Bluetooth-kuulokkeet testiss√§ ‚Äď l√∂yd√§ itsellesi sopivat

Bluetooth-kuulokkeet tuovat musiikin vaivattomasti osaksi niin juoksu- kuin lihaskuntotreeniäkin. Mutta millaiset kuulokkeet kannattaisi hankkia? Ja mitä pitää ottaa huomioon kuulokkeita valitessa? Vinkkiemme avulla löydät juuri itsellesi sopivat Bluetooth-kuulokkeet. Tutustu myös testituloksiin!

Nainen juoksee Bluetooth-kuulokkeet päässä

BLUETOOTH-KUULOKKEET Nappikuulokkeet vai sankakuulokkeet? Bluetooth-kuulokkeet kannattaa valita huolella, jotta saa hankittua juuri itselle sopivat.

© iStock

Langattomat Bluetooth-kuulokkeet tuovat musiikin vaivattomasti osaksi treeniä, ja laadukkaat luurit toistavat musiikin pienimmätkin vivahteet mutta ovat päässä niin mukavat, ettet edes huomaa niitä treenin lomassa. Mutta mitkä Bluetooth-kuulokkeet täyttävät nämä kriteerit?

Langattomat kuulokkeet ja Bluetooth-kuulokkeet tarkoittavat samaa asiaa. Mutta erityyppisiä kuulokkeita voi olla vaikea pitää erillään toisistaan: on nappikuulokkeita, korvasankakuulokkeita ja sankakuulokkeita. Tämän lisäksi kuulokkeet eroavat toisistaan myös muilta ominaisuuksiltaan, esimerkiksi taustahälyn poistoa ei suinkaan ole kaikissa luureissa. Entä mitkä Bluetooth-kuulokkeet sopisivat parhaiten treeniin?

Käytitpä kuulokkeitasi juostessa, kuntosalilla tai vain junassa istuessa, löydät vinkit sinulle parhaiten sopivien kuulokkeiden hankintaan tästä jutusta ja kuuloketestimme tuloksista.

Bluetooth-kuulokkeet ‚Äď vinkit ja testi

Bluetooth-kuulokkeet ryhmittäin

Haluatko, että Bluetooth-kuulokkeet tulevat korvan sisään vai korvan päälle? Tai haluatko, että ne pysyvät varmasti paikallaan sangan avulla? Tässä jutussa esitellään neljä erilaista kuuloketyyppiä:

 • Nappikuulokkeet
 • Korvasankakuulokkeet
 • Sankakuulokkeet
 • Koko korvan peitt√§v√§t kuulokkeet

Kerromme kunkin kuuloketyypin ominaisuuksista, jotta sinä voisit valita juuri omaan käyttötarkoitukseesi sopivat Bluetooth-kuulokkeet.

Lue myös: Näin valitset itsellesi sopivat urheilukuulokkeet

Nappikuulokkeet eli in-ear kuulokkeet

Kuten nimikin sanoo, nappikuulokkeet tai in-ear-kuulokkeet tulevat korvakäytävän sisään tai aivan sen suulle. Monet meistä käyttävät nappikuulokkeiden johdollista versiota, koska ne saa yleensä uuden älypuhelimen mukana. Jos päätät sijoittaa nappikuulokkeiden langattomaan versioon, äänenlaatu on luultavasti paljon parempi kuin puhelinten kylkiäisinä tulevissa kuulokkeissa.

Nappikuulokkeet on yleensä valmistettu kovasta muovista, joka voi alkaa ärsyttää korvaa pidemmän päälle. Siksi kannattaa valita kärjelliset nappikuulokkeet. Kärkiä on erimuotoisia ja -kokoisia, ja jotkut kärjet on valmistettu korvan muodon mukaan muotoutuvasta silikonista. Ne pitävät nappikuulokkeet paremmin paikallaan.

Joissakin nappikuulokkeissa on ylöspäin osoittava kumisiipi, joka pitää kuulokkeet paremmin paikallaan ja varmistaa, ettei ääntä vuoda korvan ulkopuolelle.

Jos hyvä äänenlaatu on sinulle tärkeä asia, nappikuulokkeet eivät ole oikea valinta. Pienen kokonsa vuoksi nappikuulokkeet eivät toista kovin hyvin esimerkiksi bassoääniä, mikä tarkoittaa myös sitä, että äänenvoimakkuutta tulee helposti lisättyä. Lisäksi äänenlaatu voi muuttua sen mukaan, missä asennossa kuulokkeet ovat korvassa.

