Lähde luontoon – se hellii sekä kehoa että mieltä

Luontoon lähteminen tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, ja stressiä lievittävä vaikutus kestää pitkään. Kerromme, miten luonto vaikuttaa mieleen ja jaamme parhaat vinkit luontoon lähtijälle.

Luontoa – metsää ja puita

AAAH - Luontoon lähteminen rentouttaa kehoa ja mieltä.

© iStock

Suljetut ravintolat ja baarit, perutut tapahtumat, karanteenit ja tapaamiskiellot. Yhteiskuntaa ja ihmisiä on koeteltu koronapandemian aikana kovalla kädellä. Yksi asia on kuitenkin tuonut lohtua ja pysynyt auki koko pandemian ajan rajoitusten ja tautitilanteen jatkuvissa vaihteluissa: luonto.

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että ihmisten luonnossa viettämä aika on lisääntynyt merkittävästi pandemian aikana. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa myönteisesti terveyden lisäksi myös mielialaan. Luontoon lähteminen rentouttaa, tyhjen- tää pään huolista, mutta toisaalta antaa myös mahdollisuuden olla rauhassa omien ajatusten kanssa.

Luontoon lähteminen on siis tutkitusti hyväksi nykyihmisen stressaantuneelle mielelle. Jo lyhytkin luonnossa vietetty aika rauhoittaa mieltä ja puhdistaa ajatuksia.Stressi lievittyy, mieliala kohoaa, ja vireystila nousee, jolloin olemme valmiimpia kohtaamaan arjen haasteet.

Luontoon aistit avoinna

Luontoon lähtemisen myönteisistä vaikutuksista pääsee osalliseksi vain, jos todella keskittyy kokemaan luonnon kaikilla aisteilla. Näin toteaa aivotutkija Kjeld Fredens, joka luennoi luonnosta ja sen vaikutuksista mielenterveyteen, jonka yksi keskeisimmistä viesteistä on, että pelkkä luontoon lähteminen sinänsä ei vielä riitä hyötyjen saamiseen. Jos haluaa päästä nauttimaan luonnon tuottamasta hyvinvoinnista, pitää luonto keskittyä kokemaan ja todella kuunnella luontoa.

”Luonnossa olemisen suurin hyöty tulee emotionaalisella tasolla nimenomaan ihmettelystä, ällistymisestä. Tunteen voi kokea vaikkapa silloin, kun seisoo jossain korkealla ja katsoo ympärillä aukeavaa maisemaa ja kokee olevansa osa jotain suurempaa. Se luo itsensä unohtamisen tunteen, ja juuri sitä luonnossa oleminen tuo mukanaan: että unohdamme itsemme ja olemme avoimia sille, mitä ympärillämme tapahtuu. Tällä on tutkitusti vaikutuksia koko kehoon ja mieleen”, hän selittää.

Ajatusten hiljentäminen ja hetkessä oleminen voivat tuntua vaikeilta, joten jaamme seuraavassa vinkkejä, joiden avulla onnistut.

Näin hyödyt luonnosta

Vietä luonnossa aikaa säännöllisesti

Luonnossa oleminen on aina mielenterveydelle hyväksi, mutta jotta luonnon hyödyistä pääsisi todella nauttimaan, luontoon pitää lähteä säännöllisesti. Lähes 20 000 koehenkilön brittitutkimuksessa havaittiin, että vähintään kaksi tuntia viikossa luonnossa viettävät voivat henkisesti paremmin kuin ne, jotka eivät viettäneet aikaa luonnossa. Luonnossa kerrallaan vietetyn ajan pituudella ei ollut merkitystä. Voit siis valita, käytkö vaikkapa pienellä metsälenkillä joka päivä vai lähdetkö viikonloppuna pidemmälle retkelle.

Lähde luontoon ilman laitteita

Jos luontoon todella haluaa uppoutua ja saada siitä mahdollisimman suuren hyödyn irti, kannattaa jättää puhelin ja muut laitteet kotiin. Luonnosta nauttiminen ja hetkessä oleminen on vaikeaa, jos mukana olevat laitteet piippaavat jatkuvasti viestien merkiksi. Unohda myös valokuvien ottaminen, sillä sekin vie huomiota pois hetkeen keskittymisestä

Valitse itsellesi mieluinen paikka

On tärkeää valita sellainen luontokohde, jossa tuntee olonsa mukavaksi. Et saa luonnosta paljonkaan irti, jos joku muu raahaa sinut kohteeseen, jossa et halua olla. Luonnosta ei voi nauttia, jos ympäristö pelottaa tai pelkää esimerkiksi eksyvänsä. Etsi paikka, jossa olo tuntuu mukavaltaja josta tiedät selviytyväsi omin voimin vielä kotiinkin.

Etsi luontoa, jossa riittää koettavaa

Kun lähtee luontoon, on hyvä valita kohde, jossa on edes jotain kiinnostavaa, jotta se herättää uteliaisuuden ilman, että kiintoisia seikkoja tarvitsee etsimällä etsiä. Jos kohteessa on vain kukkaistutuksia suorissa riveissä tai yksitoikkoista peltoa, maisema ei jaksa kauaa kiinnostaa. Ympäristö ei kuitenkaan saa olla niin yliampuva, että huomiokyky käy ylikierroksilla. Tällöin huomion on vaikea antaa harhailla vapaasti kohteesta toiseen.

Luontoon hiljentymään

Harjoittele luontoon lähtiessäsi keskittymään sataprosenttisesti ympäristöösi, sillä se saa kaikkein tehokkaimmin aikaan stressiä lievittävän vaikutuksen. Voit lähteä vaikkapa kävelylle ja antaa ajatusten vaeltaa vapaasti. Jos arjen haasteista ja töistä irti päästäminen tuntuu vaikealta, voit kokeilla esimerkiksi seuraavia mindfulness-tekniikoita:

  • Kävele rauhallista tahtia 5–10 minuuttia. Jos ajatukset surisevat päässä, se ei haittaa. Anna niiden virrata vapaasti, mutta pyri keskittymään hetkeen.
  • Käytä kävellessä kaikkia aisteja. Huomioi esimerkiksi jalkojen kosketus maahan, ympärillä kuuluvat äänet ja ympäröi- vän luonnon yksityiskohdat. Ole avoin luonnon vaikutukselle ja havainnoi rennosti ympäristöä.
  • Etsi hyvä istumapaikka ja anna itsellesi aikaa rauhoittua. Havainnoi, mitä kehossasi tapahtuu ja jatka matkaa vasta, kun olet täysin valmis.

LUE LISÄÄ: Rakenna laavu

Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE
Asiantuntija: D. Djernis, PsT, Tanskan mielenterveyden tukisäätiön mindfullness- ja luontoasiantuntija