TESTI: urheilurintaliivit + bonuksena osto-opas

Laadukkaat ja sopivat urheilurintaliivit ovat jokaisen liikkuvan naisen tärkein ostos harrastitpa sitten juoksua, joogaa tai kuntosalilla käyntiä. Mutta millaiset hyvien urheilurintaliivien tulisi olla? Tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinun kokoosi ja treeniisi sopivat liivit. Tutustu myös urheilurintaliivitestin tuloksiin!

Nainen urheilurintaliivit yllä

PARHAAT URHEILURINTALIIVIT | Hyvät, tukea antavat urheilurintaliivit ovat olennaiset varsinkin juoksua ja hyppyjä sisältävässä treenissä.

© iStock

Hyvät urheilurintaliivit ovat välttämättömyys jokaiselle liikkuvalle naiselle, jos haluaa välttää rintojen häiritsevän ja kivuliaan heilahtelun ja pomppimisen treenin aikana.

Juuri itselle sopivien liivien löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä valinnanvaraa on niin paljon. Sopivat liivit valitaan rintojen koon, treenityypin ja materiaalin perusteella – ja tietysti kannattaa valita sellaiset, jotka tuntuvat päällä mukavilta, sillä muuten ne jäävät kaappiin.

Miten löytää sopivat urheiluliivit? Miten urheiluliivit ja tavalliset rintaliivit eroavat toisistaan? Miten löytää suurelle povelle sopivat urheiluliivit? Kannattaako ostaa kalleimmat? Entä mitkä urheilurintaliivit selvisivät suuren urheiluliivitestin voittajiksi? Tästä jutusta löydät vastaukset.

KUNTO PLUSsan testissä urheilurintaliivit

Liivejä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään asiaan. Tuntuvatko urheiluliivit mukavilta päällä? Ovatko liivit sinulle sopivat? Entä onko tukitaso oikea?

KUNTO PLUS testaa liivejä jatkuvasti. Urheilurintaliivejä testattaessa kiinnitämme huomiota istuvuuteen, tukitasoon ja materiaaliin. Parhaiten sopivat liivit ovat juuri omaan kuppikokoon ja treenin tehoon sopivat. Jaamme testissä urheilurintaliivit kolmeen ryhmään: vähän tukea tarjoaviin, keskitukeviin ja erittäin hyvin tukeviin urheiluliiveihin.

KUNTO PLUSsan urheilurintaliivitesti 2022


Urheilurintaliivit - Kevyt tuki

joogaan, pilatekseen ja venyttelyyn

Röhnisch - Seamless Rib Sports Bra

S–XL. 40 €

© Röhnisch

Liivit ovat nimensä mukaisesti saumattomat, ja niiden joustava materiaali myötäilee miellyttävästi ihoa. Tästä syystä liivit ovat niin mukavat, että niitä tuskin edes huomaa, mikä on melko harvinaista urheilurintaliiveistä puhuttaessa. Leveät ja pehmeät olkaimet menevät takana ristiin painijanseläksi, mikä antaa liikumavapautta ja takaa kevyeen treeniin tarvittavan tuen.

On hiukan sääli, ettei liivien edustassa ole lainkaan toppausta, joten nännit erottuvat selvästi etenkin viileässä. Liivit ulottuvat niin alas, että pallean alue jää peittoon, ja niitä voi halutessaan käyttää topin tapaan esimerkiksi korkeavyötäröisten sortsien parina.

TESTIVOITTAJA: Hummel - Clea Seamless Sports Top

XS–XL. 29,95 €

© Hummel

Näitä liivejä ei raatsisi riisua päältä ollenkaan! Paitsi että ne ovat nätit ja hyvin istuvat ne myös tuntuvat todella mukavilta yllä. Erittäin joustavan materiaalin ansiosta ne on helppo pujottaa päälle. Rintojen alla ja vieressä kulkevat kaitaleet antavat tukea ja jopa muovaavat hiukan povea. Olkaimet ovat säädettävät, mikä parantaa istuvuutta vielä lisää.