Langattomat nappikuulokkeet voivat suodattaa jonkin verran taustahälyä, mutta jos haluat kunnolla melua estävät Bluetooth-kuulokkeet, ei kannata investoida nappikuulokkeisiin.

Nappikuulokkeet ovat pienet ja huomaamattomat ja mahtuvat taskuun. Siksi ne sopivat käytettäviksi paikasta toiseen siirryttäessä. Laadukkaita nappikuulokkeita on saatavilla kohtuullisen edulliseen hintaan, kun taas muunlaiset Bluetooth-kuulokkeet ovat vertailussa selvästi nappikuulokkeita kalliimpia.

Langattomat nappikuulokkeet sopivat erityisesti juoksuun, jos onnistut löytämään kuulokkeet, joiden istuvuus on niin hyvä, että ne pysyvät hyvin päässä myös juostessa.

Langattomat nappikuulokkeet

LANGATTOMAT NAPPIKUULOKKEET Joissakin nappikuulokkeissa on kuminen siipi tai kumikärki, jonka avulla kuulokkeet pysyvät paremmin paikoillaan.

© Bose

Langattomien nappikuulokkeiden plussat:

 • Pienet ja huomaamattomat kuulokkeet.
 • Kuulokkeita on helppo kuljettaa mukana.
 • Kuulokkeet sopivat juoksuun.
 • Kuulokkeiden kumik√§rki√§ saa monen kokoisina ja muotoisina, joten l√∂yd√§t varmasti itsellesi sopivat.
 • Kohtuullisen √§√§nenlaadun omaavat Bluetooth-kuulokkeet suhteellisen edulliseen hintaan.

Langattomien nappikuulokkeiden miinukset:

 • Jos nappikuulokkeet eiv√§t istu hyvin korvaan, ne putoavat helposti pois korvasta.
 • Nappikuulokkeet voivat tuntua ep√§mukavilta tai √§rsytt√§√§ korvaa, jos ne eiv√§t istu hyvin.
 • Nappikuulokkeissa ei ole tilaa hyv√§lle basso√§√§nten toistolle.
 • √Ą√§nenlaatu voi muuttua sen mukaan, miss√§ asennossa nappikuulokkeet ovat korvassa.
 • Pienikokoiset nappikuulokkeet voivat h√§vit√§ helposti.

Korvasankakuulokkeet

Bluetooth-kuulokkeet, joissa korvan ympärille tulee sanka tai jotka ovat johdolla kiinni toisissaan pysyvät tavallisia nappikuulokkeita paremmin paikallaan ja sopivat siksi kaikenlaiseen treeniin.

Korvasankakuulokkeisiin pätee sama kuin tavallisiin nappikuulokkeisiin: hanki mieluiten sellaiset, joissa on silikonista tehty kärki, jotta kuulokkeet istuvat omaan korvaan mahdollisimman hyvin.

Jos treenisi on kovin intensiivistä ja sinusta tuntuu usein, että Bluetooth-kuulokkeet putoavat pois korvista, korvasankakuulokkeet tai johdolla toisissaan kiinni olevat nappikuulokkeet voivat olla sinulle hyvä valinta.

Korvasankakuulokkeissa on siis sanka, joka tulee korvan taakse ja varmistaa kuulokkeiden paikallaan pysymisen.

Toisiinsa johdolla yhdistetyissä nappikuulokkeissa kuulokkeiden välinen johto tulee niskaan. Varmista, että johto on kevyt, ettei se häiritse käytössä.

Korvasankakuulokkeet tai johdolla yhdistetyt nappikuulokkeet ovat pienet ja kätevät kuljettaa mukana. Sangan tai johdon ansiosta kuulokkeet eivät myöskään häviä niin helposti kuin tavalliset nappikuulokkeet.

Jos Bluetooth-kuulokkeet ovat sinulla käytössä vain junassa tai töissä istuessa, korvasankakuulokkeet eivät välttämättä ole paras valinta, sillä korvan taakse tuleva sanka voi alkaa painaa pidemmän päälle.

Korvasankakuulokkeet ja johdolla yhdistetyt nappikuulokkeet

KORVASANKAKUULOKKEET JA JOHDOLLA YHDISTETYT NAPPIKUULOKKEET Korvasankakuulokkeet sopivat erityisen hyvin treenatessa käytettäviksi, sillä ne pysyvät hyvin paikoillaan.

