Paksoi – kiinankaalin terveellinen ja rapea serkku

Kokeile paksoita wokissa tai salaatissa. Se tuo ruokaan lisää rapeutta ja runsaasti terveellisiä aineita – ja se kuuluu tummanvihreisiin vihanneksiin, joita kannattaa syödä joka päivä.

Paksoi

ONKO TÄMÄ UUSI SUOSIKKISI? Jos annat rapealle paksoille mahdollisuuden, uskomme, että siitä tulee uusi suosikki keittiössäsi.

© iStock

Jos et ole enää ihan nuori, muistat varmaan liiankin hyvin, miten 1980-luvulla salaatti tarkoitti suunnilleen samaan kuin (hieman tylsä) kiinankaali.

Sittemmin kiinankaalin suosio on hiipunut, mutta nyt on sen serkun aika astua näyttämölle. Kyseessä on paksoi eli pinaattikiinankaali, jota voi käyttää samaan tapaan kuin kiinankaalia mutta joka on sekä maukkaampaa että terveellisempää.

Lue myös: 15 vinkkiä kasvisten lisäämiseksi ruokavalioon

Suosittu Aasiassa

Kuten nimestä voi päätellä, paksoi on peräisin Aasiasta, jossa sitä käytetään paljon esimerkiksi keitoissa ja wokeissa. Meidän leveysasteillamme se on kuitenkin monille vielä tuntematon.

Jos et ole vielä tutustunut paksoihin, kannattaa lukea täältä käsittely- ja käyttövinkkimme ja napata terveelliset ja herkulliset reseptit.

Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa syödä kaalia

1 Mikä paksoi on?


Paksoi voi näyttää vähän salaatilta, mutta se on nauriin sukuinen kaali. Se on kotoisin Aasiasta, ja se tunnetaan myös nimellä pinaattikiinankaali.

Paksoilla on valkoiset, leveät ja lähes lusikanmuotoiset lehtiruodit, joiden päissä on suuret vihreät lehdet. Ulkonäöltään se muistuttaa kiinankaalia ja valkoruotista mangoldia. Maultaan se muistuttaa lähinnä mangoldia.

Paksoi kuuluu suureen ristikukkaisten heimoon, johon kuuluvat kaikki kaalilajit. Siitä saatetaan käyttää myös esimerkiksi nimiä pak choi tai bok choy.

2 Onko paksoi terveellistä?


Paksoi on terveellistä. Valko-vihreässä kaalissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Tärkeimmät ravintoaineet ovat: A-vitamiini, C-vitamiini, kalsium, rauta, magnesium ja folaatti. Lisäksi siinä on kaalien tapaan vain hyvin vähän kaloreita, vain 15 kcal sadassa grammassa

Paksoi sisältää myös mukavasti kuitua, vaikkakaan ei ihan niin paljon kuin Euroopassa yleisemmät kaalit, kuten lehtikaali, ruusukaali ja kukkakaali.

Lue myös: 10 kuitupommia

Paksoin ravintosisältö

RavintoaineMäärä / 100 grammaa
Energia15 kcal
A-vitamiini300 RE
Beetakaroteeni1800 µg
C-vitamiini45 mg
Kalsium105 mg
Rauta 0,8 mg
Magnesium19 mg
Folaatti66,0 µg
Ravintokuitu1,0 g
Lähde: DTU Fødevareinstituttet
Tummanvihreitä vihanneksia, mukana paksoi

PAKSOI Kuuluu pinaatin, lehtikaalin, parsakaalin ja mangoldin ohella superterveellisiin tummanvihreisiin vihanneksiin.

© iStock

Tankkaa tummanvihreää

Paksoi kuuluu tummanvihreisiin vihanneksiin, jotka sisältävät monia hyödyllisiä ravintoaineita.

Hedelmiä ja vihanneksia suositellaan syömään vähintään 500–800 grammaa päivässä. Määrään tulisi sisältyä erivärisiä kasviksia niiden erilaisten terveyshyötyjen vuoksi. Päivän kasvisannoksesta esimerkiksi 100 grammaa voisi olla tummanvihreitä vihanneksia.

