Miksi pierut haisevat?
Miksi pierut oikeastaan haisevat? Ja miksi omat pierut eivät haise yhtään niin pahalta kuin muiden? Lue lisää ilmavaivoista täältä.
Miksi pierut oikeastaan haisevat? Ja miksi omat pierut eivät haise yhtään niin pahalta kuin muiden? Lue lisää ilmavaivoista täältä.
Hyi yäk… Jos yksi kärsii pahanhajuisista ilmavaivoista, niin niistä kärsivät pian myös muut hänen ympärillään, ja tilanne on kaikille kiusallinen. Miten asiaa voisi helpottaa?
Pahanhajuiset pierut johtuvat todennäköisesti ruoansulatuskanavassa syntyvien kaasujen rikkivedystä.
Aterian jälkeen paksusuolen bakteerit alkavat hajottaa suolistoon kulkenutta ruokaa, jolloin syntyy erilaisia kaasuja – ja niistä on kyse, kun yrität huomaamattomasti päästää vähän ilmaa pihalle ja ihmiset alkavat vilkuilla syyttävästi ympärilleen.
Se, kuuluuko pierusta ääni, riippuu kolmesta asiasta: kuinka paljon kaasua suolistosta on poistumassa, kuinka suurella paineella se tapahtuu ja kuinka rento tai kireä poistumisaukko on. Jos esimerkiksi yrittää turhaan pidättää pierua puristamalla peräaukon sulkijalihasta, pierusta voi kuulua kovempi ääni.
Mahdollinen hajuhaitta puolestaan riippuu kaasun lopullisesta koostumuksesta. Myös mahdolliset muutokset suoliston bakteerikoostumuksessa voivat vaikuttaa siihen, onko haju ”käynyt” ja voimistunut matkan varrella.
On täysin normaalia, että elimistöstä poistuu kaasuja monta kertaa päivässä: niin käy jokaiselle keskimäärin 15–30 kertaa päivässä.
Ongelma on silti harvoin pierujen määrä vaan niihin usein liittyvä haju.
15–30 – näin monta kertaa päivässä (noin) ihminen pieraisee vuorokaudessa— Lähde: Monash University, Australia
Kaikki pierut eivät ole äänekkäitä eivätkä haise, mutta moni seikka voi vaikuttaa suolistoilman hajuun tai ääneen sen poistuessa elimistöstä.
Jos syö runsaskuituista ruokaa tai hotkii ruokansa nopeasti pureskelematta ja nielee paljon ilmaa syödessään, suolistoon voi kertyä paljon ilmaa. Nämä tekijät voimistavat kuitenkin yleensä ennemmin ääntä kuin hajua.
Kun ruokalistalla on kaalia tai hernekeittoa, pieruvitseiltä ei voi välttyä. Kaali, parsakaali, sipuli, purjo ja palkokasvit ovat kyllä kovin terveellisiä mutta voivat myös aiheuttaa ilmavaivoja, etenkin niiden syömiseen tottumattomalle. Syynä on se, että niiden hajottamisessa syntyy rikkivetyä ja ne voivat lisätä kaasunmuodostusta.
Onneksi sivuvaikutuksia voi pyrkiä vähentämään keittämällä pilkotut kasvikset ja kaatamalla keitinveden pois.
Ja onneksi myös elimistön muut suolistobakteerit voivat neutraloida rikkivetyä ja siten ehkäistä pahaa hajua. Ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä ruoka-ainetta, jota välttämällä kaikki voisivat varmasti ehkäistä pahanhajuisia pieruja.
Suolistokaasuihin vaikuttavat monenlaiset yksilölliset tekijät. Joillakuilla aineenvaihdunta on hitaampaa, ja joillakuilla taas esimerkiksi laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa hajuongelmia. Kaikki riippuu suoliston mikro-organismeista ja niiden muodostamasta ekologisesta yhteisöstä, jota kutsutaan suolistomikrobiomiksi.
Lue myös: Suolistobakteereille hyödylliset – ja vähemmän hyödylliset – ruuat
Jos suolistokaasut ja pierut ovat muodostuneet niin suureksi ongelmaksi, että olet siirtynyt sen takia pääosin etätöihin säästääksesi työkavereitasi hajuhaitoilta, kannattaa harkita lääkärissä käyntiä. Vaikka aihe voi tuntua nololta, vatsavaivoihin on syytä aina suhtautua vakavasti.
Jos vatsa on pidemmän aikaa tuntunut olevan täynnä ilmaa, jos turvotukseen liittyy vatsakipuja tai jos pahanhajuiset pierut alkavat jo rajoittaa sosiaalista elämääsi, puhu ongelmasta lääkärille. Kivuliaat vatsavaivat ja haisevat pierut voivat olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.
Lue myös: Vatsakipu – mitä sille voi tehdä?
Omat kaasupäästöt eivät välttämättä tuoksu sen paremmalta kuin muidenkaan, vaikka ne eivät saisikaan nenää nyrpistymään.
Todennäköisemmin olet vain tottunut omiin (pierun)hajuihisi. Koska tuoksu on sinulle ennestään tuttu, et reagoi siihen niin voimakkaasti kuin vieraisiin hajuihin.