Rinnan alapuolella oleva reunuskaitale on riittävän leveä ja antaa hyvän tuen. Sivuissa sekä rintojen välissä ja alapuolella oleva verkkoneulos hengittää ja auttaa siirtämään hikeä pois iholta. Jos siis kaipaat rauhalliseen treeniin soveltuvia, erittäin mukavia urheiluliivejä, tämä vaihtoehto kannattaa kokeilla.

Newline - Core Athletic Sports Top

XS–XL. 29,95 €

© Newline

Klassisempaa kevyesti tuettua liivimallia saa hakea. Nämä urheilurintaliivit sopivat myös kohtalaista tukea kaipaavaan treeniin jämäkän materiaalinsa ja hyvän istuvuutensa ansiosta.

Joustava materiaali ja painijanselkä takaavat sen, että liikkuminen on helppoa, tosin liivien sujauttaminen pään yli vaatii hiukan kiemurtelua. Hikoillessa materiaali imee hyvin kosteutta, mutta koska erillisiä kuppeja ei ole, rintojen väliin jää hikeä. Tämä on toki tavallista kevyen tuen liiveissä.

Koska liivien tulee olla tiukahkot, jotta ne tukisivat rintoja, ja materiaali on siksi jämäkkää, liivien pukeminen ja riisuminen on työlästä. Toisaalta malli on edullinen ja tyylikäs.


Urheilurintaliivit - Kohtalainen tuki

kävelylenkeille, pyöräilyyn, soutuun, kuntosalille jne.

Hunkemöller - White All Star Sportsbra Level 2

70B–95F. 61,50 €

© Hunkemoller

Liivit istuvat hämmästyttävän hyvin, eikä ihme: kupit ovat muotoonvaletut, selässä on jopa kolmet hakaset ja leveitä olkaimia voi säätää. Viimemainittu myös parantaa liivien tukea. Liivit sujautetaan päälle pään yli, ja vaikka ne ovat napakat yllä, ne eivät purista vaan tuntuvat mukavilta.

Rintojen alapuolella olevan joustokaitaleen saumat saattavat hiertää hikoillessa kostuvaa ihoa. Selkäosan verkkoneulos hengittää, ja liivien materiaali siirtää kosteutta iholta. Mainiosti istuvat liivit ovat hintaansa nähden hyvä löytö. Paitsi että ne tukevat rintoja, ne myös muotoilevat poven kaarta.

TESTIVOITTAJA: Eyda - Jasmin Sports Bra

XS–XXL. 55 €

© Eyda

Eleettömät liivit tuntuvat huippumukavilta yllä. Pukeminen onnistuu helposti, ja urheillessa liivit ajavat asiansa kaikissa keskitason tukea vaativissa lajeissa. Liivien pehmeän tuntuinen materiaali on polyamidin ja spandexin sekoitetta. Säädettävät olkaimet menevät selässä ristiin, mikä lisää tukea ja näyttää kivalta.

Tukea ja istuvuutta parantavat myös takana olevat hakaset, joissa on kolme säätömahdollisuutta, sekä melko suppea kaula-aukko. Liivit sopivat tästä syystä myös voimakasta tukea vaativaan treeniin. Kuppien täytteet saa helposti irti pesun ajaksi. Mainiosti istuvat liivit tukevat rintoja ja siirtävät kosteuden pois iholta aivan kuten urheilurintaliivien pitääkin.

Only - Daisy Seamless Sports Bra

XS–XL. 19,99 €

© Only

Klassikko! Vuosien varrella on nähty näiden liivien eri väriversioita, ja malli pysynee valikoimissa jatkossakin. Tähän on monta syytä: liivit on helppo pukea ylle ja ne istuvat hyvin sekä tuntuvat mukavilta. Tuki ei ole vahvimmasta päästä, joten näissä liiveissä ei kannata harrastaa lajeja, joissa tehdään runsaasti hyppyjä.

