Näin saat syötyä 30:tä kasvikunnan tuotetta viikossa
Katso gastroenterologian erikoislääkärin vinkit siihen, miten saat syötyä 30:tä eri kasvikunnan tuotetta viikossa suolistobakteeriesi iloksi.
Katso gastroenterologian erikoislääkärin vinkit siihen, miten saat syötyä 30:tä eri kasvikunnan tuotetta viikossa suolistobakteeriesi iloksi.
Syö 30:ta eri kasvikunnan tuotetta viikossa! Jos kuulostaa ajatuksenakin mahdottomalta, jatka lukemista.
Se käy nimittäin helpommin kuin uskoisikaan, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri Alice Højer. Hän suorittaa itse saman laskutoimituksen säännöllisesti oman ruokavalionsa osalta, ja jakaa seuraavassa parhaat neuvonsa tavoitteen saavuttamiseen.
Lue myös: Laske 30:een - ja suolistobakteerit kiittävät
”Kokonaiset 30 kasvikunnan tuotetta voi kuulostaa paljolta, mutta on tärkeää korostaa, että se ei ole niin vaikeaa. Lukuun ei lasketa vain hedelmiä ja vihanneksia, vaan myös esimerkiksi pähkinät, täysjyväviljatuotteet ja palkokasvit”, Højer sanoo ja lisää, että jotkut ottavat mukaan myös kahvin, teen, yrtit ja mausteet.
Valmiit juuressekoitukset voivat sisältää esimerkiksi porkkanaa, punajuurta, maa-artisokkaa, juuripersiljaa, lanttua ja palsternakkaa – yhdestä pussista saa siis kerralla useampaa kasvista!
Esimerkiksi mantelit ovat toki sinällään terveellistä välipalanaposteltavaa, mutta pelkästään niitä popsimalla ei vielä pötkitä haasteessa pitkälle.
Helpoimmalla pääsee, kun valitsee kaupassa valmiin pähkinäsekoituksen. Ne sisältävät yleensä esimerkiksi manteleita, hasselpähkinöitä, cashewpähkinöitä ja saksanpähkinöitä – monipuolista ja herkullista!
Pähkinät sopivat erinomaisesti myös esimerkiksi vokkeihin sekä salaattien, puurojen ja rahkan lisukkeeksi.
Lue myös: Mitkä pähkinät ovat terveellisimpiä?
Kun kasviksia on aina valmiina pakastimessa, niitä on helppo myös käyttää ruokiin mennen tullen.
Pakastekasvissekoitukset ovat 30:een tähtäävän kotikokin pelastus, sillä niistä saa kerralla useampaa kasvista lukuihin mukaan.
Pakastekasviksia voi esimerkiksi kypsentää lisukkeeksi helposti höyryttämällä, mutta voit myös lisätä niitä keittoon, vokkeihin, pastakastikkeisiin, pataruokiin, kasvispiirakkaan ja moneen muuhun.
Lue myös: Näin pitkään ruoka säilyy pakastimessa
Yksi helppo mutta aivan pätevä keino hieman oikaista on ostaa sama hedelmä tai vihannes eri väreissä. Jokainen väri nimittäin lasketaan, sillä kukin väri tarjoaa suolistolle erilaisia terveellisiä kasviyhdisteitä, kuten polyfenoleja.
Superterveelliseen viherpuuroon on helppo surauttaa sekaan kasviksia jos jonkinlaisia.
Reseptimme on kehittänyt eräs maailman johtavista suolistobakteerien tutkijoista, Oluf Borbye Pedersen, joka on itse syönyt viherpuuroa aamiaiseksi jo yli 35 vuotta.
Puuroon käytetään 10–12 eri hedelmää, vihannesta, yrttiä ja pähkinää, ja se onkin aivan häkellyttävän helppo tapa napsia kasvispisteitä.
Myös smoothieihin ja kasvissosekeittoihin saa helposti upotettua runsaasti kasvikunnan tuotteita – muista vain pysyä laskuissa mukana.
Monilla ruokakaupassa koriin sujahtaa aina sama kasvis- ja hedelmäsetti kerta toisensa jälkeen. Itsensä voikin haastaa kokeilemaan vaikkapa joka viikko jotain uutta kasvikunnan tuotetta, jotta repertuaaria saa vähitellen laajennettua.
Myös siemenet ja jyvät lasketaan mukaan kasvismäärään.
Helpolla pääsee, kun tekee valmiin sekoituksen esimerkiksi pellavansiemenestä, chian siemenenistä, seesaminsiemenistä, auringonkukansiemenistä ja kurpitsansiemenistä. Sekoitusta voi lisätä esimerkiksi kaurapuuroon ja leipätaikinaan sekä ripotella salaattien ja rahkan päälle.
Kvinoa on myös siemen – kokeile sitä esimerkiksi riisin ja pastan tilalla sekä salaattien täytteenä.
Käytä ruoissa ja ruoanvalmistuksessa sekä laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä että rypsi- tai rapsiöljyä.
Yksittäinen loraus salaattiin ei luultavasti riitä, mutta jos käytät öljyjä paistamiseen ja ripottelet niitä lisäksi salaattien ja muiden kasvislisukkeiden päälle pitkin viikkoa, voit laskea tämä kahdeksi kasvikunnan tuotteeksi.
Lue myös: Opas: 9 terveellisintä öljyä
Jos olet tottunut syömään paljon ultraprosessoituja elintarvikkeita, kuten sipsejä, makeisia ja pikaruokaa, erikoislääkäri Alice Højer suosittelee, että yrität vähentää niiden käyttöä ja mieluiten vähitellen jättää ne kokonaan ruokavaliostasi.
”Jos täytät vatsaasi valmisruoalla, korvaat osan tarvitsemastasi ravinnosta jollain väärällä, eikä tällöin jää riittävästi tilaa terveellisille ruoille”, hän sanoo.
Lue myös: Näin terveellistä kotiruoka on
ASIANTUNTIJA: Gastroenterologian erikoislääkäri Alice Højer