TESTI: urheilurintaliivit + bonuksena osto-opas

Laadukkaat ja sopivat urheilurintaliivit ovat jokaisen liikkuvan naisen tärkein ostos harrastitpa sitten juoksua, joogaa tai kuntosalilla käyntiä. Mutta millaiset hyvien urheilurintaliivien tulisi olla? Tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinun kokoosi ja treeniisi sopivat liivit. Tutustu myös urheilurintaliivitestin tuloksiin!

Nainen urheilurintaliivit yllä

PARHAAT URHEILURINTALIIVIT | Hyvät, tukea antavat urheilurintaliivit ovat olennaiset varsinkin juoksua ja hyppyjä sisältävässä treenissä.

© iStock

Hyvät urheilurintaliivit ovat välttämättömyys jokaiselle liikkuvalle naiselle, jos haluaa välttää rintojen häiritsevän ja kivuliaan heilahtelun ja pomppimisen treenin aikana.

Juuri itselle sopivien liivien löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä valinnanvaraa on niin paljon. Sopivat liivit valitaan rintojen koon, treenityypin ja materiaalin perusteella – ja tietysti kannattaa valita sellaiset, jotka tuntuvat päällä mukavilta, sillä muuten ne jäävät kaappiin.

KUNTO PLUS testaa liivejä jatkuvasti. Urheilurintaliivejä testattaessa kiinnitämme huomiota istuvuuteen, tukitasoon ja materiaaliin. Parhaiten sopivat liivit ovat juuri omaan kuppikokoon ja treenin tehoon sopivat. Jaamme testissä urheilurintaliivit kolmeen ryhmään: vähän tukea tarjoaviin, keskitukeviin ja erittäin hyvin tukeviin urheiluliiveihin.

KUNTO PLUSsan testissä urheilurintaliivit

1 KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2023


Liivit kevyeen treeniin


esim. joogaan, pilatekseen ja kehonhuoltoon

Hummel – Focus Seamless Sports Top

Koot: XS–XL, 34,95 €

© Hummel

Saumattomuus on yksi Hummelin valtteja, ja se on todella tärkeää kaikissa urheiluvaatteissa, jotta ne olisivat mukavia yllä. Nämä hyvännäköiset urheiluliivit ovat saumojensa puolesta oikein mukavat.

Selässä on ristiin menevät ja tyylikkäästi renkaaseen kiinnittyvät nauhat, jotka kyllä näyttävät hyvältä, mutta nauhoja ei voi säätää, ja ikävä kyllä viritys hankasi selkää.

Materiaali on kaksikerroksista, minkä ansiosta kosteudensiirto on erinomainen, samoin tuki. Malli on aika kapea varsinkin isorintaiselle, mutta jos ylävartalosi on kapea, tässä on oivalliset liivit tosi edullisesti!

TESTIVOITTAJA: Under Armour – Seamless Low Long Bra

Koot: XS–XL, 33,95 €

© Under Armour

Under Armour aloitti vuonna 1996 valmistamalla amerikkalaisen jalkapallon pelaajille varusteiden alle kosteutta siirtäviä aluspaitoja.

Sittemmin yhtiö on laajentanut valikoimaansa aina teknisiin urheilurintaliiveihin asti. Nämä liivit istuvat huippuhyvin, ja niiden leveä joustonauha rintojen alla antaa tukea, samoin irrotettavat toppaukset ja säädettävät olkahihnat.

Saumattominen liivien materiaali on ihanan pehmeää ja mukavaa, ja liivit toimivat myös arjessa T-paitaliiveinä. Anatomisesti muotoiltu verkkoneulos antaa lisätukea ja -mukavuutta SEKÄ siirtää kosteutta.

Casall – Seamless Rib Padded Sports Bra

Koot: S–L, 69,95 €

© Casall

Vaikea sanoa, kumpi houkuttelee enemmän, väri vai leikkaus. Molemmat ovat nimittäin aivan ihania! Toppimaisissa liiveissä on erityisen leveä joustonauha rintojen alla, joten liivit ovat mukavat sekä treenissä että normaalissa arkikäytössä.