Liivit ovat saumattomat eli ne on tehty yhdestä kappaleesta. Materiaali imee hyvin kosteutta mutta pitää myös lämpöä, joten runsaasti hikoillessa voi tulla nopeasti kuuma. Painijanselkäisten liivien kupeissa olevat täytteet antavat rinnoille kauniin muodon, mutta pesukoneessa ne saattavat lipsahtaa paikoiltaan. Liivien malli on erittäin neutraali.


Urheilurintaliivit - Voimakas tuki

juoksuun, aerobiciin, nyrkkeilyyn, palloilulajeihin jne.

Active by Anita - Air Control Deltapad

65AA–95H. 82,95 €

© Active by Anita

Upeissa liiveissä on ulkonäön lisäksi otettu huomioon myös mukavuus ja toimivuus. Vuorilliset olkaimet tuntuvat mukavilta olkapäillä. Liivejä kauttaaltaan peittävä verkkoneulos siirtää kosteuden pois iholta. Rinnat pysyvät paikoillaan muotoonpuristettujen kuppien ansiosta, ja kuppien materiaali siirtää tehokkaasti kosteuden pois rinnan alueelta. Takana on kolmet hakaset, joiden avulla istuvuutta ja tukea on helppo säätää. Rintojen alapuolella oleva leveä ympäryskaitale viimeistelee istuvuuden. Liiveissä on mukava olla ja ne sopivat erityisen hyvin pienelle ja keskikokoiselle povelle.

TESTIVOITTAJA: Casall - High Impact Sports Bra

70C–95G. 69,90 €

© Casall

Liivit soveltuvat erittäin hyvin kovaan, hyppyjä ja juoksua sisältävään treeniin. Ne puetaan päälle tavallisten rintaliivien tapaan, mutta painijanselässä on hakaset sekä olkainten yhtymä­ kohdassa että alhaalla ympäryskaitaleessa. Tämä parantaa liivien istuvuutta ja lisää tukea.

Liiveissä on mukavaa liikkua ja tuki tuntuu erittäin miellyttävältä, sillä rinnat pysyvät paikoillaan treenin aikana. Olkainten säätäminen on helppoa, ja liivien sileä ja mukavan tuntuinen materiaali siirtää hien pois iholta. Malli on klassisen neutraali, ja liivit ovat kaikkiaan erittäin mukavat.

Adidas - Fast Impact Luxe Run High-Support bra

65A–105D. 90 €

© Adidas

Mallin suunnitteluun on käytetty paljon tutkimustietoa, ja liivit tuke­ vatkin rintoja verrattoman hyvin myös juostessa ja hyppyjä sisältävissä lajeissa. Sileä ja miellyttävä materiaali siirtää hien todella hyvin pois iholta, ja sekä olkaimia että sivussa olevia kiristyshihnoja on erittäin helppo säätää.

Liivit puetaan pään yli ja ympärysmitta säädetään sopivaksi kyljissä olevista hihnoista. Tämän hahmottaminen vie hetken, mutta kun homman oppii, se sujuu hel­ posti. Jos povi on kookas, hihnojen hakaset saattavat hangata hiukan. Toisaalta sitten kun kaikki säädöt ovat kohdallaan, liivit ovat todella hintansa arvoiset.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2020

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Björn Borg – Solids Sahara Soft Top
 • Kari Traa – Sol Flush
 • Craft – Charge Cropped Mesh Singlet

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Brooks – Dare Racerback Run Bra
 • Newline – Essential Bra Top
 • Adidas – Don’t Rest Branded Bra

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Control Lite
 • Move by Conturelle – Power Motion

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2019

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Kari Traa – VAR
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top
 • Nike – Support Sports Bra

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Asics – Color Block Bra 2
 • Only Play – Martine Seamless Sports Bra
 • Move by Conturelle – Fitness Motion

Erittäin tukevat urheiluliivit:

 • Triumph – Triaction Magic Motion Pro
 • Hunkemöller – HKMX The Elite Level 3 Sports Bra
 • Endurance – Athlecia Magnolia W Sports Bra

Mitkä urheiluliivit selvisivät voittajaksi kussakin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

KUNTO PLUSsan urheiluliivitesti 2018

Tutustu myös vuoden 2018 urheiluliivitestin tuloksiin. Tässäkin testissä käytössä oli kolme kategoriaa: kevyesti tukevat urheiluliivit, keskitukevat urheiluliivit ja erittäin tukevat urheiluliivit.

