Hapankaaliresepti – alkuperäinen pienellä twistillä

35 minuuttia
34 kcal

Hapankaali ei ole vain hyväksi vatsalle vaan myös loistava lisä niin salaattiin, voileipiin kuin lämpimiin ruokiin. Lue täältä, miten valmistat hyvää hapankaalia helposti vain muutamasta ainesosasta.

hapnakaali valkokaalista ja fenkolista

HAPANKAALI ON HELPPO VALMISTAA: se sisältää yksinkertaisimmillaan vain kaalia ja suolaa. Olemme lisänneet reseptiin hieman fenkolia ja pippuria maun monipuolistamiseksi.

© iStock

Hapankaali

Hapankaali on hyväksi ruoansulatukselle ja immuunijärjestelmälle. Se on myös erittäin helppo valmistaa ja säilyy jääkaapissa kuukausia.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 suuri purkillinen

  • 4 valkokaalia (noin 2 kg)
  • 4 rkl fenkolinsiemeniä
  • 2 tl kokonaisia mustapippureita
  • 4 rkl karkeaa suolaa
  • 2 kahden litran lasipurkki

Valmistus

  • Leikkaa kaalinpäät neljään osaan ja huuhtele ne huolellisesti.
  • Suikaloi kaali ja sekoita se fenkolinsiemenien ja suolan kanssa suuressa kulhossa.
  • Nuiji kaalia survimella tai puristele ja painele käsin noin 10 minuuttia, kunnes kaalista on irronnut runsaasti mehua.
  • Kaada kaaliseos mehuineen puhtaaseen lasipurkkiin. Varmista, että kaikki kaali on mehun peitossa ja että purkin yläosaan jää 3–4 cm ilmatilaa. Voit paina kaalinlehden kaalin päälle niin, että kaali on varmasti nesteen peitossa, ennen kuin suljet purkin.
  • Anna kaalin käydä 20–28 päivää varjoisassa paikassa keittiön pöydällä noin 18–20 °C:n lämpötilassa. Avaa purkki kerran päivässä ensimmäisten 7 päivän ajan. Sen jälkeen riittää, että avaat purkin joka toinen päivä, kunnes kaali on valmista.
  • Maista kaalia 20 päivän kuluttua. Jos se on tarpeeksi hapan, pane purkki jääkaappiin. Jos ei, odota vielä päivä ja maista uudelleen, kunnes se on valmista.

Hapankaali säilyy jopa puoli vuotta, jos se säilytetään viileässä.

VINKKI:
Voit hyvin jättää fenkolinsiemenet ja/tai mustapippurin pois, jollet pidä niiden mausta tai haluat vain yksinkertaista perinteistä hapankaalia.

VINKKI:
Hapankaali valmistetaan perinteisesti valkokaalista, joka sisältää paljon vettä ja on rakenteeltaan kiinteää, minkä vuoksi se sopii hyvin pitkäaikaiseen fermentointiin. Voit kuitenkin myös käyttää suippokaalia, joka antaa hapankaalille pehmeämmän koostumuksen ja makeamman maun.


1 Mitä hapankaali on?


Hapankaali on lyhyesti sanottuna suolalla säilöttyä valkokaalia. Fermentointi eli hapatus tekee kaalista hieman happaman makuisen.

Hapatuksessa kaalin luonnolliset sokerit muuttuvat maitohapoksi, joka antaa kaalille makua ja lisää säilyvyyttä. Probiootteihin lasketut maitohappobakteerit auttavat myös terveen suolistoflooran luomisessa edistämällä hyvien ja hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa.

Mitä hapankaali sisältää?

Perusohje on hyvin yksinkertainen: valkokaalia ja suolaa.

Hapankaaliin voi lisätä myös esimerkiksi fenkolinsiemeniä, kuminaa, porkkanaa tai omenaa lisämakua antamaan.

Lue myös: 7 fermentoitua ruokaa, joita kannattaa kokeilla.

2 Miksi hapankaali on terveellistä?


Hapankaali on paljon enemmän kuin hapan ruoan lisuke. Se on kaalin ikivanha säilöntätapa, jossa tavallinen valkokaali muuttuu terveellisyyttä pursuavaksi probioottiseksi aarrearkuksi.

Tämän vuoksi se ansaitsee vakituisen paikan jääkaapissasi:

5 hyvää syytä syödä hapankaalia

Hyväksi ruoansulatukselle

Fermentoinnissa syntyy probiootteja – ne ovat hyviä bakteereja, jotka tukevat suoliston terveellistä tasapainoa.

Suoliston terveys on tärkeää sekä ruoansulatuksen, immuunijärjestelmän että yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Pursuaa ravintoaineita

Hapankaali sisältää paljon tärkeitä vitamiineja, kuten C- ja K-vitamiinia, sekä kivennäisaineita, ravintokuitua ja antioksidantteja.