© JBL, Libratone

Korvasankakuulokkeiden plussat:

 • Kuulokkeet pysyv√§t hyvin paikallaan kaikenlaisessa liikunnassa.
 • Sopivat kaikenlaiseen treeniin.
 • Kuulokkeisiin laitettavia silikoni- tai kumik√§rki√§ saa monen kokoisina ja muotoisina, joten l√∂yd√§t varmasti itsellesi sopivat.
 • Kuulokkeita on helppo pit√§√§ mukana.
 • Korvasankakuulokkeet eiv√§t joudu yht√§ helposti hukkaan kuin nappikuulokkeet.

Korvasankakuulokkeiden miinukset:

 • Sangat voivat alkaa painaa k√§yt√∂ss√§, ja johdolla toisiinsa yhdistettyjen kuulokkeiden johto voi alkaa √§rsytt√§√§ niskaa.
 • Korvasankakuulokkeissa ei ole tilaa hyv√§lle basso√§√§nten toistolle.
 • √Ą√§nenlaatu voi muuttua sen mukaan, miss√§ asennossa kuulokkeet ovat korvassa.

Sankakuulokkeet eli on-ear-kuulokkeet

Sankakuulokkeissa on yleensä vaahtomuovilla tai muulla materiaalilla pehmustetut korvakupit, jotka yhdistetään pään yli menevällä sangalla.

Sankakuulokkeiden äänenlaatu on yleensä parempi kuin nappikuulokkeiden, koska luureissa on tilaa esimerkiksi hyvälle bassoäänten toistolle. Toisaalta sankakuulokkeet ovat suuremmat ja painavammat, eivätkä ne mahdu taskuun.

Koska sankakuulokkeita ei laiteta sisälle korvaan, niitä on yleensä mukavampi käyttää kuin nappikuulokkeita. Mutta jos käytät sankakuulokkeita tuntikausia tauotta, varmista, että korvakuppien pehmusteet ovat laadukkaat ja riittävän pehmeät, jotta korvakupit eivät ala painaa korvia.

Sankakuulokkeet eivät sovi kovin intensiiviseen treeniin, mutta niitä voi kyllä käyttää rauhallisissa lajeissa, kuten lihaskuntotreenissä tai kävelyssä. Jotkut kevyet sankakuulokkeet sopivat myös juostessa käytettäviksi.

Joissakin sankakuulokkeissa on taustahälyn poisto. Hyödyllisin on taustahälyn poisto, jonka saa kytkettyä pois ja päälle tai jota saa säädettyä, sillä silloin voit valita melunsuodatuksen asteen tilanteen mukaan.

Langattomat sankakuulokkeet

LANGATTOMAT SANKAKUULOKKEET Sankakuulokkeet sopivat parhaiten rauhallisiin lajeihin, kuten kuntosalitreeniin tai kävelyyn.

© B&O

Sankakuulokkeiden plussat:

 • Sankakuulokkeissa on tilaa paremmille teknisille elementeille, joten √§√§nenlaatu on parempi.
 • N√§m√§ Bluetooth-kuulokkeet tuntuvat mukavilta p√§√§ss√§.
 • Kuulokkeisiin saa taustah√§lyn torjunnan.
 • Taustah√§lyn suodatuksen saa my√∂s pois p√§√§lt√§, jos on t√§rke√§√§ kuulla esimerkiksi liikenteen √§√§net.
 • Sangalliset Bluetooth-kuulokkeet sopivat hyvin rauhalliseen treeniin.

Sankakuulokkeiden miinukset:

 • Jos sankakuulokkeiden korvakupit ja niiden pehmusteet ovat heikkolaatuisia, ne voivat alkaa painaa korvia.
 • Sankakuulokkeet ovat Bluetooth-kuulokkeiden kalleimmasta p√§√§st√§.
 • Sankakuulokkeet ovat isokokoisia ja viev√§t esimerkiksi laukussa paljon tilaa.

Koko korvan peittävät eli over-ear-kuulokkeet

Koko korvan peittävien eli over-ear- tai around-ear-kuulokkeiden suuret korvakupit sulkevat korvat kokonaan sisäänsä.

Koska pehmeät korvakupit tulevat koko korvan ympärille, nämä Bluetooth-kuulokkeet toimivat käytössä monta tuntia ilman paineen tunnetta korvissa.

Koko korvan peittävät kuulokkeet ovat kuulokkeista kaikkein mukavimmat. Myös äänenlaatu on kuulokkeiden parhaasta päästä, sillä kuulokkeissa on tilaa hyvälle bassoäänten toistolle.

Over-ear-luurit eiv√§t kuitenkaan ole halvimmasta p√§√§st√§ ‚Äď p√§invastoin! Mutta n√§m√§ Bluetooth-kuulokkeet ovat hintansa v√§√§rti, jos arvostat eritt√§in hyv√§√§ √§√§nenlaatua ja haluat uppoutua musiikkiin kokonaisvaltaisesti.

