Nainen makaa sängyllä syvässä unessa
Syvä uni

Jos kesken syvän unen tulee herätetyksi, voi olo olla melkoisen tokkurainen.

© iStock

Tästä tiedät, saatko riittävästi syvää unta

Vaikka nukkuisit 7–8 tuntia yössä, saatat saada silti liian vähän syvää unta. Elämäntavat ja ilta-askareet voivat nimittäin vaikuttaa paljonkin siihen, miten syvästi yön aikana tulee nukuttua. Lue, miten voit saada enemmän irti yöunista.

torstai 3. tammikuuta 2019 teksti Maria Jespersen
 

Eikö olo ole levännyt kahdeksan tunnin unienkaan jälkeen? Voi olla, että syvä uni jää tällöin yön aikana liian vähäiseksi.  

Mitä syvä uni sitten on ja paljonko sitä pitäisi saada? Vastasimme kysymyksiin syvästä unesta ja sen merkityksestä.


Kysymyksiä ja vastauksia syvästä unesta

   

  Mitä syvä uni on?

  Uni koostuu peräkkäisistä vaiheista, jotka muodostavat unisyklin. Unisykli toistuu yön aikana 4–6 kertaa yöunen pituudesta riippuen. Unisykli koostuu alun torkkeen jälkeen kevyestä unesta, syvästä unesta ja vilkeunesta eli REM-unesta ja kestää yhteensä 90–110 minuuttia, joskin vaiheiden kesto vaihtelee yön mittaan.

  Syvää unta nukutaan eniten yöunien alkuvaiheessa, ja aamua kohti unisyklit alkavat sisältää enemmän kevyttä unta ja vilkeunta, joiden aikana nukkuja myös herää helpommin.

   

  Unen vaiheet

  1. Torke

  Nukahtamisen ja kevyen unen lyhyt välivaihe.

  2. Kevyt uni 
  Nukkuja ei ole enää valveilla, mutta hänet on vielä helppo herättää.

  3. Syvä uni 
  Keho rentoutuu täysin ja myös aivot nukkuvat. Nukkujaa on vaikea saada hereille.

  4. REM-uni eli vilkeuni
  Aivojen toiminta vilkastuu ja nähdään unia. Nukkuja voi herätä helposti. 

  Mitä elimistössä tapahtuu syvän unen aikana?

  Sekä aivot että muu elimistö elpyvät ja palautuvat syvän unen aikana – tällöin esimerkiksi aivojen toiminnasta syntyneet aineenvaihduntatuotteet pääsevät huuhtoutumaan pois eli aivot ikään kuin puhdistuvat. Myös hermosolujen välisiä yhteyksiä päivitetään: liian heikot tai vahvat liitokset poistetaan ja hyvin toimivia liitoksia vahvistetaan. Myös uusia hermosoluja syntyy. Syvän unen aikana erittyy myös eniten kasvuhormonia. Syvä uni on onkin ensiarvoisen tärkeää elimistön palautumiselle arjen rasituksista.

  Unen aikana aivot järjestelevät päivän aikana saamaansa tietoa, ja syvä uni vaikuttaa myös oppimiseen. Tämän, ja unen virkistävän ja aivoja huoltavan vaikutuksen vuoksi unen puute voi vaikuttaa muistiin, oppimiseen ja keskittymiskykyyn.

  Paljonko syvää unta pitäisi saada?

  Kuten unen tarve yleensä, myös syvän unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, ja se vähenee myös usein iän myötä. Kasvuiässä syvän unen merkitys liittyy etenkin kasvuhormonien eritykseen, joka kiihtyy syvän unen aikana. Lapsilla ja nuorilla unen tarve on ylipäänsä suurempi kuin ikääntyneillä.

  Aikuisten unesta keskimäärin 10–25 prosenttia eli noin tunnista kahteen tuntia tulisi olla syvää unta, yöunien pituudesta riippuen. Yli 65-vuotiailla määrä voi pudota puoleenkin tuntiin yössä.

  Syvän unen määrä voi riippua myös edellisyön unista. Jos unet ovat jääneet vähiin, elimistö pyrkii paikkaamaan vajetta niin, että seuraavana yönä syvää unta nukutaan pidempään. Ei siis ole syytä huoleen, jos unet jäävät silloin tällöin vähäisiksi.