Kevyesti tukevat urheiluliivit:

 • Nike – Indy Soft Bra
 • Casall – Smooth Sports Bra
 • Hummel – Sue Seamless Sports Top

Keskitukevat urheiluliivit:

 • Puma – Ace Ultimate Bra M
 • Franchise Strappy Br – Franchise Strappy Bra
 • Under Armour – Breathelux Perforated Mid

Erittäin tukevat urheiluliivit

 • Change – Sports Bra
 • Triumph – Triaction Magic Motion
 • Kari Traa – Frigg

Mitkä urheiluliivit voittivat missäkin kategoriassa? Napsauta Lataa artikkeli -painiketta, niin pääset tutustumaan testituloksiin.

3 kysymystä, jotka auttavat liivien valinnassa

 • MIKÄ LIIKUNTAMUOTO?
  Olivatpa rinnat isot tai pienet, ne on syytä tukea aina juostessa tai hyppiessä. Rinnoissa ei ole ryhtiä antavia lihaksia, joten ne pääsevät liikkumaan joka suuntaan, jos urheiluliivit eivät pidä niitä paikoillaan. Toisaalta suurikaan povi ei tarvitse voimakasta tukea joogan tai rauhallisen venyttelyn aikana.

 • MILLAISET KUPIT?
  Muotoonprässätyt kupit antavat hyvän tuen liikunnan aikana. Myös pehmustetut kupit tukevat rintoja, estävät nännejä ärtymästä ja imevät lisäksi treenatessa muodostuvaa hikeä.

 • KUINKA KIREÄT LIIVIT?
  Urheilurintaliivien on tunnuttava miellyttäviltä päällä, mutta jotta ne täyttäisivät tehtävänsä, niiden on tuettava rintoja hyvin. Tuntuma on tällöin tiukempi kuin tavallisia liivejä käytettäessä – tarkista kuitenkin, että pystyt liikuttamaan käsivarsia ja hengittämään vaivattomasti.

LUE MYÖS: OPAS: Näin valitset juuri sinulle sopivimman aktiivisuusrannekkeen

Miksi urheiluliivejä pitäisi käyttää?

Hyvät urheiluliivit voivat vähentää rintojen liikettä jopa 78 prosenttia, kun juokset tai hypit.

Riippuen rintojesi koosta ja kiinteydestä ne voivat liikkua enimmillään jopa 9 cm ylös ja alas jokaisella juoksuaskeleella, osoittaa brittiläinen tutkimus. Hyvissä urheiluliiveissä rinnat liikkuvat vain 2 cm ja tavallisissa rintaliiveissä noin 5,5 cm.

Ilman rintaliivejä rinnat liikkuvat ylös ja alas, sivulta toiselle sekä lähemmäs ja kauemmas eräänlaisena kolmiulotteisena kahdeksikkona. Tällainen kyyti voi helposti tehdä kipeää, kun painovoima tempoo ja hölskyttää rintoja. Se myös heikentää sidekudosta, mikä tarkoittaa, että rintasi riippuvat enemmän ja saattavat siksi hölskyä entistä enemmät, kun liikut.

Mitä isommat rinnat ovat, sitä enemmän ne heiluvat ja tarvitsevat tukea. Monet pienirintaiset naiset luulevat – virheellisesti – että he eivät tarvitse tukea rinnoilleen. Kaikkien naisten pitäisi kuitenkin käyttää urheiluliivejä, koska pienetkin rinnat voivat liikkua varsin paljon juostessa tai hyppiessä.

Video: Katso, miten rinnat liikkuvat ilman liivejä, urheiluliiveissä ja tavallisissa rintaliiveissä

Valitse urheiluliivit treenin mukaan

Ennen kuin ostat urheiluliivit, mieti, millaisessa liikunnassa aiot käyttää niitä. Urheiluliivejä on nimittäin niin kovatehoiseen kuin matalatehoiseenkin treeniin.

