Melanooma yleistyy

Melanooma yleistyy länsimaissa nopeasti. Riskin pienentämisessä tärkeää on suojata iho auringon tuottamalta UV-säteilyltä ja tarkkailla omaa ihoa, erityisesti luomia, säännöllisesti.

Nainen, jolla luomia selässä

SUOJAA IHOSI Käytä aurinkosuojaa ja vältä aurinkoa erityisesti silloin, kun UV-säteily on voimakkaimmillaan. Tämä auttaa pienentämään melanooman riskiä.

© iStock

Tähän asti melanoomaan sairastuneista suurempi osa on ollut miehiä kuin naisia, mutta tulevaisuudessa naisten osuuden oletetaan kasvavan.

Ennusteiden mukaan melanooma yleistyy kaikilla yli 65-vuotiailla sekä alle 65-vuotiailla naisilla. Sairastuminen tapahtuu yleensä yli 40-vuotiaana, mutta nuoret naiset ovat tässäkin valitettava kasvuryhmä.

Melanooma – kysymyksiä ja vastauksia

Mikä melanooma on?

Melanooma tarkoittaa tummasolusyöpää, jossa ihon väriainetta eli melaniinia tuottavat terveet ja hyvälaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi.

Melanooman voi nähdä iholla, ja noin puolessa tapauksista melanooma saa alkunsa iholla jo olevasta luomesta. Melanooma voi esiintyä uutena luomena, mutta kaikki uudet luomet eivät suinkaan ole melanoomia.

Melanooman ennustetaan lisääntyvän merkittävästi tulevaisuudessa: tautitapausten määrä saattaa lähes kaksinkertaistua vuosien 2012–16 luvuista vuoteen 2025 mennessä.

Kenelle melanooma voi tulla?

Melanooma on naisilla ja miehillä suunnilleen yhtä yleinen, mutta alle 55-vuotiailla se on naisilla miehiä yleisempi.

Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti vaaleaihoiset, pisamaiset ja sinisilmäiset ihmiset, jotka ruskettuvat huonosti ja joiden iho palaa herkästi.

Miehillä melanooma tulee yleisimmin vartaloon, naisilla raajoihin. Ihon palaminen toistuvasti, erityisesti lapsena, lisää melanooman riskiä, samoin kuin muu altistuminen runsaalle UV-säteilylle esimerkiksi etelän lomilla.

LUE MYÖS:Ihosyöpä johtuu usein auringosta

Mitä melanooman oireita kannattaa tarkkailla?

Omia jo olemassa olevia luomia on syytä tarkkailla ja mennä lääkäriin, jos jokin luomi muuttuu rajoiltaan epätarkaksi tai väriltään punertavaksi, sinertäväksi tai mustaksi.

Myös luomen kasvu, kutina ja vuoto ovat syitä tutkituttaa luomi. Omaa ihoaan ja luomiaan kannattaa tarkkailla erityisen huolellisesti, jos on lapsuudessa tai nuoruudessa palanut auringossa usein tai muuten saanut usein äkillisesti suuren annoksen UV-säteilyä.

Lääkäri tutkii ihomuutoksen, poistaa sen tarvittaessa ja tutkii näytteen mikroskoopilla.

Epäsymmetrisyys tai epätarkat reunat voivat olla merkki melanoomasta.

Melanooma
Melanooma

Miten melanoomaa hoidetaan?

Viisi vuotta melanoomadiagnoosin jälkeen elossa oli vuosina 2012–16 Suomessa 93 prosenttia naisista ja 87 prosenttia miehistä.

Melanooman tärkein hoitomuoto on leikkaus, jossa poistetaan luomi ja riittävän suuri alue ihoa sen ympäriltä. Useimmissa tapauksissa melanooman hoidoksi riittää leikkaus.

Jos melanooma on levinnyt muualle elimistöön, potilaalle annetaan leikkauksen lisäksi lääkehoitoa ja harvoissa tapauksissa sädehoitoa. Melanooma leviää useimmiten ensimmäiseksi kasvainta lähinnä oleviin imusolmukkeisiin.

Miten melanooman riskiä voi pienentää?

Suurin melanooman aiheuttaja on liiallinen altistuminen auringon UV-säteilylle.

Myös solariumin runsas käyttö varsinkin nuorten ja riskiryhmien kohdalla voi aiheuttaa melanoomaa. Ihon palaminen auringossa lisää melanooman riskiä.

Tästä syystä auringolta suojautuminen on tärkeää erityisesti keskipäivän aikaan, jolloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Mene siis varjoon, käytä peittäviä vaatteita tai aurinkosuojaa, jossa on suuri suojakerroin. Vältä myös solariumissa käyntiä.

© iStock

Liikunta auttaa pienentämään monen muun syövän ja muidenkin sairauksien riskiä, mutta ulkona liikuntaa harrastettaessa on hyvä muistaa suojata iho auringolta, ettei tule samalla kasvattaneeksi riskiään sairastua melanoomaan.

Liikunnan ja melanooman välisestä yhteydestä ei ole vielä varmoja tutkimustuloksia, mutta arkijärjelläkin voi todeta, ettei liikunnan terveydelle mukanaan tuomia hyötyjä kannata hankkia hinnalla millä hyvänsä eli altistaa samalla omaa ihoaan syövälle.

Täältä löydät lisätietoa melanoomasta

Lähteet: Syöpäjärjestöt, Duodecim, Nordcan