Tunnista ihosyöpä

Iho muistaa aurinkovauriot nuoruudestakin, mutta ihosyöpä on parannettavissa, jos se havaitaan ajoissa. Lue, mitkä ovat oireet.

Nainen, jolla on vaalea iho ja luomia

SYÖPÄ – 90 prosenttia kaikista ihosyövistä johtuu auringon säteilystä tai solariumista.

© Getty Images

Kevät ja aurinko vaativat lisäämään auringolta suojautumista. Kun UV-indeksi on 3 tai enemmän, on aika hakeutua suojaan tai levittää aurinkosuojavoidetta.

Tänäkin keväänä se on liian myöhäistä joillekin. Iholla on nimittäin ikävä kyky muistaa aurinkovauriot aina lapsuudesta asti. Siksi on hyvä uutinen, että tanskalaiset ja hollantilaiset tutkijat ovat saavuttaneet lupaavia tuloksia pitkälle edenneen melanooman T-soluhoidolla. Tuoreessa tutkimuksessa peräti 20 prosenttia 168 potilaasta ­parani käsittelyn avulla, ja puolella potilaista etäpesäkkeiden määrä puolittui. Ja kyseessä ­olivat potilaat, joita ei voitu ­hoitaa tavanomaisin hoidoin.

Soluja takaisin

T-soluhoidossa potilaan elimistöön istutetaan hänen omia immuunipuolustussolujaan. Lääkärit aloittavat leikkaamalla pieniä paloja syöpäkasvustosta. Ne käsitellään viestiaineilla, jotka saavat T-solut irtoamaan sairaasta kudoksesta. Näin uutettuja T-soluja käsitellään 4–6 viikon ajan, joiden aikana miljoonasta T-solusta kehittyy 100 miljardia T-solua. Nämä uudet T-solut siirretään takaisin potilaaseen tuhoamaan syöpäsoluja.

Tulokset ovat olleet niin hyviä, että tutkijat ovat hakeneet lupaa nopeuttaa hoitojen aloittamista.

Lähde: ESMO Congress 2022

Ihosyövän kolme eri lajia

Ihosyöpää on kolmea eri tyyppiä: basaliooma eli tyvisolu­syöpä, okasolusyöpä ja melanooma. Taulukossa on vertailtu melanoomaa ja muita ihosyöpiä. Basaliooma- ja okasolu­syöpäkuolemat johtuvat yleensä okasolusyövästä.

Oireet

Okasolu- ja tyvisolusyövät:

  • kiinteä tai kiiltävä kyhmy iholla
  • haava, joka ei parane
  • ihomuutos, jossa on haavaumia tai rupia
  • punoittava hilseilevä laikku, josta tihkuu verta

Melanooma:
Alkaa yleensä luomesta.

  • koko, muoto tai väri muuttuu
  • tulee epätasaiseksi tai paksummaksi
  • alkaa vuotaa verta
  • kutiaa tai tuntuu muuten erilaiselta
  • kehittyy haava, joka ei parane

Uusia tapauksia vuosittain*

Okasolu- ja tyvisolusyövät:
n. 11 800 (joista n. 1900 okasolusyöpiä)

Melanooma:
n. 1 800

Moniko kuolee vuosittain*

Okasolu- ja tyvisolusyövät:
n. 42

Melanooma:
n. 215

Hoito

Okasolu- ja tyvisolusyövät:
Syöpä leikataan pois ja iho ommellaan umpeen, usein paikallispuudutuksessa. Kasvoissa tai laajan alueen peittävä syöpä voi vaatia ihon­siirtoa, jonka tekee yleensä plastiikkakirurgi.

Toisinaan käytetään myös sädehoitoa, jos aluetta on vaikea käsitellä leikkauksella tai syöpää on hankala saada kokonaan pois.

Melanooma:
Luomi ja ympäröivä iho poistetaan, usein paikallispuudutuksessa. Riippuen siitä, miten syvälle syöpä on ehtinyt kasvaa, voi olla tarpeen poistaa lähimpiä imusolmukkeita ja antaa lisäksi tarvittaessa sädehoitoa.

Sädehoitoa käytetään myös kohtiin, joista luomia on vaikea leikata, kuten nenään ja poskionteloihin.

Keskiarvo vuosilta 2016–2020. Lähde: Suomen syöpärekisteri