Huomio rintoihin

Kuinka hyvin tunnet rintasi? Rintoihin kannattaa kiinnittää huomiota muutenkin kuin ulkomuodon kannalta.

Rintojen muoto ja koko riippuvat pääasiassa perintötekijöistä.

Rinnat ovat naiseuden symboli, erogeeninen alue, himokkaiden katseiden kohde ja maitorauhaset. Ne tuottavat nautintoa mutta ne ovat alttiit myös hengenvaaralliselle sairaudelle.

Rintojen ulkonäkö

Rintojen muoto ja koko riippuvat pääasiassa perintötekijöistä. Rintasi ovat siis perintöä sukusi naisilta! Myös paino, hormonitaso ja uklkoiset seikat vaikuttavat rintojen ulkonäköön. Useimpien rinnat ovat lisäksi keskenään eri paria.

Ravinto ja rinnat

Liikkellä on monenlaisia uskomuksia rintoja kiinteyttävästä tai kasvattavasta ravitsemuksesta. Myytävänä on rintoja kasvattamaan ja kinnetyttämään tarkoitettuja tuotteita, jotka on valmistettu esimerkiksi kasviestrogeeneja sisältävistä kasveista. Vähärasvaisten maitotuotteiden on esitetty kasvattavan rintoja, mutta vaikutuksen on toisaalta sanottu johtuvan pikemminkin rasvankäytön vähentämisen ansiosta hoikistuneesta vyötäröstä. Myös sokerin ja jopa alkoholin sekä tumman suklaan sisältämän steariinihapon on sanottu kasvattavan rintoja, mutta näiden aineiden rintoja suurentava vaikutus taas voidaan lukea yleisen painonnousun tillin.

Lihominen todellakin kasvattaa myös rintoja, sillä rinnoissa on kolmannes rasvaa. Laihtuminen vastaavasti pienentää myös rintoja.

Rinnat ja ikä

Rinnat veltostuvat väistämättä iän myötä. Sidekudos alkaa menettää joustavuuttaan jo 30 vuoden iässä.

Myös raskaudet rasittavat sidekudosta, sillä rinnat suurentuvat ja venyvät raskauden ja imetyksen aikana.

Painovoiman vaikutuksia vastaan voi taistella parhaiten alkamalla käyttää rintaliivejä jatkuvasti vasta parikymppisenä ja pitämällä urheilurintaliivejä aina urheillessa sekä huolehtimalla riittävästä liikunnasta, joka pitää verenkierron vilkkaana.

Lue myos: TESTI: urheilurintaliivit + bonuksena osto-opas

LUE MYÖS: Urheiluliivit isorintaiselle – muista nämä vinkit

Rinnat ja seksi

Rinnat ovat erogeeninen alue, jonka koskettelu ja hyväily tuottaa seksuaalista mielihyvää. Etenkin nännit ja niiden ympärillä olevat alueet sisältävät paljon tuntosoluja, jotka voivat reagoida kosketukseen lisäämällä rinnan alueen verenkiertoa. Se saa nännit kovettumaan ja nousemaan selvemmin esiin.

Suolavettä ja silikonia

Rintaleikkauksien määrä on kasvanut selvästi. Se johtuu sekä lisääntyneestä kiinnostuksesta rintojen suurennukseen tai pienennykseen, mutta myös yhä yleisemmistä rintojen korjausleikkauksista rintasyövän jälkihoitona. Lisäksi maailmalla tehdään entistä enemmän rintojen poistoleikkauksia perinnöllisen syövän ennaltaehkäisynä.

Asiantuntijoiden mukaan lisääntynyt kiinnostus rintaleikkauksiin johtuu myös siitä, että menetelmät ovat parantuneet, komplikaatioita tulee entistä vähemmän ja leikkauksista on tullut julkisesti hyväksyttävämpiä. Lisäksi rintasyövästä selviytyneiden naisten määrä kasvaa ja he valitsevat usein rintojen uudelleen rakentamisen.

– Naiset, jotka päättävät poistattaa rinnat etukäteen välttyäkseen perinnölliseltä rintasyövältä saattavat haluta rekonstruktioleikkauksen myöhemmin, sanoo tanskalaisen syöpäjärjestön Kræftens Bekæmpelsen lääkäri Trine Henriksen. Järjestön alaisuudessa toimii tanskan rintakirurginen rekisteri (Dansk Plastikkirurgisk Mammacenter, DPM), joka on maailman ensimmäinen tietopankki rintojen plastiikkakirurgisten leikkauksien vaikutuksista naisten terveyteen.

DPM:n mukaan useimmat kosmeettisiin leikkauksiin tulevat naiset ovat 30–34-vuotiaita ja heille laitetaan 300 ml:n silikoni-implantit. Rekonstruktioleikkauksiin tulevat naiset ovat yleensä 50–54-vuotiaita. Hoitojen kehittymisen myötä syöpäkudoksen poisto ja rinnan uudelleen rakennus eli rekonstruktio voidaan tehdä samassa leikkauksessa.

PMS

Rinnat reagoivat herkästi hormoneihin, erityisesti estrogeeniin ja progesteroniin, jotka aiheuttavat rintojen turvotusta ennen kuukautisia. Pingotuksen tunne voi olla todella kivuliasta, etenkin liikunnan aikana. Asiantuntijat sanovat, että turvotusta ja aristusta voi lievittää vähentämällä kofeiinia sisältävien juomien ja suolan käyttöä sekä syömällä paljon omega- 3-rasvahappoja, D-vitamiinia sekä kalsiumpitoisia ruoka-aineita, kuten vihreitä vihanneksia, vähärasvaisia maitotuotteita ja pähkinöitä. Jos rintojen arkuus ei liity kuukautiskiertoon, se voi johtua raskaudesta tai jostain vakavammasta syystä, kuten kasvaimesta. Myös vaihdevuosi- ikäisillä naisilla voi olla rintojen aristusta varsinkin, jos he käyttävät hormonikorvaushoitoa.

Rinnat suurenevat

2/3 rinnoista muodostuu rauhasista, joiden koko vaihtelee kuukautiskierron mukaan ja kasvaa raskauden aikana. Rinnat ovat keskimäärin pienimmillään noin viikkoa kuukautisten jälkeen ja suurimmillaan kierron ensimmäisessä ja viimeisessä vaiheessa.

Symboliarvo

Toisin kuin muilla nisäkkäillä, naisen rinnat "näkyvät" muulloinkin kuin raskauden tai imetyksen aikana. Muun muassa tästä syystä naisen rinnoista arvellaan tulleen voimakas seksuaalinen viesti.