Liivit on neulottu istuviksi, ja ne pitävät rinnat mukavasti paikoillaan kevyessä liikunnassa ja siirtävät hyvin kosteutta.

Hyvää on myös selkäpuolella oleva olkainten pituuden säätö, jolla liiveihin saa tarvittaessa lisää ryhtiä. Toppaukset menevät pesussa mullin mallin, mutta ne saa pienellä vaivalla takaisin paikoilleen.

Liivit keskitehoiseen treeniin


esim. kävelyyn, pyöräilyyn, soutuun ja salille

TESTIVOITTAJA: Arc'teryx – Women's Essent Bra

Koot: 0–16, 60 €

© Arcteryx

Kanadalainen Arcteryx tekee vaatteita vaellukseen ja kiipeilyyn, minkä ansiosta ne kaikki on tehty äärimmäisen mukaviksi ja käytännöllisiksi.

Liivit istuvat kuin toinen iho ja niitä voi pitää tuntikausia ilman, että ne alkavat painaa tai hangata. Materiaali on joustavaa ja kosteuden siirto sekä ilman kierto erinomainen.

Tuki sopii kaikkiin keskitehoisiin lajeihin tunturivaelluksesta kuntosalille. Lisäksi näitä täysin sileitä liivejä voi mainiosti käyttää arjessa jopa ohuen T-paidan alla. Olkaimet ovat leveät ja jatkuvat takana ikään kuin painijanselkänä, joka on avoin keskeltä. Liiveissä on irrotettavat toppaukset.

Craft – Training Bra Classic

Koot: XS–XL, 40 €

© Craft

Käytännölliset ja hyvät urheiluliivit. Tämä malli on korkeat edestä ja takaa painijanselkäinen. Hyvin yksinkertainen ja sinänsä toimivat klassiset urheiluliivit, niin kuin nimikin sanoo.

Materiaali on polyesteri-elastaani-sekoitetta ja rinnan ympäri kulkee kätketty hikinauha, joka lisää mukavuutta rankassa treenissä, mutta isorintaisen voi olla vaikea pukea ja riisua liivejä.

Liivit ovat kaikkiaan hyvä ja eleetön, pelkistetty valinta salitreeniin tai rauhalliselle ryhmätunnille.

Värivaihtoehtoja lukuun ottamatta näissä liiveissä ei valitettavasti ole mitään silmäniloa. Hinta-laatu-suhde on kuitenkin oikein hyvä.

Newline – Beat Bra

Koot: XS–XXL, 39,95 €

© Newline

Malli on suorastaan karun näköistä perussettiä, jossa ei ole mitään uutta ja jota on nähty ennenkin. Liivit ovat kuitenkin mukavat keskitehoisessa treenissä ja istuvat hyvin.

Materiaali on edestä kaksinkertainen, joten tukea löytyy riittävästi myös juoksumatolla, ja myös kosteudensiirto hikisemmässä treenissä toimii hyvin.

Isorintaisen on hankala pukea ja riisua toppimaiset liivit. Kun ne saa taisteltua ylleen, liivit istuvat tiukasti, mikä tuntuu ihan mukavalta.

Ehdottomasti edullisen hintansa arvoiset perus-urheiluliivit, mutta mitään ihmeellistä näiltä urheiluliiveiltä on turha odottaa.

Liivit kovaan treeniin


esim. juoksuun, CrossFitiin, tanssiin ja palloilulajeihin

Hunkemöller – HKMX The Pro Level 3

Koot 70B–95F, 54 €

© Hunkemöller

Kovaan menoon tarkoitetut liivit, joissa on vetoketjukiinnitys edessä, minkä ansiosta liivit on helppo pukea ja riisua.

Takaa ristiin menevät olkaimet ovat säädettävät. Liivit istuvat muuten hyvin, mutta isot rinnat puristuvat tukevissa liiveissä keskelle hikistävästi, mikä ei ole kovin miellyttävää.

Liivien selkäpuoli on hengittävää ja ihanan ilmavaa verkkoneulosta, ja kuppien toppaukset ovat irrotettavat, mikä on kätevää sille, jonka rintavarustus ei toppauksia kaipaa.