Kevyesti tukevat urheiluliivit

 • Matalatehoisessa treenissä on aina ainakin toinen jalka maassa, joten rinnat eivät joudu kovin rajuun liikkeeseen. Siksi matalatehoiseen treeniin tarkoitetuissa urheiluliiveissä riittää vähäisempikin tuki. Jos harrastat esimerkiksi kävelyä, spinningiä tai joogaa, saat riittävästi tukea matalatehoiseen treeniin tarkoitetuista urheiluliiveistä.

Keskitukevat urheiluliivit

 • Keskitukevat urheiluliivit ovat nimensä mukaisesti jossain vain vähän tukevien ja erittäin hyvin tukevien urheiluliivien välimaastossa. Ne sopivat niin isoille kuin pienillekin rinnoille ja erityisesti treeniin, jossa ei hypitä kovin paljon, kuten lihaskuntotreeniin tai joukkuelajeihin, joissa ei hypitä.

Erittäin tukevat urheiluliivit

 • Jos treeni sisältää runsaasti esimerkiksi, juoksua, hyppyjä ja loikkia, se asettaa urheiluliiveille erityisen kovat vaatimukset, jotta rinnat saisivat hyvän tuen. Jos esimerkiksi juokset, pelaat pallopelejä tai harrastat joukkuelajeja, joissa on paljon hyppyjä tai jos rintasi ovat kovin suuret, sinun kannattaa valita kovatehoiseen treeniin tarkoitetut urheiluliivit.

Jos harrastat erilaisia lajeja, kannattaa ostaa kaikkiin juuri niihin sopivat urheiluliivit. Näin sinun ei tarvitse välttämättä pestä urheiluliivejä jokaisen treenin jälkeen kiireesti ennen seuraavaa treeniä ja saat varmasti rinnoille parhaan mahdollisen tuen.

Jos haluat ostaa vain yhdet urheiluliivit, kannattaa ostaa erittäin hyvää tukea rinnoille tarjoavat urheiluliivit.

LUE MYÖS:KUNTO PLUSsan testissä juoksutakit

Millaiset urheiluliivien tulee olla?

Parhaat urheiluliivit ovat ne, joita tuskin huomaat, kun ne ovat ylläsi: ne tukevat rintoja, mutta eivät kiristä tai rajoita liikettä korkeimmissa hypyissä ja tiukimmissa intervallitreeneissäkään.

4 hyvien urheiluliivien ominaisuutta

 • Leveät, pehmustetut olkaimet. Kapeilla olkaimilla on taipumus pureutua olkapäihin pitkäkestoisen harjoittelun aikana.

 • Säädettävyys. Ihanteellisesti liivien olkaimia pitäisi voida säätää sekä rinnanympäryksessä olla säätövaraa kiinnityshakasissa.

 • Erilliset kupit. Erillisten kuppien etuna on, että rinnat saavat enemmän tukea kuin toppimallisissa liiveissä. Tämä on tärkeää etenkin, jos rintasi ovat suuret.

 • Hengittävä materiaali. Materiaalin pitää antaa ihon hengittää ja siirtää kosteus pois iholta.

Valitse urheiluliivit rintojen koon mukaan

Urheiluliivit isorintaisille

Jos sinulla on isot rinnat, on parempi, jos urheiluliivit ovat avattavaa mallia eivätkä pään yli vedettävät. Ei nimittäin ole järin hauskaa puhista ja ponnistella pukuhuoneessa, kun kireä urheiluliivit eivät tahdo mahtua suurten rintojen yli.

Urheiluliiveissä myös leveät olkaimet ovat erityisen tärkeät isopovisille. Ne jakavat painetta tasaisemmin eivätkä siten hankaa ja pureudu hartioihin.

Urheiluliivit pienirintaisille

Jos sinulla on pienet rinnat, haluat ehkä mieluummin muotoillut kupit tai hieman ylimääräistä pehmustetta kuppien etuosaan, jotta rintasi eivät liiskaannu aivan litteiksi.