  SYVÄ UNI: Näin paljon aikuinen tarvitsee keskimäärin syvää unta yössä

  Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, ja sama koskee syvää unta. Alla olevassa taulukossa on kuvattu keskimääräinen syvän unen tarve nukkujan unen tarpeen mukaan.
  Keskimääräinen unen tarve keskimääräinen syvän unen tarve
  6,5 tuntia 39 min – 1 t 38 min
  7 tuntia 42 min – 1 t 45 min
  7,5 tuntia 45 min – 1 t 53 min
  8 tuntia 48 min – 2 t
  8,5 tuntia 51 min – 2 t 8 min
  9 tuntia 54 min – 2 t 15 min
  Luvut perustuvat keskimääräiseen 10–25 prosentin syvän unen tarpeeseen. Syvän unen tarve tyypillisesti vähenee iän myötä.

  Miksi syvän unen määrä vähenee ikääntymisen myötä?

  Ikääntyneillä uni on yleensä pinnallisempaa, ja yölliset heräilyt yleisempiä. Noin 65 ikävuoden jälkeen unen tarve myös vähenee monilla.

  Tutkijat eivät ole toistaiseksi löytäneet yksiselitteistä syytä tähän, mutta yksi mahdollinen selitys on se, että ikääntymisen myötä syvää untaa tarvitaan vähemmän, koska kasvua varten ei tarvita enää yöllistä kasvuhormonituotannon pyrähdystä. Toisen mahdollisen selityksen mukaan unen syventämiseen ja ylläpitämiseen tarvittavat aivosolut vähenevät iän myötä.

  Mistä tietää, saako riittävästi syvää untaa?

  Paras mittari sille, onko yön aikana saanut tarpeeksi syvää unta, on oma olotila. Jos syvä uni on jäänyt vähäiseksi, olo on tokkurainen ja ärtynyt, ja keskittyminen voi olla vaikeaa. Riittävä syvä uni sen sijaan tuntuu virkeänä olona, jolloin arjen haasteetkin tuntuvat helpommilta hallita.

  Miten saisin riittävästi syvää unta?

  Hyvää unta voi edistää muutamilla helpoilla konsteilla. Se kannattaa, sillä kahdeksankaan tunnin yöuni ei vielä takaa, että yön aikana on tullut saatua riittävästi tärkeää syvää unta. Kokosimme alle parhaat vinkit hyvän ja syvän unen saamiseen.

  VINKKI 1. Varmista, että saat ylipäänsä riittävästi unta

  Yksi tapa varmistaa, että syvää unta saadaan riittävästi, on ylipäänsä nukkua riittävästi.

  Unen tarve vaihtelee aikuisilla yksilöllisesti noin kuudesta yhdeksään tuntia yössä – keskimäärin unta tarvitaan 7,5 tuntia yössä. Unen tarve yleensä vähenee ikääntymisen myötä.

  LUE LISÄÄ: Näin paljon unta tarvitaan


  VINKKI 2: Pidä makuuhuone viileänä

  Nukahtaminen ja unessa pysyminen edellyttää, että ruumiinlämpö laskee. Jos lämpötila on liian korkea, elimistön on työskenneltävä haihduttaakseen ylimääräistä lämpöä. Tämän vuoksi makuuhuoneen suositeltava lämpötila on 16–20 astetta. Sopivan viileä nukkumistila parantaa unen laatua ja edistää näin myös syvää unta.

  VINKKI 3: Vältä kofeiinia

  Älä juo kahvia, energiajuomia tai muita kofeiinipitoisia juomia enää klo 17 jälkeen, etenkään, jos olet herkkä kofeiinin virkistävälle vaikutukselle. Kofeiinin puoliintumisaika elimistössä voi olla jopa kuusi tuntia. Jos iltakahvitta ei selviä, kokeile vaihtoehtona kofeiinitonta kahvia tai vihreää teetä, jossa on huomattavasti vähemmän kofeiinia.

  VINKKI 4: Lievitä stressiä

  Stressi on myrkkyä yöunille, joten mieltä ja kehoa kannattaa rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi meditoimalla, lukemalla tai rauhallisella kävelylenkillä. Liian rasittavaa treeniä ei kannata kuitenkaan tehdä enää myöhään illalla, sillä se nostaa kehon lämpötilaa ja lisää stressihormonien määrää elimistössä, jolloin uni pysyy tehokkaasti loitolla.

