Paksoi – kiinankaalin terveellinen ja rapea serkku
Kokeile paksoita wokissa tai salaatissa. Se tuo ruokaan lisää rapeutta ja runsaasti terveellisiä aineita – ja se kuuluu tummanvihreisiin vihanneksiin, joita kannattaa syödä joka päivä.
Kokeile paksoita wokissa tai salaatissa. Se tuo ruokaan lisää rapeutta ja runsaasti terveellisiä aineita – ja se kuuluu tummanvihreisiin vihanneksiin, joita kannattaa syödä joka päivä.
Jos et ole enää ihan nuori, muistat varmaan liiankin hyvin, miten 1980-luvulla salaatti tarkoitti suunnilleen samaan kuin (hieman tylsä) kiinankaali.
Sittemmin kiinankaalin suosio on hiipunut, mutta nyt on sen serkun aika astua näyttämölle. Kyseessä on paksoi eli pinaattikiinankaali, jota voi käyttää samaan tapaan kuin kiinankaalia mutta joka on sekä maukkaampaa että terveellisempää.
Kuten nimestä voi päätellä, paksoi on peräisin Aasiasta, jossa sitä käytetään paljon esimerkiksi keitoissa ja wokeissa. Meidän leveysasteillamme se on kuitenkin monille vielä tuntematon.
Jos et ole vielä tutustunut paksoihin, kannattaa lukea täältä käsittely- ja käyttövinkkimme ja napata terveelliset ja herkulliset reseptit.
Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa syödä kaalia
Paksoi voi näyttää vähän salaatilta, mutta se on nauriin sukuinen kaali. Se on kotoisin Aasiasta, ja se tunnetaan myös nimellä pinaattikiinankaali.
Paksoilla on valkoiset, leveät ja lähes lusikanmuotoiset lehtiruodit, joiden päissä on suuret vihreät lehdet. Ulkonäöltään se muistuttaa kiinankaalia ja valkoruotista mangoldia. Maultaan se muistuttaa lähinnä mangoldia.
Paksoi kuuluu suureen ristikukkaisten heimoon, johon kuuluvat kaikki kaalilajit. Siitä saatetaan käyttää myös esimerkiksi nimiä pak choi tai bok choy.
Paksoi on terveellistä. Valko-vihreässä kaalissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Tärkeimmät ravintoaineet ovat: A-vitamiini, C-vitamiini, kalsium, rauta, magnesium ja folaatti. Lisäksi siinä on kaalien tapaan vain hyvin vähän kaloreita, vain 15 kcal sadassa grammassa
Paksoi sisältää myös mukavasti kuitua, vaikkakaan ei ihan niin paljon kuin Euroopassa yleisemmät kaalit, kuten lehtikaali, ruusukaali ja kukkakaali.
Lue myös: 10 kuitupommia
Ravintoaine | Määrä / 100 grammaa |
---|---|
Energia | 15 kcal |
A-vitamiini | 300 RE |
Beetakaroteeni | 1800 µg |
C-vitamiini | 45 mg |
Kalsium | 105 mg |
Rauta | 0,8 mg |
Magnesium | 19 mg |
Folaatti | 66,0 µg |
Ravintokuitu | 1,0 g |
Lähde: DTU Fødevareinstituttet |
Kiinankaali ja paksoi eivät ole sama asia. Ne ovat kuitenkin lähisukulaisia.
Yhteistä:
Jos et löydä lähikaupastasi paksoita, sen voi korvata muilla lehtivihanneksilla tai kaaleilla, esimerkiksi joillakin seuraavista:
Alla olevassa taulukossa on vertailtu näiden neljän ravintosisältöä.
Kuten taulukosta käy ilmi, paksoi päihittää sekä kaalin että kiinankaalin useimmissa kohdissa, kun taas mangoldi on joillakin osa-alueilla hieman terveellisempi valinta.
Ravintoaine | PAKSOI | KIINANKAALI | SUIPPOKAALI | MANGOLDI |
---|---|---|---|---|
Energia | 15 kcal | 17 kcal | 21 kcal | 21 kcal |
A-vitamiini | 300 RE | 120 RE | 6,4 RE | 333 RE |
Beetakaroteeni | 1800 µg | 720 µg | 38,1 µg | 2000 µg |
C-vitamiini | 45 mg | 26 mg | 27,3 mg | 30 mg |
Kalsium | 105 mg | 30,4 mg | 44,1 mg | 51 mg |
Rauta | 0,8 mg | 0,3 mg | 0,2 mg | 1,8 mg |
Magnesium | 19 mg | 13 mg | 10,5 mg | 81 mg |
Folaatti | 66 µg | 96,2 µg | 41,7 µg | 14 µg |
Ravintokuitu | 1,0 g | 1,2 g | 1,7 g | 1,6 g |
Seuraavassa on vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää aasialaista kaalia omassa keittiössäsi.
Paksoita voi syödä sekä raakana että kypsennettynä, esimerkiksi pikapaistettuna.
Olemme koonneet tähän parhaat paksoireseptimme. Paksoin voi ohjeissa korvata myös muilla lehtivihanneksilla tai kaaleilla, esimerkiksi suippokaalilla.
Säilytä paksoi viileässä, mieluiten jääkaapin vihanneslokerossa. Se säilyy jääkaapissa 3–5 päivää.