Jos haluat pystyä liikkumaan urheiluliiveissä mahdollimman vapaasti, kannattaa etsiä malli, jossa on painijanselkä. Leveä kuminauha poven alla antaa hyvän tuen ja tuntuu useimpien mielestä mukavalta päällä.

Jos taas lajisi on esimerkiksi jooga tai pilates tai muu vaastava, jossa ollaan paljon selällään, kannattaa valita liivit, joissa ei ole takana hakasia, jotka voivat makuuasennossa painaa selkää.

Sovita urheiluliivit ennen ostamista

On tärkeää, että sovitat urheiluliivejä ennen ostopäätöstä, koska jos ne eivät istu kunnolla rintojesi päältä tai alta, ne eivät ole oikean kokoiset tai malliset. Hyvät urheiluliivit ovat kalliita, joten harkitse aivan rauhassa. Ensimmäiseksi sinun pitää löytää oikea koko.

Ohjeet sopivan urheiluliivikoon löytämiseen

 • Varmista, että saat urheiluliivit kiinni uloimpiin hakasiin, sillä liivit venyvät hieman käytössä. Mikäli istuvuus on parhain sisimmillä hakasilla, tarvitset pienemmän koon.

 • Rintojen alla tai sivuilla ei pitäisi olla ylimääräistä kangasta. Jos kangas poimuttuu, urheiluliivit ovat liian isot.

 • Urheiluliivien tulee istua samassa tasossa edestä ja takaa, ja selkämyksen tulee olla vaakasuorassa linjassa. Urheiluliivit ovat väärän kokoiset, jos selkämys kipuaa ylös tai roikkuu.

 • Olkainten ja rinnanympärysnauhan alle tulee mahtua tasan kaksi sormea.

 • Pidä huolta, että rinnat eivät pursua yli sivuista tai edestä eikä kainaloihin muodostu isoja ihopoimuja – silloin urheiluliivit ovat liian pienet.

Kun olet saanut urheiluliivien koon haltuun, on vielä pari muuta seikkaa: uusien urheiluliivien tulisi olla myös mukavat päällä, joten käy vielä läpi seuraava tarkistuslista ennen kuin höyläät korttia.

Tarkistuslista urheiluliiveille

 • Onko urheiluliivit helppo pukea ja riisua?

 • Ovatko urheiluliivit mukavat päällä?

 • Tukevatko urheiluliivit rintojasi, kun hypit?

 • Puristavatko urheiluliivit rintasi litteiksi?

 • Onko urheiluliiveissä hankaavia saumoja?

 • Onko urheiluliiveissä häiritsevä pesulappu?

Etkö tiedä, istuvatko urheiluliivit kunnolla?

Jos olet epävarma siitä, miten urheiluliivien oikein pitäisi istua, sinun kannattaa pyytää myyjältä apua.

Eräässä australialaisessa tutkimuksessa nimittäin testattiin, millaisia urheiluliivejä naiset valitsivat, ja 85 prosenttia valitsi itselleen väärän kokoiset tai huonosti istuvat liivit.

Kannattaako ostaa edulliset vai kalliit urheiluliivit?

Rintojen on tärkeä saada oikeanlaista tukea treenin aikana, jotta ne eivät vahingoitu tai aiheuta kipua. Kunnolliset urheiluliivit voivat olla kalliit, mutta tässä kohtaa säästäminen ei kannata.

Urheiluliivien hinnan vuoksi niiden ostamiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Sovita urheiluliivejä rauhassa ja etsi itsellesi sopiva malli ja koko. Vain hyvin istuvat ja mukavat urheiluliivit toimivat kuten niiden on tarkoituskin toimia.

Miten usein urheiluliivit pitäisi uusia?

Aina ei ole mitään ilmeisiä merkkejä siitä, että urheiluliivit ovat kuluneet, mutta jos treenaat tai juokset kolmesti viikossa, voit odottaa liivien pysyvän hyvässä kunnossa 6-12 kuukautta. Sen jälkeen materiaali alkaa menettää joustavuuttaan, mikä tarkoittaa, että urheiluliivien antama tuki alkaa hiljalleen heiketä.