Haudutettu punakaali – helppoa ja hyvää

1 tuntia
147 kcal

Syvänpunainen punakaali sopii loistavasti jouluruokien lisukkeeksi. Kokeile reseptiämme tänä jouluna – veikkaamme, että siitä tulee pysyvä suosikki.

Haudutettu punakaali – helppoa ja hyvää.

HAUDUTETTU PUNAKAALI on herkullista ja valmistuu alle tunnissa.

© iStock

Haudutettu punakaali (helppo resepti)

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ⅓ kg punakaalia (puolikas kerä)
  • 8⅓ g voita
  • ⅓ dl etikkaa (mieluiten omenasiiderietikkaa tai balsamicoa)
  • ½ dl puna- tai mustaherukkamehutiivistettä
  • ¼ tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (hiukan sokeria)
  • (viinimarjahyytelöä)

Haudutettu punakaali – valmistusohje

  • Poista punakaalinkerästä päällimmmäiset lehdet.
  • Suikaloi punakaali terävällä veitsellä haluamasi paksuisiksi suikaleiksi.
  • Paista kaalia voissa pari minuuttia isossa pannussa sekoitellen.
  • Lisää etikka, viinimarjamenu (ja sokeri), kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpötilaa ja anna punakaalin hautua silloin tällöin sekoitellen. Jos haluat punakaaliin rouskuvan rapean suuntuntuman, noin 5 minuuttia riittää.
  • Jos punakaali saa olla pehmeämpää, anna hautua 30-50 minuuttia. Mitä pidempään kaali saa hautua, sitä pehmeämpää siitä tulee. Jos neste ehtii haihtua, lisää mehua tai vettä.
  • Mausta punakaali maun mukaan suolalla, pippurilla, etikalla, sokerilla ja viinimarjahyytelölllä. Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Punakaalin voi valmistaa edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa 3–5 päivää tiiviisti suljettavassa astiassa.


Haudutettu punakaali sopii mainiosti joulupöytään

Perinteisten suomalaisten laatikkoruokien lisäksi joulupöydän kasvistarjontaa voi täydentää muualla Euroopassa – muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Britanniassa – joulupöytään kuuluvalla lämpimällä punakaalilla. Punakaalilisuke on todella helppo valmistaa itse.

Meidän ohjeellamme punakaali valmistuu alle tunnissa, ja sen voi myös hyvin valmistaa etukäteen ja lämmittää myöhemmin tarjolle.

Helppo ja herkullinen itse tehty haudutettu punakaali maistuu myös muulloinkin kuin jouluna esimerkiksi pyöryköiden tai makkararuokien kanssa.

punakaalia ja ankkaa lautasella

KOTITEKOINEN HAUDUTETTU punakaali sopii erinomaisesti joulupöytään.

© iStock

Sisällysluettelo

    Haudutettua punakaalia moneen makuun


    Perusreseptin ohella punakaalilisuketta voi myös myös varioida moneen makuun. Kokosimme alle kolme helppoa ja herkullista tapaa tuoda lisukkeeseen uusia maku-ulottuvuuksia.

    Haudutettu punakaali – 3 versiota

    Haudutettu punakaali jouluisilla mausteilla

    Etenkin joulupöydässä tarjottavaan haudutettuun punakaalilisukkeeseen sopivat upeasti jouluiset mausteet – kokeile näitä:

    • 1–2 kanelitankoa
    • 3 kokonaisia neilikkaa
    • 2 tähtianista

    Voit jättää mausteet lisukkeen sekaan tai poistaa valmistuksen jälkeen riippuen siitä, kuinka voimakasta makua kaivataan.

    Omenainen haudutettu punakaali

    Kirpakan hapokas omena, esimerkiksi Granny Smith, tuo raikkaan hedelmäistä makua, joka tasapainottaa etikkaa ja sokeria.

    Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi ja lisää punakaalin sekaan. Helppoa ja herkullista!

