Tarvitaanko fermentointiin aloitussetti?

Fermentointi eli hapattaminen on tuhansia vuosia vanha säilöntämenetelmä, joka on kokenut uuden tulemisen. Melkein kaikkia kasviksia voi fermentoida.

FERMENTOINTI

FERMENTOINTI - Fermentoinnin herätteenä toimii myös hapate- tun säilykkeen liemi.

© iStock

Fermentointi on tuhansia vuosia vanha säilöntämenetelmä, jossa käytetään apuna maitohappobakteereja.

Niitä esiintyy monissa ruoka-aineissa luonnostaan.

Fermentointi antaa uutta makua ja sopii lähes kaikkiin hedelmiin ja vihanneksiin.

Suomessa tunnetuimpia fermentoituja ruokia ovat hapanjuu- rileipä, jogurtti ja hapankaali. Myös kimchi ja kombucha syntyvät hapatusprosessin avulla.Fermentointiin voi käyttää raaka-aineissa itsessään olevia bakteereja.

Aloitussetissä on vain fermentointiin sopivat astiat, mutta on- nistuu se ilman erikoisventtiilillistä purkkiakin, ihan tavallisessa, kannellisessa lasipurkissa.

Tarvittaessa fermentoinnissa voi käyttää hapattimena kasvisten joukossa esimerkiksi heraa, hapanleipäpalaa tai maitohappo- bakteerijauhetta.

Eri erät voivat maistua erilaisilta, koska samankin lajikkeen kasviksissa on erilaiset maitohappobakteerikannat, ja eri kannat tuottavat erilaisia happoja ja makuaineita. Toisaalta vaihtelu voi olla piristävää.

Newsletter background