Koska over-ear-kuulokkeet sulkevat korvan täysin sisäänsä, taustamelun poisto toimii optimaalisesti. Jos siis haluat tehdä töitä tai istua bussissa täysin omassa rauhassasi, hanki melunpoistolla varustetut koko korvan peittävät kuulokkeet, joissa melunpoiston voi kytkeä päälle ja pois. Nämä Bluetooth-kuulokkeet sopivat omaa rauhaa arvostavalle.

Over-ear-kuulokkeet ovat isoja ja painavia, joten ne sopivat paremmin kotona ja töissä kuin treenissä käytettäviksi.

Koko korvan peittävät kuulokkeet

KOKO KORVAN PEITT√ĄV√ĄT KUULOKKEET Koko korvan peitt√§v√§t over-ear-kuulokkeet sopivat erityisesti erinomaista √§√§nenlaatua arvostaville.

© iStock

Over-ear-kuulokkeiden plussat:

 • Todella hyv√§ √§√§nenlaatu.
 • Tuntuvat mukavilta p√§√§ss√§, joten n√§it√§ luureja voi k√§ytt√§√§ monta tuntia putkeen.
 • Suodattavat taustah√§ly√§, ja monissa over-ear-kuulokkeissa on lis√§ksi melunpoistotoiminto erikseen.
 • Parhaat Bluetooth-kuulokkeet omaa rauhaa arvostavalle.

Over-ear-kuulokkeiden miinukset:

 • Over-ear-luurit ovat isot ja painavat.
 • Eiv√§t sovi treenatessa k√§ytett√§viksi.
 • Kalleimmat Bluetooth-kuulokkeet.

Bluetooth-kuulokkeet KUNTO PLUSsan testissä

Aiotko hankkia uudet Bluetooth-kuulokkeet? Ostopäätöstä tehdessä on tärkeä pitää silmällä muutamia avainasioita. Mieti ensin, missä käytät luureja eniten: juoksulenkillä, salitreenissä vai kenties pyöräillessä?

Kiinnitä huomiota istuvuuteen ja käyttömukavuuteen. Entä onko äänenlaatu omiin vaatimuksiisi nähden riittävän hyvä? Miten helpot Bluetooth-kuulokkeet ovat käyttää?

Mitkä Bluetooth-kuulokkeet täyttivät parhaiten nämä kriteerit? Mitkä arvioitiin kussakin ryhmässä testin parhaiksi?

KUNTO PLUS testaa jatkuvasti erilaisia kuulokkeita treenin yhteydessä ja arvioi kuulokkeita käyttömukavuuden, äänenlaadun, toimivuuden ja helppokäyttöisyyden perusteella.

Erilaisiin lajeihin sopivat erilaiset Bluetooth-kuulokkeet. Siksi jaoimme testissä kuulokkeet kolmeen ryhmään: nappikuulokkeet, korvasankakuulokkeet ja sankakuulokkeet.

KUNTO PLUS testasi nämä yhdeksät Bluetooth-kuulokkeet vuonna 2020:

Nappikuulokkeet:

 • Huawei - Free Buds 3
 • Jabra - Elite Active 75t
 • Bang og Olufsen - Beoplay E8 3rd Gen

Korvasankakuulokkeet:

 • TaoTronics - MSRP
 • JBL - Endurance Peak
 • Sandberg - Waterproof Bluetooth Earphones

Sankakuulokkeet:

 • Bose - Noise Cancelling Headphones 700
 • Miiego - Boom ANC
 • Sennheiser - HD 350BT

Mitkä kuulokkeet olivat testin parhaat kussakin ryhmässä vuonna 2020? Napsauta alta Lataa artikkeli -painiketta ja tutustu testituloksiin.

KUNTO PLUS testasi nämä yhdeksät Bluetooth-kuulokkeet vuonna 2019:

Nappikuulokkeet:

 • B&O-kuulokkeet ‚Äď Beoplay EVu8 Motion
 • Libratone-kuulokkeet ‚Äď Track+
 • Sony-kuulokkeet ‚Äď WF-SP900

Korvasankakuulokkeet:

 • Jabra-kuulokkeet ‚Äď Elite Active 45e
 • Plantronics-kuulokkeet ‚Äď Plantronics BackBeat Fit 3100
 • Koss-kuulokkeet ‚Äď BT232i Bluetooth

Sankakuulokkeet:

 • Sennheiser-kuulokkeet ‚Äď Momentum Wireless
 • Miiego-kuulokkeet ‚Äď Boom
 • JBL-kuulokkeet ‚Äď Live 650BTNC

Mitkä kuulokkeet olivat testin parhaat kussakin ryhmässä vuonna 2019? Napsauta alta Lataa artikkeli -painiketta ja tutustu testituloksiin.

