Miksi paukut haisevat
Miksi peräpään kaasupäästöt haiskahtavat? Ja miksi omat paukut eivät tunnu haisevan niin ällöiltä kuin muiden?
Miksi peräpään kaasupäästöt haiskahtavat? Ja miksi omat paukut eivät tunnu haisevan niin ällöiltä kuin muiden?
Jos peräpään pihaukset tuntuvat haiskahtavan erityisen pahalta, syynä on todennäköisesti jokin ruoka-aine. Australialaisen Monashin yliopiston tutkijat ovat nimittäin selvittäneet, että proteiinipitoisia ruokia karsimalla voi lievittää myös henkilökohtaisia kaasupäästöjään.
Esimerkiksi mädille kananmunille tuoksahtavien paukkujen takana on rikkivety, jota syntyy, kun suoliston bakteerit tuottavat proteiinista, esimerkiksi lihasta, munista ja maitotuotteista.
Onneksi paukkuhajua voi myös torjua ilman, että proteiinista tarvitsee luopua. Sen sijaan proteiinin kaverina kannattaa syödä hitaasti imeytyviä hiilareita, etenkin sellaisia, jotka sisältävät resistenttiä tärkkelystä. Sitä on esimerkiksi perunassa, pastassa, banaanissa, palkokasveissa ja kokojyväviljatuotteissa.
Suolistossa nämä pitkäketjuiset hiilihydraatit pilkotaan ennen proteiineja, jolloin rikkivetyäkin muodostuu vähemmän.
Omat kaasupäästöt eivät välttämättä tuoksu sen paremmalta kuin muidenkaan, vaikka ne eivät saisikaan nenää nyrpistymään. Todennäköisemmin olet vain tottunut omiin (pierun)hajuihisi. Koska tuoksu on sinulle ennestään tuttu, et reagoi siihen niin voimakkaasti kuin vieraisiin hajuihin.
Toisen selityksen mukaan aivot tulkitsevat toisen päästämän pierun hajun vaaraksi. Tämän välttämisrefleksin uskotaan juontuvan ajalta, jolloin ihmiset eivät käyttäneet vaatteita ja pierut olivat siksi todellinen tartuntariski.