Voi hillitä tulehdusta

Fermentoidut kasvikset, kuten hapankaali, voivat hillitä ja ehkäistä elimistön tulehdustilaa.

Vaikutus perustuu muun muassa probioottien ja suoliston immuunisolujen yhteispeliin.

Tulehdustilat liittyvät moniin sairauksiin, joten ruokavalioon on hyvä sisällyttää ruoka-aineita, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta luonnollisesti.

Voi vahvistaa immuunipuolustusta

Suuri osa kehon immuunisoluista on suolistossa.

Siksi voit tukea ja vahvistaa myös vastustuskykyäsi probioottisilla elintarvikkeilla.

Terve suolisto tukee muutakin terveyttä ja auttaa kehoa selviytymään sairauksista.

Luonnollista ja lisäaineetonta

Kotitekoinen tai pastöroimaton hapankaali sisältää yksinkertaisimmillaan vain kaalia ja suolaa.

Siksi se on terveellinen ja yksinkertainen valinta jokapäiväiseen ruokavalioon, johon voi kuin huomaamatta livahtaa monia pitkälle prosessoituja ruokia, jotka sisältävät paljon lisäaineita ja säilöntäaineita.

Tutkimuksissa ultraprosessoitujen ruokien suuri kulutus on yhdistetty monien sairauksien, kuten syövän ja sydänsairauksien, suurentuneeseen riskiin.

3 Ovatko kimchi ja hapankaali sama asia?


Eivät ihan – sekä hapankaali että kimchi ovat hapatettuja kaalivalmisteita, mutta niissä on eroja:

  • Hapankaalin perusraaka-aineet ovat valkokaali ja suola. Siihen voidaan lisätä esimerkiksi porkkanaa ja mausteeksi esimerkiksi fenkolinsiemeniä, kuminaa, pippuria tai muita perusmausteita.

  • Kimchi on peräisin Koreasta, ja se sisältää yleensä kiinankaalia, chiliä, valkosipulia, inkivääriä ja kalakastiketta, eli sen maku on huomattavasti voimakkaampi, jopa terävä, ja moniulotteisempi.

On myös muita perinteisiä fermentoituja kaaliruokia, kuten kiinalainen suan cai Kiinasta ja salvadorilainen curtido.

4 Mistä hapankaali on kotoisin?


Kaalin ja vihannesten hapattaminen on vanha säilöntätapa, ja hapankaalin kaltaisia ruokia löytyy monista kulttuureista, kuten jo edellisessä kappaleessa mainittiin. Suomalaisille perinteisesti tutuimpia lienevät saksalainen Sauerkraut (etenkin wurstin eli makkaran kanssa!) ja venäläinen hapankaali. On kuitenkin vaikea sanoa, missä on ensimmäisenä keksitty hapattaa kaalia.

Kaalin hapatus on kuitenkin hyvin vanha keksintö, joka tunnettiin jo tuhansia vuosia sitten esimerkiksi Aasiassa

nainen tekee valkokaalista hapankaalia

NYT SURVOMAAN! Hapankaali on löytänyt tiensä moniin nykykeittiöihin, mutta fermentoitu kaali on ikivanha keksintö.

© iStock

5 Minkä kanssa hapankaalia syödään?


Monille hapankaali on tuttu liharuokien ja etenkin makkaran seuralaisena.

Hapankaali sopii kuitenkin vaikka mihin.

Sitä kannattaa lisätä salaatteihin tai wrapeihin lisämakua antamaan ja probioottisena boosterina. Se sopii myös hyvin voileipiin tai hampurilaisen täytteeksi tuomaan hapokkuutta ja purutuntumaa. Ja kokeile myös kulhoruokiin ja kasvishodareihin.

6 Aiheuttaako hapankaali ilmavaivoja?


Hapankaali voi aiheuttaa ilmavaivoja, etenkin hapatettuihin elintarvikkeisiin tottumattomille. Hapankaali sisältää tunnetusti probioottisia bakteereita ja ravintokuitua, ja kun suolistobakteerit alkavat pilkkoa kuitua osana ruoansulatusprosessia, suolistossa muodostuu kaasua.

Vatsan turvotusta ja ilmavaivoja voi ainakin vähentää aloittamalla varovasti ja nauttimalla hapankaalia esimerkiksi ensin vain yhden teelusikallisen päivässä ja lisätä sitten määrää vähitellen. Kannattaa myös nauttia hapankaalia muiden ruokien kanssa, koska se voi lieventää hieman mahdollisia epämiellyttäviä sivuvaikutuksia.

Lue myös: Ehkäise ärtyvän suolen oireyhtymään