Haudutettu punakaali – helppoa ja hyvää

1 tuntia
147 kcal

Syvänpunainen punakaali sopii loistavasti jouluruokien kaveriksi. Kokeile reseptiämme tänä jouluna – veikkaamme, että siitä tulee pysyvä suosikki.

Haudutettu punakaali – helppoa ja hyvää.

HAUDUTETTU PUNAKAALI – on helppoa hyvää. Valmistuu tunnissa.

© iStock

Haudutettu punakaali (helppo resepti)

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ⅓ kg punakaalia (puolikas kerä)
  • 8⅓ g voita
  • ⅓ dl etikkaa (mieluiten omenasiiderietikkaa tai balsamicoa)
  • ½ dl laimennettavaa puna- tai mustaherukkamehutiivistettä
  • ¼ tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (hiukan sokeria)
  • (viinimarjahyytelöä)

Haudutettu punakaali – valmistusohje

  • Poista punakaalinkerästä päällimmmäiset lehdet.
  • Suikaloi punakaali terävällä veitsellä haluamasi paksuisiksi suikaleiksi.
  • Paista kaalia voissa pari minuuttia isossa pannussa sekoitellen.
  • Lisä etikka, viinimarjamenu (ja sokeri), kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpötilaa ja anna punakaalin hautua silloin tällöin sekoitellen. Jos haluat jättää punakaaliin puruvaraa, 5 minuuttia on sopiva aika.
  • Jos punakaali saa mielestäsi olla pehmeää, anna sen hautua 30-50 minuuttia. Mitä pidempään kaali saa hautua, sitä pehmeämpää siitä tulee. Jos kaikki neste kiehuu kesken pois, lisää mehua tai vettä.
  • Mausta punakaali maun mukaan suolalla, pippurilla, etikalla, sokerilla (ja viinimarjahyytelölllä). Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Punakaalin voi valmistaa edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa 3-5 päivää tiiviissä astiassa.


Haudutettu punakaali on hyvää jouluruokaa

Perinteisten suomalaisten laatikkoruokien lisäksi joulupöydän kasvistarjontaa voi täydentää muualla Euroopassa – muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Britanniassa – joulupöytään kuuluvalla lämpimällä punakaalilla.Punakaalilisuke on todella helppo valmistaa itse.

Meidän ohjeellamme punakaali valmistuu alle 1 tunnissa ja sen voi hyvin valmistaa etukäteen ja lämmittää tarjolle.

Itse tehty haudutettu punakaali on niin hyvää, että se maistuu myös muulloin kuin jouluna esimerkiksi pyöryköiden tai makkaroiden kanssa.

punakaalia ja ankkaa lautasella

KOTITEKOINEN HAUDUTETTU punakaali sopii erinomaisesti joulupöytään.

© iStock

Kuinka kauan ruoka säilyy?

Se, kuinka kauan ruoka säilyy hyvänä riippuu monista tekijöistä.

Haudutettu punakaali pysyy jääkaapissa säilytettynä hyvänä ainakin 4 vrk.

Säilyvyyteen vaikuttavat

  • astioiden ja sekoitusvälineiden puhtaus
  • nopea jäähdytys
  • säilytysastian tiiviys (ruuan pitää ensin jäähtyö ennen kuin kansi pannaan kiinni).

Kun maistelet ruokaa sitä maustaessasi, pese lusikka jokaisen maistamiskerran jälkeen ennen kuin otat uuden lusikallisen.

LUE MYÖS: Terveellinen punakaali

Haudutettua punakaalia purkissa ja laakerinlehtiä
© iStock

Mistä tietää, onko jääkaapissa säilytetty rioka kunnollista?

Jos epäilyttää, onko ruoka enää syömäkelpoista, noudata seuraavia neuvoja:

Miltä ruoka näyttää? On hyvä merkki, jos ruoka näyttää samalta kuin jääkaappiin laitettaessa. Jos väri on muuttunut tai pinta mennyt limaiseksi tai jos pinnalle on tullut hometta, heitä ruoka pois.

Miltä ruoka tuoksuu? On hyvä merkki, jos ruoka tuoksuu normaalilta. Jos ruoka haisee hapantuneelta tai muuten omituiselta, heitä se pois.

Miltä ruoka maistuu? Jos ruoka näyttää ja tuoksuu kunnolliselta, maista sitä. Kun maku on sekin kunnossa, voit huoletta syödä sitä. Jos maku on pilaantunut, heitä ruoka pois.

Voiko haudutettua punakaalia pakastaa?

Kyllä voi. Jäähdytä punakaali (jääkaapissa) ja pakasta. Kun käytät pakastetun punakaalin, lämmitä se hyvin. Mausta pakkasesta otettua punakaalia tarvittaessa lisää, koska pakastaminen saattaa viedä mausteiden makua. Ruoka voi tarvita lisää etikkaa, suolaa, pippuria tai herukkahyytelöä.

Punakaali Euroopan joulupöydissä


Suomessa itse tehty haudutettu punakaali on tulossa ruokapöytiin perinteisten laatikkojen rinnalle. Kermaista punakaalipaistosta on kausituotteena myynnissä joulun aikaan.

Tanskassa haudutettu punakaali kuuluu perinteisesti ankan tai porsaanpaistin lisukkeeksi, Reseptissämme käytetty hapanimelä maku sopii rasvaisten ruokien kylkeen. Oletettavasti perinne juontaa juurensa siihen, että kaalinkerät säilyvät jouluun asti, joten kaali on luonnollinen, kotimainen kasvisvalinta.

Ruotsissa, Norjassa ja Tshekeissä joulupöydässä on haudutettua punaista hapankaalia.

Saksassa ja Britanniassa omenan kanssa haudutettu punakaali kuuluu jouluun.

Ranskassakin jouluna maistuu Chou rouge braisé de Noël eli haudutettu punakaali, mutta sitä pidetään lainana brittiläisestä jouluperinteestä.

Punakaali on osa pohjoismaista joulupöytää.

HAUDUTETTU PUNAKAALI sopii jouluruokiin.

© iStock