10 yleisintä syytä uniongelmiin

Riittävät yöunet ovat hyvinvoinnin kulmakiviä, mutta melkein jokainen kärsii unettomuudesta jossakin vaiheessa elämää. Listasimme 10 yleisintä unihäirikköä sekä keinot, joilla ne taltutetaan.

1. Unettomuuden pelko

Jos takana on useampi kehnosti nukuttu yö, nukkumaanmenoa alkaa usein murehtia jo etukäteen unettomuuden pelossa. Silloin kannattaa henkäistä rauhassa syvään ja kokeilla niksiä, joka voi auttaa nukahtamaan minuutissa.

2. Huolien vatvominen yöaikaan

Kun stressaavat työasiat, parisuhteen solmut tai taloudelliset vaikeudet painavat mieltä, voi olla vaikeaa hiljentää huoliajatuksia yöunille käytäessä. Lue neuvot, joilla voi rauhoittaa levottoman mielen ennen nukahtamista.

3. Nukkumaanmeno liian virkeänä

Yöpuulle ei kannata vetäytyä, ennen kuin väsymys todella alkaa painaa silmäluomia. Muuten vain kääntyilee ja vääntyilee sängyssä turhautuneena, kun nukkumattia ei kuulu. Jos olo on pirteä kuin peipposella vielä yömyöhään,tällä keinolla voi kokeilla edistää unen tuloa.

4. Sängyssä pyöriminen

On turha jäädä sänkyyn piehtaroimaan, jos uni ei ota tullakseen. Silloin kannattaa nousta ylös ja keksiä itselleen sopivan pitkäveteistä puuhaa, kuten seuraavan päivän asukokonaisuuden valitseminen. Vähän ajan kuluttua voi kokeilla uudestaan, joko nukahtaminen onnistuisi.

5. Epäsäännöllinen päivärytmi ja pitkät nokoset

Kunnon yöunet edellyttävät säännöllistä päivärytmiä. Jos useampana peräkkäisenä päivänä menee nukkumaan ja herää mihin kellonaikaan sattuu, elimistön sisäinen kello voi mennä sekaisin ja sotkea uni-valverytmin. Tilanteen saa haltuun kuitenkin pienin muutoksin jotka auttavat tukemaan säännöllistä päivärytmiä ja turvaamaan levolliset yöunet.

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Katso täältä suuntaviivat siihen, paljonko juuri SINÄ tarvitset unta öisin

6. Liian myöhäiset treenit

Kiireisen arjen keskellä liikuntaharrastuksille jää usein aikaa vasta sitten, kun työpäivä on pulkassa ja lapset on peitelty nukkumaan. Jos kuitenkin treenaa alle neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa, vireä olotila voi haitata nukahtamista. Silloin kannattaa siirtyä aamutreeneihin. Kun univaikeudet on selätetty, aikaiset herätykset eivät tee enää tiukkaa.

7. Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen iltaisin

Kahvia hörpitään usein virkistymisen toivossa, joten on sanomattakin selvää, ettei kahvittelu ilta-aikaan edesauta nukahtamista. Sama pätee muihin kofeiinia sisältäviin juomiin, kuten teehen ja kolajuomiin. Lue, mihin aikaan päivän viimeinen kahvikupponen kannattaa nauttia.

8. Nukkumaanmeno nälkäisenä

Äänekkäästi kurniva vatsa ei ole omiaan tuudittamaan ketään uneen. Tietyt ruoka-aineet voivat kuitenkin häiritä unta. Lue, mitä kannattaa napostella ennen nukkumaanmenoa.

9. Alkoholi unilääkkeenä

Pieni yömyssy voi tehdä olon mukavan raukeaksi, mutta ilo on ennenaikaista. Alkoholi heikentää unen laatua ja voi tehdä siitä pinnallista sekä katkonaista, jolloin elimistö ei saa tarvitsemaansa lepoa. Punaviinipullon korkkaamisen sijaan kannattaa kokeilla näitä 3 vaihtoehtoa.

10. Säännöllinen unilääkkeiden käyttö

Unilääkkeisiin turvautuminen voi vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun takana on monta valvottua yötä, mutta unettomuutta voi yrittää torjua myös lääkkeettömästi. Kuuden harjoitteen joogaohjelma voi saatella lempeästi höyhensaarille.

Valitse sänky oikein