KUNTO PLUS testasi nämä yhdeksät Bluetooth-kuulokkeet vuonna 2018:

Tutustu myös vuoden 2018 kuuloketestin tuloksiin. Testasimme kuulokkeita kolmessa ryhmässä: nappikuulokkeet, korvasankakuulokkeet ja sankakuulokkeet.

Nappikuulokkeet:

 • BOSE-kuulokkeet ‚Äď SoundSport Free
 • Sony-kuulokkeet ‚Äď WF-SP700N
 • Jabra-kuulokkeet ‚Äď Elite Active 65t

Korvasankakuulokkeet:

 • Sennheiser-kuulokkeet ‚Äď CX Sport
 • Libratone-kuulokkeet ‚Äď Track+
 • JBL-kuulokkeet ‚Äď Endurance

Sankakuulokkeet:

 • B&O Play -kuulokkeet ‚Äď Beoplay H4
 • Miiego-kuulokkeet ‚Äď Boom by Miiego
 • Monster-kuulokkeet ‚Äď iSport Freedom On-Ear Bluetooth Sport Headphone

Mitkä kuulokkeet olivat testin parhaat kussakin ryhmässä vuonna 2018? Napsauta alta Lataa artikkeli -painiketta ja tutustu testituloksiin.

Miten valitsen itselleni parhaiten sopivat Bluetooth-kuulokkeet?

Erilaisten luurien viidakossa suunnistaminen voi tuntua täydeltä työltä, sillä niin moneen lähtöön niitä on. Ja valintaa tehdessä kysymyksiä tulee jatkuvasti mieleen lisää: Miten löydän omiin korviini parhaiten sopivat Bluetooth-kuulokkeet? Millainen äänenlaatu on hyvä? Ja voiko kaikkia kuulokkeita edes kokeilla ennen ostamista?

Kokosimme yhteen tärkeimpiä kysymyksiä ja vinkkejä, joiden avulla ostat juuri itsellesi sopivat Bluetooth-kuulokkeet.

Kannattaako valita langattomat Bluetooth-kuulokkeet?

Johtojen kanssa sählääminen voi olla hankalaa ja ärsyttävää varsinkin, jos kuulokkeita aikoo käyttää treenatessa. Siksi puhelimeen yhdistettävät langattomat Bluetooth-kuulokkeet voivat olla fiksu valinta.

Langattomat Bluetooth-kuulokkeet maksavat hieman enemmän kuin kuulokkeet, joissa Bluetoothia ei ole, mutta langattomuus on niin iso etu, että siitä voi hieman maksaakin.

Kun ostat Bluetooth-kuulokkeet, muista tarkistaa akun kesto ja latausaika, sillä mitä pidempään akku kestää ja mitä nopeammin kuulokkeet saa ladattua, sen parempi.

Yhä useammat elektroniikkafirmat valmistavat langattomia tuotteita, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että Applen viimeisimmissä iPhone-malleissa ei ole enää liitäntää kuulokkeille.

Miten löydän omille korvilleni sopivat Bluetooth-kuulokkeet?

Langattomien kuulokkeiden istuvuus ja paikallaan pysyvyys on tärkeä asia.

Meillä kaikilla on hieman erimuotoiset korvat, joten siksi on tärkeää löytää Bluetooth-kuulokkeet, jotka sopivat juuri omiin korviin. Esimerkiksi nappikuulokkeiden mukana tulee tästä syystä usein useita kumisia kärkiä tai kumisiipiä, joilla napit voi muokata omiin korviin sopiviksi.

Tämän lisäksi kannattaa miettiä, ovatko Bluetooth-kuulokkeet tarpeeksi hyvin istuvat aiottuun käyttötarkoitukseen. Aiotko esimerkiksi käyttää luureja pyöräillessä, jolloin niiden tulisi mahtua pyöräilykypärän alle? Tai jos käytät kuulokkeita talvella ulkona, miten niiden käyttö onnistuu pipon kanssa?

Kaikkein tärkeintä on sovittaa kuulokkeita ja miettiä, sopivatko ne aiottuun käyttötarkoitukseen.

Miten valitsen Bluetooth-kuulokkeet, joissa on hyvä äänenlaatu?

