Miksi paukut haisevat

Miksi peräpään kaasupäästöt haiskahtavat? Ja miksi omat paukut eivät tunnu haisevan niin ällöiltä kuin muiden?

Nainen osoittaa jotakuta ja nauraa

Mistä paukun haju tulee?

Jos peräpään pihaukset tuntuvat haiskahtavan erityisen pahalta, syynä on todennäköisesti jokin ruoka-aine. Australialaisen Monashin yliopiston tutkijat ovat nimittäin selvittäneet, että proteiinipitoisia ruokia karsimalla voi lievittää myös henkilökohtaisia kaasupäästöjään.

Esimerkiksi mädille kananmunille tuoksahtavien paukkujen takana on rikkivety, jota syntyy, kun suoliston bakteerit tuottavat proteiinista, esimerkiksi lihasta, munista ja maitotuotteista.

Onneksi paukkuhajua voi myös torjua ilman, että proteiinista tarvitsee luopua. Sen sijaan proteiinin kaverina kannattaa syödä hitaasti imeytyviä hiilareita, etenkin sellaisia, jotka sisältävät resistenttiä tärkkelystä. Sitä on esimerkiksi perunassa, pastassa, banaanissa, palkokasveissa ja kokojyväviljatuotteissa.

Lue myös: Haluatko oikuttelevan vatsan kuntoon ja pudottaa pari kiloa samalla? Tutustu KUNTO PLUSsan suolistoystävälliseen dieettiin.

Suolistossa nämä pitkäketjuiset hiilihydraatit pilkotaan ennen proteiineja, jolloin rikkivetyäkin muodostuu vähemmän.

Lähde: New Scientist

Miksi oma paukku ei haise niin pahalle?

Omat kaasupäästöt eivät välttämättä tuoksu sen paremmalta kuin muidenkaan, vaikka ne eivät saisikaan nenää nyrpistymään. Todennäköisemmin olet vain tottunut omiin (pierun)hajuihisi. Koska tuoksu on sinulle ennestään tuttu, et reagoi siihen niin voimakkaasti kuin vieraisiin hajuihin.

Toisen selityksen mukaan aivot tulkitsevat toisen päästämän pierun hajun vaaraksi. Tämän välttämisrefleksin uskotaan juontuvan ajalta, jolloin ihmiset eivät käyttäneet vaatteita ja pierut olivat siksi todellinen tartuntariski.

Miksi omat pierut haisevat vähemmän

  • Olet tottunut omiin hajuihisi.
  • Aivosi tunnistavat hajun.
  • Tiedät, mistä haju on peräisin.

Hyvinvointia koko kesäksi KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Juostessa kuunneltava juoksuohjelma
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

Juuri nyt voit saada KUNTO PLUSsan kaikki palvelut käyttöösi koko kesäksi vain 8,95 eurolla!

TARJOUS: 3 kk 8,95 €


Newsletter background