Miksi pierut haisevat?

Miksi pierut oikeastaan haisevat? Ja miksi omat pierut eivät haise yhtään niin pahalta kuin muiden? Lue lisää ilmavaivoista täältä.

Nainen pitää nenästään kiinni

PAHANHAJUISET PIERUT – VOI EI! Ilmavaivoista ei voi etukäteen tietää, poistuvatko ne elimistöstä äänen vai hajun – vai molempien – saattelemana.

© iStock

Hyi yäk… Jos yksi kärsii pahanhajuisista ilmavaivoista, niin niistä kärsivät pian myös muut hänen ympärillään, ja tilanne on kaikille kiusallinen. Miten asiaa voisi helpottaa?

Lue lisää haisevista pieruista:

1 Miksi pierut haisevat?


Pahanhajuiset pierut johtuvat todennäköisesti ruoansulatuskanavassa syntyvien kaasujen rikkivedystä.

Aterian jälkeen paksusuolen bakteerit alkavat hajottaa suolistoon kulkenutta ruokaa, jolloin syntyy erilaisia kaasuja – ja niistä on kyse, kun yrität huomaamattomasti päästää vähän ilmaa pihalle ja ihmiset alkavat vilkuilla syyttävästi ympärilleen.

Se, kuuluuko pierusta ääni, riippuu kolmesta asiasta: kuinka paljon kaasua suolistosta on poistumassa, kuinka suurella paineella se tapahtuu ja kuinka rento tai kireä poistumisaukko on. Jos esimerkiksi yrittää turhaan pidättää pierua puristamalla peräaukon sulkijalihasta, pierusta voi kuulua kovempi ääni.

Mahdollinen hajuhaitta puolestaan riippuu kaasun lopullisesta koostumuksesta. Myös mahdolliset muutokset suoliston bakteerikoostumuksessa voivat vaikuttaa siihen, onko haju ”käynyt” ja voimistunut matkan varrella.

Lue myös: Parhaat vinkit vatsan turvotuksen ehkäisyyn

2 Kuinka monta kertaa päivässä ihminen pieraisee?


On täysin normaalia, että elimistöstä poistuu kaasuja monta kertaa päivässä: niin käy jokaiselle keskimäärin 15–30 kertaa päivässä.

Ongelma on silti harvoin pierujen määrä vaan niihin usein liittyvä haju.

15–30 – näin monta kertaa päivässä (noin) ihminen pieraisee vuorokaudessa
— Lähde: Monash University, Australia

Kaikki pierut eivät ole äänekkäitä eivätkä haise, mutta moni seikka voi vaikuttaa suolistoilman hajuun tai ääneen sen poistuessa elimistöstä.

Jos syö runsaskuituista ruokaa tai hotkii ruokansa nopeasti pureskelematta ja nielee paljon ilmaa syödessään, suolistoon voi kertyä paljon ilmaa. Nämä tekijät voimistavat kuitenkin yleensä ennemmin ääntä kuin hajua.

3 Millainen ruoka saa pierut haisemaan pahalle?


Kun ruokalistalla on kaalia tai hernekeittoa, pieruvitseiltä ei voi välttyä. Kaali, parsakaali, sipuli, purjo ja palkokasvit ovat kyllä kovin terveellisiä mutta voivat myös aiheuttaa ilmavaivoja, etenkin niiden syömiseen tottumattomalle. Syynä on se, että niiden hajottamisessa syntyy rikkivetyä ja ne voivat lisätä kaasunmuodostusta.

Onneksi sivuvaikutuksia voi pyrkiä vähentämään keittämällä pilkotut kasvikset ja kaatamalla keitinveden pois.

Ja onneksi myös elimistön muut suolistobakteerit voivat neutraloida rikkivetyä ja siten ehkäistä pahaa hajua. Ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä ruoka-ainetta, jota välttämällä kaikki voisivat varmasti ehkäistä pahanhajuisia pieruja.

Suolistokaasuihin vaikuttavat monenlaiset yksilölliset tekijät. Joillakuilla aineenvaihdunta on hitaampaa, ja joillakuilla taas esimerkiksi laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa hajuongelmia. Kaikki riippuu suoliston mikro-organismeista ja niiden muodostamasta ekologisesta yhteisöstä, jota kutsutaan suolistomikrobiomiksi.

Lue myös: Suolistobakteereille hyödylliset – ja vähemmän hyödylliset – ruuat

Ruoka ja pahanhajuiset pierut – selvitä kokeilemalla

Maito, sipuli ja pähkinät voivat saada pierut haisemaan pahalta
© iStock

Australialaisessa Monash-ylipistossa on kehitetty menetelmä, jolla jokainen voi itse selvittää, mitkä elintarvikkeet aiheuttavat juuri itselle voimakasta kaasunmuodostusta tai pahanhajuisia pieruja.

Heidän havaintojensa mukaan joidenkin ihmisten elimistössä syypäitä voivat olla esimerkiksi makeutusaineet, maito, sipuli ja pähkinät.

Yliopiston kehittämä menetelmä on nimeltään low-FODMAP, ja siinä tiettyjä hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet jätetään pois ruokavaliosta 4–8 viikon ajaksi ja näin selvitetään, mitä niistä ei voi sietää.

FODMAP-ruokavalio on suunniteltu ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, mutta yksittäisten ruoka-aineiden jättämistä vähäksi aikaa pois voi kokeilla muutenkin, jos epäilee esimerkiksi makeutusaineiden, maidon, sipulin tai pähkinöiden aiheuttavan itsellä pahanhajuisia kaasuja.

Aiemmassa Monashin yliopiston tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että proteiini, etenkin lihan, maitotuotteiden ja munien proteiini, saa suolistobakteerit tuottamaan erityisen paljon rikkivetyä. Runsaasti eläinproteiinia sisältävä ruokavalio voi siis myös aiheuttaa ilmavaivoja. Lisäksi tutkimus osoitti, että lyhytketjuisia hiilihydraatteja ja etenkin paljon resistenssiä tärkkelystä sisältävät ruuat, kuten banaani, kaura, palkokasvit, kylmät kypsennetyt perunat ja kylmä kypsennetty pasta, voivat saada pierut haisemaan pahalta.

Mutta kaikkien suolistofloora on yksilöllinen, joten kannattaa kokeilla, mitkä keinot itsellä tepsivät.

4 Ovatko pahanhajuiset pierut syy mennä lääkäriin?


Jos suolistokaasut ja pierut ovat muodostuneet niin suureksi ongelmaksi, että olet siirtynyt sen takia pääosin etätöihin säästääksesi työkavereitasi hajuhaitoilta, kannattaa harkita lääkärissä käyntiä. Vaikka aihe voi tuntua nololta, vatsavaivoihin on syytä aina suhtautua vakavasti.

Jos vatsa on pidemmän aikaa tuntunut olevan täynnä ilmaa, jos turvotukseen liittyy vatsakipuja tai jos pahanhajuiset pierut alkavat jo rajoittaa sosiaalista elämääsi, puhu ongelmasta lääkärille. Kivuliaat vatsavaivat ja haisevat pierut voivat olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.

Lue myös: Vatsakipu – mitä sille voi tehdä?

5 Miksi omat pierut eivät haise niin pahalle?


Omat kaasupäästöt eivät välttämättä tuoksu sen paremmalta kuin muidenkaan, vaikka ne eivät saisikaan nenää nyrpistymään.

Todennäköisemmin olet vain tottunut omiin (pierun)hajuihisi. Koska tuoksu on sinulle ennestään tuttu, et reagoi siihen niin voimakkaasti kuin vieraisiin hajuihin.