutta että rasvaa. Sekoita kastike oliivitai rapsiöljystä ja mausta se yrteillä ja juoksevalla hunajalla.

Punakaali-punajuuri-omena-papusalaatti

Punakaali-punajuuri-omenasalaatissa hehkuvat syksyn sadon syvimmät sävyt. Suikaloi kaali ja paahda punajuuri, lisää valkoiset pavut ja viipaloi omena, ja ateria on valmis alle puolessa tunnissa.

Katso ohje täältä

Appelsiini-saksanpähkinä-punakaalisalaatti

Mehevä punakaalisalaatti on hyvää, helppo valmistaa ja pitää hyvin kylläisenä, kiitos suuren kuidun määrän. Hyvää ruokahalua!

Katso ohje täältä

Lihapyörykät ja punakaalisalaattia

Oletko jo kokeillut herkullisia lihapyöryköitä punakaalisalaatin ja ohrasuurimoiden kera? Saat herkullisen ja terveellisen aterian pöytään puolessa tunnissa.

Katso ohje täältä

Ankanrintaa, uunipunajuurta ja punakaalisalaattia

Herkuttele Kokeile ankanrintaa paahdettujen punajuurten kera! Rouskuva punakaali täydentää terveellisen aterian. Nam!

Katso ohje täältä

Broilerikulho – edamameja, punakaalia ja paprikaa

Ihana kasvisten kirjo mukavan mausteisen broilerin seurana.

Katso ohje täältä

Punakaalia tacoihin

Punakaalilla saa vaihtelua täytteisiin, kun tarjoilee meksikolaista ruokaa.

Tee näin: Hienonna punakaali haluamallasi lailla. Rouheaksi jätetty kaali on rapeampaa ja siinä on enemmän purtavaa.

Tortillat – tomaattia, kukkakaalia, punakaalia ja avokadosalsaa

Herkullista kasvisruokaa päivällispöytään! Mausteisen maistuvat kukkakaalitortillat ovat maukas vegevaihtoehto lihatäytteisille tacoille ja tortilloille, ja ne vievät taatusti kielen mennessään.

Katso ohje täältä

Tacot – grillattua lohta ja punakaalia

Lohitäytteiset tortillat ovat helppoa ja maistuvaa arkiruokaa.

Katso ohje täältä

Punakaalireseptejä

Porsaanlihaleipä ja punakaalia kahdella tavalla

Punakaali on terveellinen, kaunis ja herkullinen kasvis. Tässä ohjeessa punakaalia tarjotaan kahdella tavalla porsaanlihaleivän seurana – fermentoituna ja lämpimänä.

Katso ohje täältä

Raikas punakaalimehu

Punakaalia voi nauttia raakana, kypsennettynä, fermentoituna, keitoissa, salaateissa ja myös raikkaana mehuna. Terveellisestä punakaalimehusta saat runsaasti ravintokuitua ja punakaalin vitamiinit, antioksidantit ja kivennäisaineeet. Lisäksi mehu maistuu superhyvälle!

Katso ohje täältä

Uusia käyttövinkkejä punakaalille

Punakaali wrapina

Punakaali on terveellisempi wrap kuin tortilla, se on kaunis ja siinä on vähemmän kaloreita. Lisäksi se on mukavan rapeaa purtavaa.

Tee näin: Valitse pari kaunista punakaalin lehteä ja poista niistä kova kanta. Levitä lehdille pestoa tai kastiketta ja täytteet, ja kääri ne rullalle.

Punakaalia hampurilaisiin

Hampurilaisen kuitupitoisuus kasvaa, jos käytät jäävuorisalaatin sijaan punakaalia. Haluatko vielä enemmän kuitua? Valitse täysjyväsämpylä.

Tee näin: Jos rakastat punakaalin pureskelua, leikkaa lehti neljään osaan ja laita hampurilaisen väliin. Jos haluat helpommin sulavaa, hienonna punakaali ohuiksi suikaleiksi.

Punakaalia keittoihin

Jos punakaalia on jäänyt tähteeksi, sillä voi täydentää keittoja. Samaa pätee muihinkin kaaleihin.

Tee näin: Hienonna punakaali suupaloiksi ja kuullota sitä minuutin ajan kuumassa öljyssä. Lisää kaali keittoon viimeisten 5 minuutin ajaksi, jotta siihen jää purutuntuma.