Materiaali on sileää ja pehmeää ja siirtää hyvin kosteuden pois. Vetoketjua voi myös avata, jos tulee kovin kuuma, eikä ainakaan testatessamme vetoketju lähtenyt luistamaan.

Adidas – TLRD Impact Training High-Support Bra

Koot XXS/A–XLDD, 65 €

© Adidas

Adidas tekee poikkeuksetta erinomaisia urheiluliivejä, ja näiden urheiluliivien tuki on paras mahdollinen myös suurille rinnoille.

Takana on kolme hakasta ja olkaimet ovat säädettävissä, minkä lisäksi olkaimet ovat toisesta päästä irrotettavat, minkä ansiosta ne voi kiinnittää joko ristiin tai suoriksi.

Liivit ovat edestä korkeat, joten rinnat pysyvät varmasti liiveissä pahan keran pompottavissakin lajeissa – jopa ratsastuksessa ja trampoliinilla. Materiaali on kaksinkertainen niin, että kosteus siirtyy tehokkaasti iholta pois.

Liivien ulkomuoto ei mairittele vartaloa, vaikka kupit ovat muotoillut, mutta kaikki muu toimii.

TESTIVOITTAJA: Röhnisch – Zip Up Sportsbra

Koot XS–XL, 70 €

© Röhnisch

Kiitämme ja kumarramme syvään Röhnischin liivien suunnittelijalle, sillä nämä liivit yllä niin voi huoletta tehdä. Röhnisch ilmiselvästi ymmärtää, mitä naisten urheiluliiveiltä edellytetään!

Röhnishin tyylikkäät liivit antavat sekä hyvän tuen että kauniin muodon. Linjojen salaisuus ovat muun muassa irrotettavat muotoonvaletut kupit.

Materiaali on erityisen pehmeää, neljään suuntaan joustavaa ja kosteutta kuljettavaa. Olkaimet ovat leveät ja reunat on leikattu laserilla, joten ne ovat siistit ja sileät.

Liivit kiinnitetään alareunasta suojatulla vetoketjulla edestä, ja lukko on luistamaton. Näitä liivejä voi mielihyvin käyttää muuallakin kuin treenissä.

2 KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2022


Urheilurintaliivit - Kevyt tuki


joogaan, pilatekseen ja venyttelyyn

Röhnisch - Seamless Rib Sports Bra

S–XL. 40 €

© Röhnisch

Liivit ovat nimensä mukaisesti saumattomat, ja niiden joustava materiaali myötäilee miellyttävästi ihoa. Tästä syystä liivit ovat niin mukavat, että niitä tuskin edes huomaa, mikä on melko harvinaista urheilurintaliiveistä puhuttaessa. Leveät ja pehmeät olkaimet menevät takana ristiin painijanseläksi, mikä antaa liikumavapautta ja takaa kevyeen treeniin tarvittavan tuen.

On hiukan sääli, ettei liivien edustassa ole lainkaan toppausta, joten nännit erottuvat selvästi etenkin viileässä. Liivit ulottuvat niin alas, että pallean alue jää peittoon, ja niitä voi halutessaan käyttää topin tapaan esimerkiksi korkeavyötäröisten sortsien parina.

TESTIVOITTAJA: Hummel - Clea Seamless Sports Top

XS–XL. 29,95 €

© Hummel

Näitä liivejä ei raatsisi riisua päältä ollenkaan! Paitsi että ne ovat nätit ja hyvin istuvat ne myös tuntuvat todella mukavilta yllä. Erittäin joustavan materiaalin ansiosta ne on helppo pujottaa päälle. Rintojen alla ja vieressä kulkevat kaitaleet antavat tukea ja jopa muovaavat hiukan povea. Olkaimet ovat säädettävät, mikä parantaa istuvuutta vielä lisää.

Rinnan alapuolella oleva reunuskaitale on riittävän leveä ja antaa hyvän tuen. Sivuissa sekä rintojen välissä ja alapuolella oleva verkkoneulos hengittää ja auttaa siirtämään hikeä pois iholta. Jos siis kaipaat rauhalliseen treeniin soveltuvia, erittäin mukavia urheiluliivejä, tämä vaihtoehto kannattaa kokeilla.