√Ą√§nenlaatu on hyv√§, jos √§√§net ovat kirkkaita, taustah√§ly on suodatettu pois eik√§ √§√§nt√§ vuoda luurien ulkopuolelle. Varmista, ett√§ kuulokkeet toistavat √§√§net puhtaasti ja yksityiskohtaisesti ja ett√§ my√∂s basso√§√§net toistetaan tarkasti. Tarkista my√∂s, miten kovalle tai hiljaiselle √§√§nenvoimakkuuden voi s√§√§t√§√§.

Useimmissa kuulokkeissa √§√§nenlaatu ja hinta kulkevat k√§si k√§dess√§. On kuitenkin mahdollista l√∂yt√§√§ suhteellisen edulliset Bluetooth-kuulokkeet hyv√§ll√§ √§√§nentoistolla. P√§√§t√§ siis itse, miten t√§rke√§√§ hyv√§ √§√§nenlaatu on sinulle ‚Äď ja miten ison hintalapun arvoinen se on.

Miten Bluetooth-kuulokkeet toimivat?

Langattomien kuulokkeiden helppokäyttöisyys on tärkeää: äänen säätämisen tulee olla helppoa ja nopeaa.

Jos kuulokkeita ohjataan kuulokkeissa olevilla painikkeilla, kappaleiden valinta ja äänenvoimakkuuden säätäminen on helppoa ja puheluihin voi vastata ilman varsinaista puhelinta.

Nappikuulokkeissa, sankakuulokkeissa ja koko korvan peittävissä kuulokkeissa on yleensä huomaamattomat säätöpainikkeet kuulokkeissa itsessään. Korvasankakuulokkeissa tai johdolla toisiinsa yhdistetyissä nappikuulokkeissa säätöpainikkeet voivat olla myös johdossa.

Bluetooth-kuulokkeet eroavat toisistaan sen suhteen, ovatko säätöpainikkeet, kuten volyymi, virrankatkaisu ja kappaleiden vaihto, kaikki yhdessä kuulokkeessa vai onko ne jaettu molempiin.

Kannattaa valita Bluetooth-kuulokkeet, jotka toimivat yhteen puhelimen kanssa, jolloin musiikki keskeytyy, kun puhelimeen tulee puhelu.

Voiko langattomia kuulokkeita sovittaa ennen ostamista?

Tyypillinen virhe, johon kuulokeostoksilla syyllistytään, on kuulokkeiden ostaminen ilman niiden sovittamista.

Kuulokkeita on tärkeää sovittaa ennen ostopäätöksen tekoa, sillä kaikkien korvat ovat hieman erimuotoiset, joten kuulokkeiden istuvuus on hyvin yksilöllistä. Lisäksi on hyvä päästä testaamaan äänenlaatua ja säätöpainikkeiden käyttöä.

Nappikuulokkeiden sovittaminen ennen ostamista voi olla hygieniasyistä vaikeaa. Voit kysellä, jos jollakin tutullasi on samanlaiset nappikuulokkeet, joiden ostamista harkitset, ja sovittaa niitä. Tai voit myös ostaa nappimalliset Bluetooth-kuulokkeet, joiden mukana tulee eri kokoisia kumikärkiä, joilla kuulokkeiden kokoa ja korvaan istuvuutta voi säätää.

Miten Bluetooth-kuulokkeet ladataan?

Langattomia kuulokkeita ladataan eri tavoin mutta tavallisinta on ladata Bluetooth-kuulokkeet USB-liitännän kautta. USB-kaapelin toinen pää yhdistetään kuulokkeisiin ja toinen tietokoneeseen tai adapterin kautta pistorasiaan.

Joidenkin kuulokkeiden mukana tulee latauskotelo, jossa Bluetooth-kuulokkeet ladataan yksinkertaisesti laittamalla ne koteloon. Tällöin lataaminen on helppoa myös paikasta toiseen siirryttäessä.

Latauskoteloa pitää tietysti myös ladata. Se hoituu helposti liittämällä USB-kaapeli tietokoneeseen tai pistorasiaan.

Bluetooth-kuulokkeet ja latauskotelo

BLUETOOTH-KUULOKKEIDEN LATAUS Latauskotelon avulla Bluetooth-kuulokkeet voi ladata myös silloin, kun lähellä ei ole USB-pistoketta tai pistorasiaa.

© iStock

Miten pidän huolta Bluetooth-kuulokkeiden akusta?

Langattomien kuulokkeiden akun sanotaan kestävän noin tuhat latausta. Tämä määrä pienenee, jos akku altistuu kovalle kuumuudelle tai jos akkua ladataan silloin, kun Bluetooth-kuulokkeet ovat jääkylmät.

