Haudutettu punakaali – helppoa ja herkullista

1 tuntia
147 kcal

Etkö tiedä, mitä tekisit punakaalista? Kokeile herkullista kotitekoista haudutettua punakaalia! Sopii mahtavasti yhteen kinkun ja muun sianlihan kanssa.

Haudutettu punakaali

HAUDUTETTU PUNAKAALI – Haudutettua punakaalia on helppo tehdä. Voit itse päättää, haluatko siihen purutuntumaa vai pidätkö enemmän pehmeästä.

© iStock

Haudutettu punakaali (helppo ohje)

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ⅓ kg punakaalia (noin 1/2 punakaalin kerää)
  • 8⅓ g voita
  • ⅓ dl etikkaa, mieluiten omena­siideri-­ tai balsamietikkaa
  • ½ dl viinimarjamehua, laimentamatonta tiivistettä
  • ¼ tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • hiukan sokeria
  • hiukan viinimarjahyytelöä

Haudutettu punakaali – valmistus

  • Poista punakaalista uloimmat lehdet.
  • Hienonna punakaali terävällä veitsellä.
  • Paista punakaalia voissa suuressa padassa sekoitellen.
  • Lisää etikka, mehu ja sokeri, ja anna punakaalin kiehua hetki miedolla lämmöllä. Jos haluat säilyttää punakaalin purutuntuman, 5 minuuttia riittää.
  • Jos pidät pehmeästä punakaalista, anna punakaalin hautua 30–50 minuuttia. Mitä pitempi aika, sitä pehmeämmäksi haudutettui punakaali. Lisää tarvittaessa mehutiivistettä tai vettä.
  • Mausta kaali suolalla, pippurilla, etikalla, sokerilla ja halutessasi viinimarjahyytelöllä. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Haudutettu punakaali säilyy 3–4 päivää viileässä, joten voit valmistaa punakaalin jo päivää ennen nauttimista.


Haudutettua punakaalia lihan lisukkeeksi

Haudutettu punakaali sopii talveen. Sitä on todella helppo tehdä itse, ja se maistuu herkulliselta esimerkiksi lihan lisukkeena. Lisäksi saat käyttöä kotimehulle!

Haudutettu punakaali valmistuu alle tunnissa, ja jos aika on kortilla, voit valmistaa sen jo edellisenä päivänä.

Vaikka punakaali on herkullinen salaattiaines, kannattaa kokeilla sitä lämpimiinkin ruokiin – vaikkapa juuri haudutettuna punakaalina.

Kuinka kauan haudutettu punakaali säilyy?

Säilyvyys riippuu monista seikoista, joten yksiselitteistä vastausta ei ole.

Puhtain välinein valmistettu haudutettu punakaali säilyy viileässä ainakin 4 päivää.

Tärkeintä on bakteerien määrän minimointi.

  • Varmista, että pata ja kauha ovat sataprosenttisen puhtaita.
  • Pane valmis punakaali heti viileään, ellet syö sitä heti.
  • Säilytä haudutetu punakaali tiiviisti suljettavassa astiassa (sulje kansi vasta kaalin jäähdyttyä!).

Jos maistat kaalia lusikalla, älä laita samaa lusikkaa pesemättä uudelleen kaalin sekaan.

LUE MYOS: Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen

© iStock

Miten voi varmistaa, onko haudutettu punakaali vielä syömäkelpoista?

Jos olet epävarma, onko haudutettu punakaali vielä syötävää, tarkista seuraavat:

Ulkonäkö: Jos haudutettu punakaali näyttää samalta kuin jääkaappiin laitettaessa, se on hyvä merkki. Jos haudutettu punakaali on limaista, väri on muuttunut tai pinnalla on hometta, heitä se pois.

Tuoksu: Punakaalin pitäisi myös tuoksua samalta kuin jääkaappiin laitettaessa. Jos punakaalin tuoksu on muuttunut happamaksi, eltaantuneeksi tai muuten oudoksi, heitä haudutettu punakaali pois.

Maku: Jos haudutettu punakaali tuoksuu ja näyttää hyvältä, maista sitä varovasti. Jos makukin on hyvä, ei kaalissa luultavasti ole mitään vikaa. Jos se maistuu pahalta, heitä se pois.

Voiko haudutettua punakaalia pakastaa?

Kyllä, haudutettua punakaalia voi pakastaa Sulata pakastettu haudutettu punakaali mieluiten jääkaapissa ja kuumenna se kunnolla enen tarjoilua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Maku voi miedontua pakastamisesta. Lisää tarvittaessa tilkka etikkaa ja ripaus suolaa, pippuria, sokeria tai herukkahyytelöä.