Newline - Core Athletic Sports Top

XS–XL. 29,95 €

© Newline

Klassisempaa kevyesti tuettua liivimallia saa hakea. Nämä urheilurintaliivit sopivat myös kohtalaista tukea kaipaavaan treeniin jämäkän materiaalinsa ja hyvän istuvuutensa ansiosta.

Joustava materiaali ja painijanselkä takaavat sen, että liikkuminen on helppoa, tosin liivien sujauttaminen pään yli vaatii hiukan kiemurtelua. Hikoillessa materiaali imee hyvin kosteutta, mutta koska erillisiä kuppeja ei ole, rintojen väliin jää hikeä. Tämä on toki tavallista kevyen tuen liiveissä.

Koska liivien tulee olla tiukahkot, jotta ne tukisivat rintoja, ja materiaali on siksi jämäkkää, liivien pukeminen ja riisuminen on työlästä. Toisaalta malli on edullinen ja tyylikäs.

Urheilurintaliivit - Kohtalainen tuki


kävelylenkeille, pyöräilyyn, soutuun, kuntosalille jne.

Hunkemöller - White All Star Sportsbra Level 2

70B–95F. 61,50 €

© Hunkemoller

Liivit istuvat hämmästyttävän hyvin, eikä ihme: kupit ovat muotoonvaletut, selässä on jopa kolmet hakaset ja leveitä olkaimia voi säätää. Viimemainittu myös parantaa liivien tukea. Liivit sujautetaan päälle pään yli, ja vaikka ne ovat napakat yllä, ne eivät purista vaan tuntuvat mukavilta.

Rintojen alapuolella olevan joustokaitaleen saumat saattavat hiertää hikoillessa kostuvaa ihoa. Selkäosan verkkoneulos hengittää, ja liivien materiaali siirtää kosteutta iholta. Mainiosti istuvat liivit ovat hintaansa nähden hyvä löytö. Paitsi että ne tukevat rintoja, ne myös muotoilevat poven kaarta.

TESTIVOITTAJA: Eyda - Jasmin Sports Bra

XS–XXL. 55 €

© Eyda

Eleettömät liivit tuntuvat huippumukavilta yllä. Pukeminen onnistuu helposti, ja urheillessa liivit ajavat asiansa kaikissa keskitason tukea vaativissa lajeissa. Liivien pehmeän tuntuinen materiaali on polyamidin ja spandexin sekoitetta. Säädettävät olkaimet menevät selässä ristiin, mikä lisää tukea ja näyttää kivalta.

Tukea ja istuvuutta parantavat myös takana olevat hakaset, joissa on kolme säätömahdollisuutta, sekä melko suppea kaula-aukko. Liivit sopivat tästä syystä myös voimakasta tukea vaativaan treeniin. Kuppien täytteet saa helposti irti pesun ajaksi. Mainiosti istuvat liivit tukevat rintoja ja siirtävät kosteuden pois iholta aivan kuten urheilurintaliivien pitääkin.

Only - Daisy Seamless Sports Bra

XS–XL. 19,99 €

© Only

Klassikko! Vuosien varrella on nähty näiden liivien eri väriversioita, ja malli pysynee valikoimissa jatkossakin. Tähän on monta syytä: liivit on helppo pukea ylle ja ne istuvat hyvin sekä tuntuvat mukavilta. Tuki ei ole vahvimmasta päästä, joten näissä liiveissä ei kannata harrastaa lajeja, joissa tehdään runsaasti hyppyjä.

Liivit ovat saumattomat eli ne on tehty yhdestä kappaleesta. Materiaali imee hyvin kosteutta mutta pitää myös lämpöä, joten runsaasti hikoillessa voi tulla nopeasti kuuma. Painijanselkäisten liivien kupeissa olevat täytteet antavat rinnoille kauniin muodon, mutta pesukoneessa ne saattavat lipsahtaa paikoiltaan. Liivien malli on erittäin neutraali.

Urheilurintaliivit - Voimakas tuki


juoksuun, aerobiciin, nyrkkeilyyn, palloilulajeihin jne.