    Portviinillä ja appelsiinilla maustettu punakaalilisuke

    Syvän makea portviini ja raikas appelsiini tuovat lisukkeeseen ylellisiä makuvivahteita.

    Lisää perusreseptissä 1 dl portviiniä ja 1 luomuappelsiinin kuori viipaloidun punakaalin sekaan. Jos haluat hieman lisää jouluista lämpöä, lisää vielä 1 kanelitanko.

    Kuinka kauan haudutettu punakaali säilyy?

    Haudutettu punakaali säilyy jääkaapissa ainakin 4 vuorokautta.

    Säilyvyyteen vaikuttavat

    • astioiden ja sekoitusvälineiden puhtaus
    • nopea jäähdytys – varmista myös, että ruoka on kunnolla jäähtynyt, ennen kuin säilytysrasia suljetaan
    • säilytysastian tiiviys.

    Kun maistelet ruokaa valmistuksen aikana, pese tai vaihda lusikka jokaisen maistamiskerran jälkeen.

    LUE MYÖS: Terveellinen punakaali

    Haudutettua punakaalia purkissa ja laakerinlehtiä
    © iStock

    Mistä tietää, onko jääkaapissa säilytetty punakaalilisuke vielä syötävää?

    Jos syömäkelpoisuus epäilyttää, noudata seuraavia yleisiä nyrkkisääntöjä aistinvaraiseen arviointiin:

    Miltä ruoka näyttää? On hyvä merkki, jos ruoka näyttää samalta kuin jääkaappiin laitettaessa. Jos väri on muuttunut tai pinta mennyt limaiseksi tai jos pinnalle on tullut hometta, heitä ruoka pois.

    Miltä ruoka tuoksuu? On hyvä merkki, jos ruoka tuoksuu normaalilta. Jos ruoka haisee hapantuneelta tai muuten omituiselta, heitä se pois.

    Miltä ruoka maistuu? Jos ruoka näyttää ja tuoksuu siltä kuin pitääkin, maista sitä. Kun maku on sekin kunnossa, voit huoletta syödä ruokaa. Jos maku on pilaantunut, heitä ruoka pois.

    Voiko haudutettua punakaalia pakastaa?

    Kyllä voi. Jäähdytä punakaali (jääkaapissa) ja pakasta. Kun käytät pakastetun punakaalin, lämmitä se hyvin. Mausta pakkasesta otettua punakaalia tarvittaessa lisää, koska pakastaminen saattaa viedä mausteiden makua. Ruoka voi tarvita lisää etikkaa, suolaa, pippuria tai herukkahyytelöä.

    Punakaali Euroopan joulupöydissä


    Suomessa itse tehty haudutettu punakaali on tulossa ruokapöytiin perinteisten laatikkojen rinnalle. Kermaista punakaalipaistosta on kausituotteena myynnissä joulun aikaan.

    Tanskassa haudutettu punakaali kuuluu perinteisesti ankan tai porsaanpaistin lisukkeeksi. Reseptimme hapanimelä maku sopiikin hyvin rasvaisten ruokien kylkeen. Oletettavasti perinne juontaa juurensa siihen, että kaalinkerät säilyvät jouluun asti, joten kaali oli luonnollinen, kotimainen valinta jouluisen lisukkeen raaka-aineeksi.

    Ruotsissa, Norjassa ja Tsekissä joulupöydässä tavataan tarjota haudutettua punaista hapankaalia.

    Saksassa ja Britanniassa omenainen haudutettu punakaali kuuluu jouluun.

    Ranskassakin maistuu jouluna Chou rouge braisé de Noël eli haudutettu punakaali, mutta sitä pidetään lainana brittiläisestä jouluperinteestä.

    Punakaali on osa pohjoismaista joulupöytää.

    HAUDUTETTU PUNAKAALI sopii jouluruokiin.

    © iStock