  VINKKI 5: Pistä korkki kiinni

  Vaikka alkoholilla voi tuntuakin olevan rentouttava vaikutus, yömyssy itseasiassa vain haittaa yöunia. Alkoholi nimittäin häiritsee unen laatua ja tekee unesta levotonta ja pinnallista. Jos alkoholia on jostain syystä nautittava, kannattaa lasillinen kumota mahdollisimman aikaisin illalla, jotta alkoholi ehtii palaa pois ennen nukkumaanmenoa. 

  VINKKI 6: Vältä sinistä valoa

  Kännykät, tabletit ja tietokoneet sekä televisio kannattaa sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Niiden ruutujen sininen valo nimittäin vähentää unihormoni melatoniinin eritystä ja lisää stressihormoni kortisolin eritystä, mikä on omiaan haittamaan myös syvään uneen pääsyä.

  VINKKI 7: Mene ajoissa petiin

  Jos menet kovin myöhään nukkumaan, voi syvän unenkin määrä jäädä vähäiseksi. Paina siis pää tyynyyn viimeistään kello 23. Pyri myös menemään iltaisin nukkumaan ja nousemaan aamuisin suunnilleen samaan aikaa myös viikonloppuisin.

  Lähteitä: Alice Jessie Clark Lyth, unitutkija, Kööpenhaminan yliopisto, Duodecim/Terveyskirjasto, Aivoliitto

  KUNTO PLUS suosittelee:

  Analysoi untasi Active Fit Trackerin avulla

  Hyvät yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä terveyden kannalta. Mutta miten hyvin itse asiassa nukut? Aktiivisuusranneke voi kertoa vastauksen!
  Aktiivisuusranneke Active Fit Tracker mittaa esimerkiksi, kuinka monta tuntia syvää ja kevyttä unta nukut ja tallentaa untasi koskevat tiedot.

  Vaikka tiedämme, että uni on terveyden ja vireyden kannalta ratkaisevan tärkeää, moni meistä ei tiedä, kuinka paljon – tai kuinka hyvin – nukkuu öisin.

  Nukutko tarpeeksi? Ja nukutko riittävän hyvin? Aktiivisuusrannekkeen Active Fit Tracker avulla voit seurata omaa nukkumistasi.

  Ranneke mittaa, kuinka syvää tai kuinka kevyttä uni on. Aktiivisuusranneke tallentaa kaikki uneen liittyvät tiedot – toisin kuin esimerkiksi unta mittaavat sovellukset, joiden käyttö edellyttää sitä, että puhelin on nukkuessa tyynyn alla.

  Aktiivisuusranneke lähettää tiedot langattomasti puhelimen sovellukseen, josta unta koskevia tietoja on helppo tarkastella.

  Nyt saat unta mittaavan Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeen, kun tilaat tarjoushintaan KUNTO PLUS -lehden

  Unen seuraamisen lisäksi rannekkeessa on lukuisia muitakin toimintoja:
  • Askelmittari – laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen.
  • Sykemittari – mittaa sykkeen ja tallentaa tiedot sykkeestä ympäri vuorokauden.
  • Kalorilaskuri – laskee jatkuvasti, paljonko energiaa olet liikkumalla kuluttanut.
  • Ilmoitukset – ranneke ilmoittaa värinähälytyksellä puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä.
  • Liikkumattomuushälytys – rannekkeen voi asettaa hälyttämään, kun olet istunut liian pitkään paikoillasi.
  • Rannekello – tavallinen rannekello, joka toimii myös herätyskellona – tyylikkään näköinen ranneke on myös mukava käyttää.
  Active Fit Trackeren on arvoltaan 90 euroa. Kun tilaat KUNTO PLUS -lehden, saat neljän numeron lisäksi aktiivisuusrannekkeen yhdistettyyn tarjoushintaan vain 24,90 euroa. Säästät yhteensä 104,10 euroa!

  KATSO TARJOUS: Active Fit Tracker + 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä tarjoushintaan 24,90 euroa.

  VIDEO: Katso, mitä kaikkea Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeella voi tehdä:

  Active Fit Tracker seuraa aktiivisuustasoasi ja nukkumistasi. Laite lähettää tiedot langattomasti Bluetooth-yhteyden kautta mobiilisovellukseen, josta näet nopeasti terveytesi kannalta tärkeät tiedot.

  Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

  Ehkä sinua kiinnostaa...

  KUNTO PLUS suosittelee