Active by Anita - Air Control Deltapad

65AA–95H. 82,95 €

© Active by Anita

Upeissa liiveissä on ulkonäön lisäksi otettu huomioon myös mukavuus ja toimivuus. Vuorilliset olkaimet tuntuvat mukavilta olkapäillä. Liivejä kauttaaltaan peittävä verkkoneulos siirtää kosteuden pois iholta. Rinnat pysyvät paikoillaan muotoonpuristettujen kuppien ansiosta, ja kuppien materiaali siirtää tehokkaasti kosteuden pois rinnan alueelta. Takana on kolmet hakaset, joiden avulla istuvuutta ja tukea on helppo säätää. Rintojen alapuolella oleva leveä ympäryskaitale viimeistelee istuvuuden. Liiveissä on mukava olla ja ne sopivat erityisen hyvin pienelle ja keskikokoiselle povelle.

TESTIVOITTAJA: Casall - High Impact Sports Bra

70C–95G. 69,90 €

© Casall

Liivit soveltuvat erittäin hyvin kovaan, hyppyjä ja juoksua sisältävään treeniin. Ne puetaan päälle tavallisten rintaliivien tapaan, mutta painijanselässä on hakaset sekä olkainten yhtymä­ kohdassa että alhaalla ympäryskaitaleessa. Tämä parantaa liivien istuvuutta ja lisää tukea.

Liiveissä on mukavaa liikkua ja tuki tuntuu erittäin miellyttävältä, sillä rinnat pysyvät paikoillaan treenin aikana. Olkainten säätäminen on helppoa, ja liivien sileä ja mukavan tuntuinen materiaali siirtää hien pois iholta. Malli on klassisen neutraali, ja liivit ovat kaikkiaan erittäin mukavat.

Adidas - Fast Impact Luxe Run High-Support bra

65A–105D. 90 €

© Adidas

Mallin suunnitteluun on käytetty paljon tutkimustietoa, ja liivit tuke­ vatkin rintoja verrattoman hyvin myös juostessa ja hyppyjä sisältävissä lajeissa. Sileä ja miellyttävä materiaali siirtää hien todella hyvin pois iholta, ja sekä olkaimia että sivussa olevia kiristyshihnoja on erittäin helppo säätää.

Liivit puetaan pään yli ja ympärysmitta säädetään sopivaksi kyljissä olevista hihnoista. Tämän hahmottaminen vie hetken, mutta kun homman oppii, se sujuu hel­ posti. Jos povi on kookas, hihnojen hakaset saattavat hangata hiukan. Toisaalta sitten kun kaikki säädöt ovat kohdallaan, liivit ovat todella hintansa arvoiset.

3 KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2020


Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Björn Borg – Solids Sahara Soft Top
 • Kari Traa – Sol Flush
 • Craft – Charge Cropped Mesh Singlet

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Brooks – Dare Racerback Run Bra
 • Newline – Essential Bra Top
 • Adidas – Don’t Rest Branded Bra

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Control Lite
 • Move by Conturelle – Power Motion

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

4 KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2019


Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Kari Traa – VAR
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top
 • Nike – Support Sports Bra

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Asics – Color Block Bra 2
 • Only Play – Martine Seamless Sports Bra
 • Move by Conturelle – Fitness Motion

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Triumph – Triaction Magic Motion Pro
 • Hunkemöller – HKMX The Elite Level 3 Sports Bra
 • Endurance – Athlecia Magnolia W Sports Bra

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

5 KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2018


Tutustu myös vuoden 2018 urheiluliivitestin tuloksiin. Tässäkin testissä käytössä oli kolme kategoriaa: kevyesti tukevat urheiluliivit, keskitukevat urheiluliivit ja erittäin tukevat urheiluliivit.

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Nike – Indy Soft Bra
 • Casall – Smooth Sports Bra
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Puma – Ace Ultimate Bra M
 • Franchise Strappy Br – Franchise Strappy Bra
 • Under Armour – Breathelux Perforated Mid

Erittäin tukevat urheiluliivit

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Magic Motion
 • Kari Traa – Frigg

Mitkä urheiluliivit voittivat missäkin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

6 Miksi urheiluliivejä pitäisi käyttää?


Hyvät urheiluliivit voivat vähentää rintojen liikettä jopa 78 prosenttia, kun juokset tai hypit.

