Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siksi omia rintoja kannattaa tarkkailla säännöllisesti, sillä varhaisessa vaiheessa havaittu syöpä parantaa ennustetta.

Nainen pitelee rintaansa

RINTASYÖPÄ Mahdollisten rintasyövän merkkien varalta kannattaa olla varuillaan.

© iStock

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, joskin myös miehet voivat sairastua siihen.

Naishormoneilla, erityisesti estrogeenilla, on suuri merkitys taudin kehittymisessä, ja rintasyövän riski kasvaa naisen kuukautiskiertojen määrän kasvaessa, sillä tietyissä vaiheissa kiertoa estrogeenin määrä kohoaa. Myös varhainen murrosikä, lapsettomuus ja myöhään alkavat vaihdevuodet kasvattavat rintasyöpäriskiä.

Riski on vastaavasti pienempi, jos murrosikä on alkanut myöhään ja vaihdevuodet aikaisin ja jos nainen on synnyttänyt useita lapsia.

Rintasyöpä – kysymyksiä ja vastauksia

Mitkä tekijät vaikuttavat rintasyövän kehittymiseen?

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, joskin myös miehet voivat sairastua siihen. Naishormoneilla, erityisesti estrogeenilla, on suuri merkitys taudin kehittymisessä, ja rintasyövän riski kasvaa naisen kuukautiskiertojen määrän kasvaessa, sillä tietyissä vaiheissa kiertoa estrogeenin määrä kohoaa.

Myös varhainen murrosikä, lapsettomuus ja myöhään alkavat vaihdevuodet kasvattavat rintasyöpäriskiä. Riski on vastaavasti pienempi, jos murrosikä on alkanut myöhään ja vaihdevuodet aikaisin ja jos nainen on synnyttänyt useita lapsia.

Kuka voi sairastua rintasyöpään?

Suomessa lähes joka kahdeksas nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään, joka onkin naisten yleisin syöpä.

Puolet sairastuneista on yli 60-vuotiaita, mutta alle 25-vuotiailla rintasyöpä on harvinainen.

Vain 5–10 prosenttia tapauksista johtuu perinnöllisestä alttiudesta, mutta kahden geenin – BRCA1:n ja BRCA2:n – on osoitettu lisäävän riskiä merkittävästi.

Millaisia rintasyöpäoireita kannattaa tarkkailla?

Yleisin rintasyövän oire on kyhmy rinnassa, jonka nainen itse huomaa rintoja tunnustellessaan, sillä kyhmy tuntuu erilaiselta kuin ympäröivä kudos.

Rintasyövän varhaisiin vaiheisiin ei liity kipua tai yleistä voinnin huononemista, ja muut oireet, kuten nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste, ovat harvinaisia.

Jos löydät rinnastasi epäilyttävän kyhmyn, ota heti yhteyttä lääkäriin, jotta rinta voidaan tutkia mammografian, ultraäänen, neulanäytteen tai kudospalan avulla.

LUE MYÖS: Suurentunut imusolmuke on useimmiten harmiton

Rinnan mammografia

RINNAN MAMMOGRAFIA Mammografiassa rinta puristetaan laitteessa olevien levyjen väliin, jotta nähdään, onko rinnassa kyhmyjä. Vasemmanpuoleisessa kuvassa olevassa rinnassa on kyhmy, oikealla ei.

Miten rintasyöpää hoidetaan?

Rintasyövän hoito on kehittynyt harppauksin viime vuosikymmenien aikana, ja vuosina 2012–16 potilaista oli viisi vuotta rintasyöpädiagnoosin jälkeen elossa 90 prosenttia. Rintasyövän yleisin hoitomenetelmä on leikkaus.

Jos kyhmy löydetään ajoissa eli ennen kuin rintasyöpä on levinnyt, syöpäkudos saatetaan pystyä poistamaan jopa rinnan säästävällä leikkauksella kokonaan.

Rinnan säästävään leikkaukseen yhdistetään miltei aina sädehoitoa, jolla pyritään tuhoamaan rinnassa mahdollisesti vielä olevat syöpäsolut.

Jos kasvain on suuri, rinta saatetaan joutua poistamaan kokonaan, jolloin koko rintarauhaskudos poistetaan

Miten rintasyöpäriskiä voi pienentää?

Rintasyöpäriskiä voi pienentää omilla elintapoihin liittyvillä valinnoilla, joista tärkein on alkoholinkäytön rajoittaminen.

Naisilla jo yksi alkoholiannos päivässä kasvattaa rintasyöpäriskiä noin kymmenellä prosentilla hieman iästä riippuen. Lukumäärissä mitattuna alkoholi aiheuttaa eniten rinta- ja suolistosyöpiä, koska ne ovat yleisimmät syövät.

Rintasyöpäriskin pienentäminen

RINTASYÖPÄRISKIN PIENENTÄMINEN Jo yksi päivittäinen alkoholiannos kasvattaa rintasyöpäriskiä noin 10 prosenttia.

© iStock

Terveellisillä elintavoilla voi yrittää vähentää estrogeenin määrää elimistössä ja näin alentaa myös rintasyöpäriskiä. Painon pitäminen kurissa auttaa, sillä elimistön rasvavarastot tuottavat estrogeenia.

Myös kuidusta on apua, sillä se sitoo estrogeenia itseensä suolistossa. Vaihdevuosioireiden lievittämisessä käytettävät hormonikorvaushoidot suurentavat rintasyövän riskiä erityisesti silloin, jos hoidot jatkuvat pitkään.

E-pillereillä sen sijaan ei näyttäisi olevan vaikutusta rintasyöpäriskiin. Myös nuorena rintakehän alueelle annettu sädehoito kasvattaa riskiä sairastua rintasyöpään.

Lähteet: Syöpäjärjestöt, Duodecim, Nordcan