Muista aina tarkistaa kuulokkeiden akun kesto ennen treeniä, jotta virta ei lopu kesken treenin. Muista myös sammuttaa Bluetooth-kuulokkeet silloin, kun et käytä niitä, jotta ne tai puhelin eivät kuluta turhaan virtaa. Vaikka et kuuntelisikaan musiikkia, päällä oleva Bluetooth-yhteys voi kuluttaa kuulokkeiden ja puhelimen akun nopeasti loppuun.

Onko tärkeää valita Bluetooth-kuulokkeet, joissa on jokin tietty Bluetooth?

Bluetoothin ensimmäinen versio oli 1.0, ja nyt ollaan versiossa 5.1, joka ilmestyi tammikuussa 2019. Uudemmissa versioissa on tietysti parempi signaalin vahvuus ja laitteiden yhdistäminen toisiinsa on helpompaa.

Ovatko Bluetooth-kuulokkeet huonot, jos niissä ei ole uusinta Bluetooth-versiota?

Lyhyt vastaus on ei, vaikka tietysti uudemmat versiot ovat parempia. Suosittelemme siksi vähintään versiota 3.0, jota kutsutaan myös nimellä Bluetooth High Speed ja joka on merkittävästi nopeampi kuin sitä edeltävä Bluetooth 2.0. Monet Bluetooth-kuulokkeet hyödyntävät tätä 3.0-versiota, joka esimerkiksi säilyttää äänenvoimakkuuden samana, vaikka puhelimen luota siirryttäisiin poiskin, ja jonka virranhallinta on myös edeltäjiä kehittyneempää. Parempi virranhallinta tarkoittaa sitä, että yhteys ja äänenlaatu säilyvät hyvinä, vaikka kuulokkeiden virta olisikin käymässä vähiin.

Bluetoothin versioiden 4.0 ja 4.1. etu taas on se, että yhteys laitteiden välillä säilyy pitkään ilman, että kuulokkeista tai puhelimesta loppuu virta. Nämä versiot tunnetaan myös nimellä Bluetooth Low Energy.

Bluetooth 4.2 on uusimpien langattomien kuulokkeiden, älypuhelimien, tietokoneiden ja muiden laitteiden yleisin versio tätä nykyä. Suuremman nopeuden lisäksi Bluetooth 4.2 -version turvallisuus on myös aiempaa paremmalla tasolla, joten käyttäjää ja hänen tietojaan ei voi enää seurata Bluetoothin kautta ilman hänen lupaansa.

Bluetooth 5.0 ja 5.1 tarjoavat suurempaa nopeutta, virransäästöä, pidemmälle ulottuvaa yhteyttä ja ennen kaikkea parempaa turvallisuutta. Näillä versioilla voi lisäksi yhdistää toisiinsa enemmän kuin vain kaksi laitetta.

Kannattaa tietysti hankkia Bluetooth-kuulokkeet, joissa on uusin versio Bluetoothista, sillä silloin yhteys kuulokkeiden ja puhelimen välillä on todennäköisesti parempi. Mutta monet elektroniikkavalmistajat tekevät nykyään laitteistaan taaksepäin yhteensopivia, mikä tarkoittaa sitä, että laitteet toimivat millä tahansa Bluetooth-yhteydellä. Siksi voit rauhassa ostaa Bluetooth-kuulokkeet, joiden Bluetooth-versio on 4.2 tai vanhempi ja käyttää niitä yhdessä uudemman, 5.0-versiota hyödyntävän puhelimen kanssa.

Voiko Bluetooth-kuulokkeet yhdistää mihin tahansa puhelimeen?

Android, iOS vai joku muu? Eri puhelinmerkit käyttävät erilaisia käyttöjärjestelmiä, joten sillä on väliä, millaiset Bluetooth-kuulokkeet valitsee.

Tarkista siksi aina, että ostamasi Bluetooth-kuulokkeet toimivat yhteen puhelimesi tai musiikkisoittimesi kanssa.

Mitä ovat taustamelua poistavat Bluetooth-kuulokkeet?

Taustamelua vaimentavien vastamelukuulokkeiden avulla voit uppoutua täysin musiikkiin tai mihin tahansa ääneen, jota kuulokkeista kuunteletkin.