Lue myös: Tämän vuoksi tumma on terveellistä

3 Ovatko kiinankaali ja paksoi sama asia?


Kiinankaali ja paksoi eivät ole sama asia. Ne ovat kuitenkin lähisukulaisia.

Yhteistä:

  • Molemmat kuuluvat ristikukkaisten heimoon.
  • Molemmat ovat pitkänomaisia, ja niillä on suuret valkoiset ja rapeat lehtiruodit, joiden päässä ovat salaattimaiset vihreät lehdet.
  • Kummankin kaalit varret ja lehdet ovat syötäviä, ja molempia voi syödä raakana tai kypsennettynä.

Kaalien väliset erot

Paksoi
© iStock

Paksoi

  • Tummanvihreät lehdet
  • Sileät lehdet
  • Hieman karvas, mieto kaalin maku.
Kiinankaali
© iStock

Kiinankaali

  • Vaaleanvihreät lehdet
  • Hieman ryppyiset lehdet
  • Erittäin mieto kaalin maku

4 Millä paksoin voi korvata ruoassa?


Jos et löydä lähikaupastasi paksoita, sen voi korvata muilla lehtivihanneksilla tai kaaleilla, esimerkiksi joillakin seuraavista:

Alla olevassa taulukossa on vertailtu näiden neljän ravintosisältöä.

Kuten taulukosta käy ilmi, paksoi päihittää sekä kaalin että kiinankaalin useimmissa kohdissa, kun taas mangoldi on joillakin osa-alueilla hieman terveellisempi valinta.

Paksoi verrattuna kiinankaaliin, suippokaaliin ja mangoldiin

RavintoainePAKSOIKIINANKAALISUIPPOKAALIMANGOLDI
Energia15 kcal17 kcal21 kcal21 kcal
A-vitamiini300 RE120 RE6,4 RE333 RE
Beetakaroteeni1800 µg720 µg38,1 µg2000 µg
C-vitamiini45 mg26 mg27,3 mg30 mg
Kalsium105 mg30,4 mg44,1 mg51 mg
Rauta0,8 mg0,3 mg0,2 mg1,8 mg
Magnesium19 mg13 mg10,5 mg81 mg
Folaatti66 µg96,2 µg41,7 µg14 µg
Ravintokuitu1,0 g1,2 g1,7 g1,6 g

5 Miten paksoi valmistetaan?


Seuraavassa on vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää aasialaista kaalia omassa keittiössäsi.

Paksoita huuhdellaan vesihanan alla

HUUHTELE KAALI huolellisesti, sillä sen lehtien välissä voi olla multajäämiä.

© iStock

Paksoin käsittely

  • Poista kova kanta niin, että lehdet irtoavat.
  • Huuhtele lehdet huolellisesti.
  • Kuivaa lehdet hyvin, esimerkiksi pyyhkeellä tai salaattilingossa.
  • Jos käytät kaalia lämpimissä ruokalajeissa, lehdet kannattaa leikata vihreään ja valkoiseen osaan. Lisää vihreä osa ruokaan juuri ennen tarjoilua, valkoista osaa voit kuullottaa pari minuuttia.
  • Paloittele kaali käyttötarkoituksen mukaan esimerkiksi suuriksi tai pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi.

HUOM! Jos haluat grillata kaalin esimerkiksi kahtena puolikkaana, älä leikkaa kantaa irti, muuten kaali hajoaa. Poista sen sijaan uloimmat lehdet, halkaise kaali ja huuhtele siitä mahdolliset multajäämät.

Älä kypsennä liikaa!

Tärkeintä paksoin valmistuksessa on se, ettei sitä kypsennetä liian kauan. Liikaa kypsennettäessä lehdet menettävät ihanan rapeutensa.

Asia on tietysti toinen, jos pidät enemmän täysin pehmeiksi kypsennetyistä vihanneksista.

6 Miten paksoita syödään?


Paksoita voi syödä sekä raakana että kypsennettynä, esimerkiksi pikapaistettuna.

