Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen
Eläköön punakaali, joka ansaitsee paikkansa lautasellasi – eikä vain jouluna. Terveellinen punakaali sisältää paljon täyttävää ravintokuitua, vitamiineja ja terveellisiä fytokemikaaleja.
Eläköön punakaali, joka ansaitsee paikkansa lautasellasi – eikä vain jouluna. Terveellinen punakaali sisältää paljon täyttävää ravintokuitua, vitamiineja ja terveellisiä fytokemikaaleja.
Punakaalia voi syödä muutenkin kuin tuoreena. Se on täynnä terveellisiä ja täyttäviä ainesosia, ja lisäksi se on edullista ja maistuu hyvältä.
Haudutettuna punakaali maistuu talvella liharuokien lisukkeena, ja sellaisenaan se sopii salaatteihin ympäri vuoden tuoden niihin purutuntumaa, kaunista väriä ja täyttävää rakennetta.
Lue lisää punakaalista – ja katso parhaat punakaalireseptit:

Fermentointi eli hapattaminen on terveellinen ja herkullinen vaihtoehto perinteiselle pikkelöidylle punakaalille. Fermentointi vie aikaa – mutta fermentoidun kaalin maitohappobakteerit ovat kullanarvoisia vatsallesi.
Haluatko lämmittää kaalin?
Syö fermentoitu kaali sellaisenaan tai lämmitä sitä varovasti, jotta suurin osa käymisprosessin bakteereista jää eloon. Näin se tehdään:
Kiehauta luomuviinirypäle- tai mustaherukkamehua. Ota kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon fermentoitu punakaali ja anna hautua 5–10 minuuttia. Näin kaalin maku pyöristyy hieman.
Lähde: Kirja ”Sund med dine gode bakterier” / bactibalance.dk.
Säilötystä samoin kuin kypsennetystä punakaalista saa ravintokuitua, joten se ei ole epäterveellistä. Tuore kaali on kuitenkin huomattavasti terveellisempää.
Tuoreessa punakaalissa on enemmän C-vitamiinia kuin säilötyssä tai haudutetussa, ja lisäksi säilykekaaliin lisätään usein myös sokeria, mikä heikentää sen terveysarvoja.
Lue myos: Miten granaattiomena syödään?
Punakaalia on myynnissä vuoden ympäri. Satokausi suomessa on kuitenkin kesäkuusta marraskuuhun. Punakaali on tuore, kun sen väri on kaunis ja lehdet kiinteät ja kimmoisat.
Kyllä voi, mutta vain kypsennettynä. Punakaali täytyy ennen pakastamista – eli siitä voi valmistaa esim. haudutettua punakaalia.
Tuore punakaali täytyy vähintään ryöpätä ennen pakastamista. Pane pilkottu kaali kevyesti suolattuun, kiehuvaan veteen 1 minuutiksi. Kaada se sitten jääkylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi, valuta ja jäähdytä.
Pakasta punakaali tiiviisti sulkeutuvissa pakastepusseissa tai kannellisissa muovirasioissa. Pakastettu punakaali sopii parhaiten lämpimiin ruokiin kuten keittoihin, patoihin ja vokkeihin tai lämpimäksi lisukkeeksi liharuualle.