Riippuen rintojesi koosta ja kiinteydestä ne voivat liikkua enimmillään jopa 9 cm ylös ja alas jokaisella juoksuaskeleella, osoittaa brittiläinen tutkimus. Hyvissä urheiluliiveissä rinnat liikkuvat vain 2 cm ja tavallisissa rintaliiveissä noin 5,5 cm.

Ilman rintaliivejä rinnat liikkuvat ylös ja alas, sivulta toiselle sekä lähemmäs ja kauemmas eräänlaisena kolmiulotteisena kahdeksikkona. Tällainen kyyti voi helposti tehdä kipeää, kun painovoima tempoo ja hölskyttää rintoja. Se myös heikentää sidekudosta, mikä tarkoittaa, että rintasi riippuvat enemmän ja saattavat siksi hölskyä entistä enemmät, kun liikut.

Mitä isommat rinnat ovat, sitä enemmän ne heiluvat ja tarvitsevat tukea. Monet pienirintaiset naiset luulevat – virheellisesti – että he eivät tarvitse tukea rinnoilleen. Kaikkien naisten pitäisi kuitenkin käyttää urheiluliivejä, koska pienetkin rinnat voivat liikkua varsin paljon juostessa tai hyppiessä.

Video: Katso, miten rinnat liikkuvat ilman liivejä, urheiluliiveissä ja tavallisissa rintaliiveissä

7 Millaiset urheiluliivien tulee olla?


Parhaat urheiluliivit ovat ne, joita tuskin huomaat, kun ne ovat ylläsi: ne tukevat rintoja, mutta eivät kiristä tai rajoita liikettä korkeimmissa hypyissä ja tiukimmissa intervallitreeneissäkään.

4 hyvien urheiluliivien ominaisuutta

 • Leveät, pehmustetut olkaimet. Kapeilla olkaimilla on taipumus pureutua olkapäihin pitkäkestoisen harjoittelun aikana.

 • Säädettävyys. Ihanteellisesti liivien olkaimia pitäisi voida säätää sekä rinnanympäryksessä olla säätövaraa kiinnityshakasissa.

 • Erilliset kupit. Erillisten kuppien etuna on, että rinnat saavat enemmän tukea kuin toppimallisissa liiveissä. Tämä on tärkeää etenkin, jos rintasi ovat suuret.

 • Hengittävä materiaali. Materiaalin pitää antaa ihon hengittää ja siirtää kosteus pois iholta.

8 Valitse urheiluliivit rintojen koon mukaan


 • Urheiluliivit isorintaisille. Jos sinulla on isot rinnat, on parempi, jos urheiluliivit ovat avattavaa mallia eivätkä pään yli vedettävät. Ei nimittäin ole järin hauskaa puhista ja ponnistella pukuhuoneessa, kun kireä urheiluliivit eivät tahdo mahtua suurten rintojen yli. Urheiluliiveissä myös leveät olkaimet ovat erityisen tärkeät isopovisille. Ne jakavat painetta tasaisemmin eivätkä siten hankaa ja pureudu hartioihin.

LUE MYÖS: Urheiluliivit isorintaiselle – muista nämä vinkit

 • Urheiluliivit pienirintaisille. Jos sinulla on pienet rinnat, haluat ehkä mieluummin muotoillut kupit tai hieman ylimääräistä pehmustetta kuppien etuosaan, jotta rintasi eivät liiskaannu aivan litteiksi. Jos haluat pystyä liikkumaan urheiluliiveissä mahdollimman vapaasti, kannattaa etsiä malli, jossa on painijanselkä. Leveä kuminauha poven alla antaa hyvän tuen ja tuntuu useimpien mielestä mukavalta päällä. Jos taas lajisi on esimerkiksi jooga tai pilates tai muu vaastava, jossa ollaan paljon selällään, kannattaa valita liivit, joissa ei ole takana hakasia, jotka voivat makuuasennossa painaa selkää.

