Näin voit tunnistaa rintasyövän

Rintasyöpä on naisilla yleisin syöpä Suomessa. Tauti havaitaan usein rinnassa tuntuvan kyhmyn perusteella, mutta rintasyöpä voi oireilla muillakin tavoin.

Nainen tutkii rintansa rintasyövän varalta

RINSTASYÖVÄN OIREITA? Yllättävät muutokset rinnoissa kannattaa tutkituttaa lääkärillä, jotta rintasyövän mahdollisuus voidaan sulkea pois.

© iStock

Rintasyövän oireiden havaitseminen

Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 suomalaisnaista, ja se on naisten yleisin syöpä Suomessa. Rintasyövän riski kasvaa iän myötä, mutta parantumisen mahdollisuudet ovat iästä riippumatta usein sitä paremmat, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan.

Siksi on hyvä olla perille rintasyövän oireista, myös harvinaisemmin esiintyvistä. Niiden ilmeneminen ei välttämättä johdu aina syövästä, mutta niihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä ne voivat kieliä alkavasta sairaudesta. Listasimme rintasyövän tyypillisimpiä oireita.

LUE MYÖS: Näin tunnistat melanooman

Rintasyövän yleisimmät oireet

 • Kyhmy rinnassa
  Kun rintasyöpä havaitaan itse, oireena on useimmiten rinnassa tuntuva kyhmy tai rinnan rakenteen muutos. Lääkärin vastaanotolle kannattaa aina hakeutua, jos löydät rinnastasi kyhmyn tai turvonneen kohdan. Kyhmyjä voi olla missä päin rintaa tahansa ja lisäksi rintakudoksen kainaloa kohti nousevassa osassa.

 • Painumat ihossa
  Kyhmy syvällä rinnassa voi vetää ihon kuopalle tai aiheuttaa rintaan ryppyjä. Iho voi myös näyttää muhkuraiselta kuin appelsiinin kuori.

 • Kirkas tai verinen neste
  Nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste voi olla rintasyövän oire.

 • Sisäänpäin vetäytynyt nänni
  Äkilliset ja yllättävät muutokset nänneissä voivat johtua rintasyövästä.

 • Kyhmy kainalossa
  Joskus rintasyöpä oireilee kyhmynä rinnan sijaan kainalossa.

  LUE MYÖS: Suurentunut imusolmuke on useimmiten harmiton

Rintasyövän muita oireita

 • Kipu tai pistely rinnassa Rinnassa tuntuvia kipuja, jotka eivät liity kuukautiskiertoon, kannattaa tarkkailla. Syöpä ei yleensä aiheuta kipua, mutta etenkin yllättävää kipua ei kannata sivuuttaa.
 • Haavaumat tai ihottuma nännipihassa Ihottuma voi johtua Pagetin taudista, joka rinnassa esiintyessään liittyy useimmiten rintasyöpään ja voi olla rintasyövän ensimmäinen oire.
 • Haavaumat rinnassa
  Aggressiivisesti levinnyt rintasyöpä voi ilmetä haavaumina itse rinnassa.
 • Punoitus ja turvotus Rintarauhasen punoitus ja turvotus johtuvat yleensä tulehduksesta, mutta ne voivat olla myös rintasyövä oire.

Lähde: kaikkisyövästä.fi, Duodecim/Terveyskirjasto