Taustamelun poisto on joko aktiivista tai passiivista. Passiivinen melunpoisto tarkoittaa sitä, että kuulokkeiden korvakupit sulkevat fyysisesti äänet ulkopuolelle tai että kuulokkeet on muotoiltu korvatulppien muotoisiksi

Aktiivinen taustamelun poisto vastamelukuulokkeissa tarkoittaa sitä, että ulkopuolelta tuleva ääni vaimennetaan kuulokkeiden tuottaman vastamelun avulla. Aktiivista melunpoistoa hyödyntävät Bluetooth-kuulokkeet tunnistat myös lyhenteestä ANC eli active noise cancelling (ANC).

Erityisesti tuulen ujellus on hyvä pystyä suodattamaan pois kuulokkeista, jos käytät niitä ulkona, ja muutenkin meluttomassa ympäristössä treenaaminen voi tuntua hauskalta. Jos taas haluat esimerkiksi pyöräillessä tai juostessa kuulla liikenteen äänet, valitse vastamelukuulokkeet, joissa melunpoistoa voi säädellä portaittain tai kytkeä kokonaan pois päältä.

Ovatko edulliset Bluetooth-kuulokkeet yhtä hyvät kuin kalliit?

Kuten kaikessa muussakin, myös kuulokkeissa laatu riippuu ainakin jossakin määrin hinnasta. On täysin mahdollista löytää edulliset ja hyvät Bluetooth-kuulokkeet, mutta silloin joudut väistämättä tekemään kompromisseja sekä äänenlaadun että istuvuuden suhteen.

Siksi sinun on päätettävä itse, miten kovan hinnan eri ominaisuuksista olet valmis maksamaan. Halvat Bluetooth-kuulokkeet eivät nimittäin voi täyttää kaikkein tiukimpia laatuvaatimuksia.

Millaiset Bluetooth-kuulokkeet sopivat parhaiten treeniin?

Jos aiot käyttää kuulokkeita treenatessa, kannatttaa hankkia luurit, jotka kestävät hikeä ja jopa vettä, sillä muutoin Bluetooth-kuulokkeet menevät nopeasti rikki.

Sekä nappi- että sankakuulokkeita tehdään hikeä ja vettä kestävistä materiaaleista. Jos hikoilet runsaasti, sankakuulokkeiden korvakupit voivat kastua läpimäriksi.

Miksi kannattaa treenata Bluetooth-kuulokkeet päässä?

Lempimusiikkiasi soittavat Bluetooth-kuulokkeet voivat pelastaa treenin siin√§ vaiheessa, kun energia alkaa loppua. Suoritustaso nimitt√§in paranee musiikkia kuunnellessa ‚Äď t√§m√§ on todistettu tutkimuksin!

Erään tutkimuksen mukaan suoritustaso kohosi jopa 15 prosenttia, kun koehenkilöt kuuntelivat treenin aikana musiikkia kuulokkeilla. Toisessa tutkimuksessa taas selvisi, että juoksijoiden kannattaa kuunnella lenkillä pop-musiikkia, jos haluavat itsestään parhaan suorituksen irti.

Alla kolme vinkkiä, joiden avulla Bluetooth-kuulokkeet siivittävät treenisi uudelle tasolle.

Tee soittolista

 • Tee treeniin sopiva soittolista etuk√§teen. Ota mukaan biisej√§, jotka saavat sinut jaksamaan, vaikka voimat tuntuvat jo ehtyv√§n. Ehk√§ jokin hitti nuoruusvuosilta olisi hyv√§? Tai biisi, jossa olet tottunut laulamaan kotona kaikin voimin mukana ja joka saa tanssijalan takuuvarmasti vipattamaan.

Kuuntele nopeatempoista musiikkia

 • Mit√§ kovempi treeni, sit√§ nopeampaa on my√∂s musiikin oltava. Nopeatempoisessa musiikissa on noin 125-140 iskua minuutissa. Kovatempoinen musiikki auttaa jaksamaan pidemp√§√§n olitpa sitten treenaamassa soutulaitteella tai juoksulenkill√§.

Huijaa aivoja

 • Aivot toimivat yksinkertaisella tavalla. Nopeatempoinen musiikki saa kehon liikkumaan nopeammin, ja samoin suoritustaso nousee, jos musiikki sis√§lt√§√§ sanoja kuten "stronger", "faster" tai "better" tai niiden suomenkielisi√§ vastineita. Jos taas musiikki on hidasta ja surullista, treenifiilis l√§ss√§ht√§√§.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

 • Yli sata 5‚Äď40 min treenivideota
 • Kuunneltavat juoksuohjelmat my√∂s vasta-alkajille
 • P√§√§sy satoihin terveellisiin resepteihin
 • Viikon ruokalista resepteineen s√§hk√∂postilla

KUNTO PLUSsan digitilaus ‚Äď tutustu t√§√§lt√§!


Newsletter background