Valeriaana on tuttu luontaistuote monille nukahtamisvaikeuksista kärsiville. Kasviuutetta on käytetty tuhansia vuosia rauhoittumiseen ja nukahtamiseen, ja tutkimuksetkin vahvistavat jossain määrin sen vaikutukset. Nyt kerromme lisää valeriaanasta ja sen käytöstä.

1 Mitä valeriaana on?


Valeriaana on peräisin Valeriana officinalis -kasvista eli rohtovirmajuuresta, josta käytetään yleensä juurta. Valeriaanaa on tuhansien vuosien ajan käytetty rauhoittavana ja nukahtamista edistävänä lääkkeenä.

Valeriaanan on todettu parantavan subjektiivista eli koettua unen laatua. Lyhytaikaiseen käyttöön ei liity haittavaikutuksia.

VALERIAANA Lääkevaleriaanasta käytetään pääasiassa sen juurta.

© iStock

2 Miten valeriaana vaikuttaa?


Valeriaana rauhoittaa ja voi siksi auttaa univaikeuksista kärsivää nukahtamaan. Valeriaanaa on tutkittu paljon, mutta tutkimusten laadussa ja luotettavuudessa on eroja, eikä kaikkia kielteisiä tuloksia ole aina julkaistu.

Joissakin tutkimuksissa valeriaanan on havaittu auttavan paremmin kuin lumelääke ja yhtä hyvin kuin mieto nukahtamislääke. Parhaiten valeriaanan on todettu vaikuttavan unen laatuun. Valeriaana ei tiettävästi aiheuta riippuvuutta, mutta tutkimuksissa ei ole toistaiseksi seurattu pitkäaikaisen käytön vaikutuksia.

Koska valeriaana vaikuttaa rentouttavasti, sen nauttimisen jälkeen ei suositella autolla ajamista. Sen ei kuitenkaan katsota vaikuttavan ajokykyyn enää seuraavana päivänä.

3 Miten valeriaanaa käytetään?


Tavallisimmin valeriaanaa käytetään nukahtamisen apuna, joten se kannattaa ottaa ennen nukkumaan menoa. Tarkista tuotteen käyttöohjeesta, miten paljon aikaisemmin se olisi hyvä ottaa.

Tavallisten nukahtamislääkkeiden teho yleensä laskee käytön jatkuessa, mutta valeriaanasta ei tutkimustietoa ole saatavilla. Koska pitkäaikaisen käytön muutkin vaikutukset ovat tuntemattomia, valeriaanaa on viisainta käyttää lähinnä lyhytaikaisena apuna nukahtamiseen.

4 Millainen on hyvä valeriaanatuote?


Valeriaanaa on saatavilla ainakin tippoina, tabletteina, teenä ja kylpytuotteena. Eri tuotteet voivat sisältää hyvin erilaisia määriä valeriaanaa ja erilaisia kasvin osia, minkä vuoksi eri tuotteiden vaikutuksia voi olla vaikea arvioida ennalta.

Toisinaan valeriaana yhdistetään myös muihin kasvituotteisiin. Tämä voi selittää, miksi vaikutusta ei kaikissa tutkimuksissa ole havaittavissa. Arviolta noin 1–3 gramman annos juurta (vastaa noin 0,5 grammaa kuivauutetta) on sopiva annos.

Tuoteselosteisiin kannattaakin tutustua huolella. Nukahtamisvaikeuksissa tehokkaimmin vaikuttavat todennäköisesti sellaiset valeriaanatuotteet, joissa itse valeriaanaa on eniten suhteessa muihin ainesosiin.

© iStock

5 Voiko valeriaanaa saada liikaa?


Kyllä voi, kuten mitä tahansa muutakin. Yleisesti arvioidaan, että turvallisen käytön raja on noin 20 grammaa juurta, mutta joillekin sivuvaikutuksia voi tulla huomattavasti pienemmistäkin annoksista. Tavallisimmat haitat ovat pahoinvointi ja vatsakivut.

Jos ottaa 2–3 grammaa ennen nukkumaan menoa, ei valeriaanan pitäisi vaikuttaa enää seuraavana päivänä. Tuotteen käyttöohjeen mukaista annosta ei kuitenkaan pidä ylittää.

6 Milloin valeriaanaa kannattaa käyttää ravintolisänä?


Kaikilla on joskus vaikeuksia nukahtaa, ja tilapäisiä uniongelmia voi toki yrittää hoitaa lääkkeettömillä tavoilla. Uniongelmista tulee kuitenkin helposti kierre, joka vaatii yhä lisää rohtoa tai lääkettä. Mikään aine ei ole täysin vaaraton, eikä valeriaanan pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ole tutkittu.

Jos olo tuntuu levottomalta tai nukahtaminen on vaikeaa, voi valeriaanaa käyttää lyhytaikaisesti apuna.
Valeriaanaa sisältäviä tuotteita ei pidä antaa alle 12-vuotiaille.

LUE MYÖS: Nukahtamisvaikeudet ja lihaskrampit voivat johtua magnesiumin puutteesta

7 Voiko valeriaana aiheuttaa sivuvaikutuksia?


Joillekin valeriaana voi aiheuttaa pahoinvointia tai vatsakipuja, mutta useimmat ei koe mitään sivuvaikutuksia, mikäli tuotetta käytetään ohjeen mukaan. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei kuitenkaan tunneta.

Milloin valeriaanaa ei pidä käyttää?

  • Jos sinulla on jokin lääkitys, valeriaana voi varsinkin yhdessä joidenkin luonnontuotteiden kuten mäkikuisman kanssa vaikuttaa lääkkeiden tehoon. Mikäli sinulla on säännöllinen lääkitys, on hyvä neuvotella lääkärin kanssa ennen valeriaanatuotteiden nauttimista.

  • Jos haluat tulla raskaaksi, olet raskaana tai imetät, luontaistuotteita ei suositella, koska niiden vaikutuksista sikiöön ei ole tutkimustietoa.

  • Jos olet menossa leikkaukseen, valeriaanaa ei saa käyttää ainakaan vuorokauteen ennen leikkausta, koska se voi vaikuttaa nukutusaineiden tehoon.

Asiantuntija: erikoislääkäri M.Dahl

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 3/2022