9 Valitse urheiluliivit treenin mukaan


Ennen kuin ostat urheiluliivit, mieti, millaisessa liikunnassa aiot käyttää niitä. Urheiluliivejä on nimittäin niin kovatehoiseen kuin matalatehoiseenkin treeniin.

 • Kevyesti tukevat urheiluliivit. Matalatehoisessa treenissä on aina ainakin toinen jalka maassa, joten rinnat eivät joudu kovin rajuun liikkeeseen. Siksi matalatehoiseen treeniin tarkoitetuissa urheiluliiveissä riittää vähäisempikin tuki. Jos harrastat esimerkiksi kävelyä, spinningiä tai joogaa, saat riittävästi tukea matalatehoiseen treeniin tarkoitetuista urheiluliiveistä.

 • Keskitukevat urheiluliivit. Keskitukevat urheiluliivit ovat nimensä mukaisesti jossain vain vähän tukevien ja erittäin hyvin tukevien urheiluliivien välimaastossa. Ne sopivat niin isoille kuin pienillekin rinnoille ja erityisesti treeniin, jossa ei hypitä kovin paljon, kuten lihaskuntotreeniin tai joukkuelajeihin, joissa ei hypitä.

 • Erittäin tukevat urheiluliivit. Jos treeni sisältää runsaasti esimerkiksi, juoksua, hyppyjä ja loikkia, se asettaa urheiluliiveille erityisen kovat vaatimukset, jotta rinnat saisivat hyvän tuen. Jos esimerkiksi juokset, pelaat pallopelejä tai harrastat joukkuelajeja, joissa on paljon hyppyjä tai jos rintasi ovat kovin suuret, sinun kannattaa valita kovatehoiseen treeniin tarkoitetut urheiluliivit.

Jos harrastat erilaisia lajeja, kannattaa ostaa kaikkiin juuri niihin sopivat urheiluliivit. Näin sinun ei tarvitse välttämättä pestä urheiluliivejä jokaisen treenin jälkeen kiireesti ennen seuraavaa treeniä ja saat varmasti rinnoille parhaan mahdollisen tuen.

Jos haluat ostaa vain yhdet urheiluliivit, kannattaa ostaa erittäin hyvää tukea rinnoille tarjoavat urheiluliivit.

LUE MYÖS:KUNTO PLUSsan testissä juoksutakit

10 Sovita urheiluliivit ennen ostamista


On tärkeää, että sovitat urheiluliivejä ennen ostopäätöstä, koska jos ne eivät istu kunnolla rintojesi päältä tai alta, ne eivät ole oikean kokoiset tai malliset. Hyvät urheiluliivit ovat kalliita, joten harkitse aivan rauhassa. Ensimmäiseksi sinun pitää löytää oikea koko.

Etkö tiedä, istuvatko urheiluliivit kunnolla?

Jos olet epävarma siitä, miten urheiluliivien oikein pitäisi istua, sinun kannattaa pyytää myyjältä apua. Eräässä australialaisessa tutkimuksessa nimittäin testattiin, millaisia urheiluliivejä naiset valitsivat, ja 85 prosenttia valitsi itselleen väärän kokoiset tai huonosti istuvat liivit.

11 Kannattaako ostaa edulliset vai kalliit urheiluliivit?


Rintojen on tärkeä saada oikeanlaista tukea treenin aikana, jotta ne eivät vahingoitu tai aiheuta kipua. Kunnolliset urheiluliivit voivat olla kalliit, mutta tässä kohtaa säästäminen ei kannata.

Urheiluliivien hinnan vuoksi niiden ostamiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Sovita urheiluliivejä rauhassa ja etsi itsellesi sopiva malli ja koko. Vain hyvin istuvat ja mukavat urheiluliivit toimivat kuten niiden on tarkoituskin toimia.

12 Miten usein urheiluliivit pitäisi uusia?


Aina ei ole mitään ilmeisiä merkkejä siitä, että urheiluliivit ovat kuluneet, mutta jos treenaat tai juokset kolmesti viikossa, voit odottaa liivien pysyvän hyvässä kunnossa 6-12 kuukautta. Sen jälkeen materiaali alkaa menettää joustavuuttaan, mikä tarkoittaa, että urheiluliivien antama tuki alkaa hiljalleen heiketä.