RAAKANA

Käytä paksoita salaateissa joko hienonnettuna, suurempina kuutioina tai suikaleina.

VALMISTUS

Wokeissa: Paksoi sopii loistavasti etenkin pikapaistettuihin wokkeihin esimerkiksi nuudelien kanssa. Kuutioi tai suikaloi se halutun kokoisiksi paloiksi ennen paistamista.

Keitoissa: Hienonnettuna paksoi on herkullista keitoissa, erityisesti aasialaisissa keitoissa, kuten maukkaassa ramenissa.

Grillissä: Paksoi on hyvä grillattava. Tee näin:

  • Halkaise kaali pituussuunnassa.
  • Sivele molemmat leikkauspinnat ekstra-neitsytoliiviöljyllä.
  • Grillaa noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
  • Kaada päälle hyvää marinadia tai kastiketta, esimerkiksi goma- eli seesamikastiketta tai maapähkinäkastiketta, ja ripottele päälle mantelirouhetta tai paahdettuja seesaminsiemeniä. Tarjoile heti.

Pannulla: Voit myös paistaa paksoin pannulla samaan tapaan kuin grillissä.

Uunissa: Jos valmistat kaalin uunissa, kypsennä sitä vain lyhyesti, noin 10–15 minuuttia. Sivele halkaistu kaali seesamiöljyllä tai ekstraneitsytoliiviöljyllä ja paahda noin 200 asteessa. Kaalin voi myös sivellä herkullisella marinadilla, joka sisältää esimerkiksi valkosipulia, soijaa ja inkivääriä.

7 Paksoireseptejä


Olemme koonneet tähän parhaat paksoireseptimme. Paksoin voi ohjeissa korvata myös muilla lehtivihanneksilla tai kaaleilla, esimerkiksi suippokaalilla.

Lämpimät ruoat

Broileri-kasvisvokki
© wichmann+bendtsen

Broileri-kasviswokki

Tässä rapeat kaalinlehdet paahdetaan tilkassa soijaa ja tarjoillaan herkullisessa wokissa, joka sisältää kanaa ja runsaasti vihanneksia.

Katso ohje täältä

Kulhossa ramenkeittoa, joka sisältää paksoita ja broileria.
© wichmann+bendtsen

Ramen nuudeleista, broilerista ja munasta

Paksoi sopii täydellisesti aasialaiseen ramen-nuudelikeittoon. Tässä versiossa on kanaa, vihreitä papuja ja pinaattia – ja tietysti lisukkeena kananmuna.

Katso ohje täältä

Pähkinäkana ja paksoi
© wichmann+bendtsen

Cashewkana

Cashewkana on klassinen ja suosittu ruoka. Kokeile terveellistä versiotamme, jossa pataan on lisätty myös kevätsipulia, munakoisoa ja täysjyvänuudeleita.

Katso ohje täältä

Pataruoka ja paksoi

Broileri-kasvispata

Nakkaa ainekset pataan ja pane pata uuniin. Ruoka on valmis 40 minuutin kuluttua.

Katso ohje täältä

Paksoi salaateissa

Paksoi sopii loistavasti kaikenlaisiin salaatteihin. Jos kaipaat inspiraatiota, kokeile näitä kahta herkullista aasialaista salaattia – vaihda vain suippokaali paksoihin.

Aasialainen kaalisalaatti
© wichmann+bendtsen

Aasialainen kaali-broilerisalaatti

Tämä täyttävä ja herkullinen salaatti sisältää muun muassa edamamepapuja, porkkanaa, mangoa ja maapähkinöitä.

Katso ohje täältä

Tofu-nuudelisalaatti
© wichmann+bendtsen

Tofu-kasvis-nuudelisalaatti ja hoisinkastiketta

Helppo vegaaninen nuudelisalaatti viimeistellään ihanalla kastikkeella, joka sisältää chiliä, limettiä ja valkosipulia.

Katso ohje täältä

8 Säilytys ja säilyvyys


Säilytä paksoi viileässä, mieluiten jääkaapin vihanneslokerossa. Se säilyy jääkaapissa 3–5 päivää.