10 yleisintä syytä uniongelmiin

Riittävät yöunet ovat hyvinvoinnin kulmakiviä, mutta melkein jokainen kärsii unettomuudesta jossakin vaiheessa elämää. Listasimme 10 yleisintä unihäirikköä sekä keinot, joilla ne taltutetaan.

torstai 21. heinäkuuta 2016

1. Unettomuuden pelko 

Jos takana on useampi kehnosti nukuttu yö, nukkumaanmenoa alkaa usein murehtia jo etukäteen unettomuuden pelossa. Silloin kannattaa henkäistä rauhassa syvään ja kokeilla niksiä, joka voi auttaa nukahtamaan minuutissa. 


2. Huolien vatvominen yöaikaan

Kun stressaavat työasiat, parisuhteen solmut tai taloudelliset vaikeudet painavat mieltä, voi olla vaikeaa hiljentää huoliajatuksia yöunille käytäessä. Lue neuvot, joilla voi rauhoittaa levottoman mielen ennen nukahtamista.  


3. Nukkumaanmeno liian virkeänä

Yöpuulle ei kannata vetäytyä, ennen kuin väsymys todella alkaa painaa silmäluomia. Muuten vain kääntyilee ja vääntyilee sängyssä turhautuneena, kun nukkumattia ei kuulu. Jos olo on pirteä kuin peipposella vielä yömyöhään, tällä keinolla voi kokeilla edistää unen tuloa.


4. Sängyssä pyöriminen

On turha jäädä sänkyyn piehtaroimaan, jos uni ei ota tullakseen. Silloin kannattaa nousta ylös ja keksiä itselleen sopivan pitkäveteistä puuhaa, kuten seuraavan päivän asukokonaisuuden valitseminen. Vähän ajan kuluttua voi kokeilla uudestaan, joko nukahtaminen onnistuisi. 


5. Epäsäännöllinen päivärytmi ja pitkät nokoset

Kunnon yöunet edellyttävät säännöllistä päivärytmiä. Jos useampana peräkkäisenä päivänä menee nukkumaan ja herää mihin kellonaikaan sattuu, elimistön sisäinen kello voi mennä sekaisin ja sotkea uni-valverytmin. Tilanteen saa haltuun kuitenkin pienin muutoksin, jotka auttavat tukemaan säännöllistä päivärytmiä ja turvaamaan levolliset yöunet.

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Katso täältä suuntaviivat siihen, paljonko juuri SINÄ tarvitset unta öisin


6. Liian myöhäiset treenit

Kiireisen arjen keskellä liikuntaharrastuksille jää usein aikaa vasta sitten, kun työpäivä on pulkassa ja lapset on peitelty nukkumaan. Jos kuitenkin treenaa alle neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa, vireä olotila voi haitata nukahtamista. Silloin kannattaa siirtyä aamutreeneihin. Kun univaikeudet on selätetty, aikaiset herätykset eivät tee enää tiukkaa. 

7. Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen iltaisin

Kahvia hörpitään usein virkistymisen toivossa, joten on sanomattakin selvää, ettei kahvittelu ilta-aikaan edesauta nukahtamista. Sama pätee muihin kofeiinia sisältäviin juomiin, kuten teehen ja kolajuomiin. Lue, mihin aikaan päivän viimeinen kahvikupponen kannattaa nauttia. 


8. Nukkumaanmeno nälkäisenä

Äänekkäästi kurniva vatsa ei ole omiaan tuudittamaan ketään uneen. Tietyt ruoka-aineet voivat kuitenkin häiritä unta. Lue, mitä kannattaa napostella ennen nukkumaanmenoa.


9. Alkoholi unilääkkeenä

Pieni yömyssy voi tehdä olon mukavan raukeaksi, mutta ilo on ennenaikaista. Alkoholi heikentää unen laatua ja voi tehdä siitä pinnallista sekä katkonaista, jolloin elimistö ei saa tarvitsemaansa lepoa. Punaviinipullon korkkaamisen sijaan kannattaa kokeilla näitä 3 vaihtoehtoa.


10. Säännöllinen unilääkkeiden käyttö

Unilääkkeisiin turvautuminen voi vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun takana on monta valvottua yötä, mutta unettomuutta voi yrittää torjua myös lääkkeettömästi. Kuuden harjoitteen joogaohjelma voi saatella lempeästi höyhensaarille.

KUNTO PLUS suosittelee:

Analysoi untasi Active Fit Trackerin avulla

Hyvät yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä terveyden kannalta. Mutta miten hyvin itse asiassa nukut? Aktiivisuusranneke voi kertoa vastauksen!
Aktiivisuusranneke Active Fit Tracker mittaa esimerkiksi, kuinka monta tuntia syvää ja kevyttä unta nukut ja tallentaa untasi koskevat tiedot.

Vaikka tiedämme, että uni on terveyden ja vireyden kannalta ratkaisevan tärkeää, moni meistä ei tiedä, kuinka paljon – tai kuinka hyvin – nukkuu öisin.

Nukutko tarpeeksi? Ja nukutko riittävän hyvin? Aktiivisuusrannekkeen Active Fit Tracker avulla voit seurata omaa nukkumistasi.

Ranneke mittaa, kuinka syvää tai kuinka kevyttä uni on. Aktiivisuusranneke tallentaa kaikki uneen liittyvät tiedot – toisin kuin esimerkiksi unta mittaavat sovellukset, joiden käyttö edellyttää sitä, että puhelin on nukkuessa tyynyn alla.

Aktiivisuusranneke lähettää tiedot langattomasti puhelimen sovellukseen, josta unta koskevia tietoja on helppo tarkastella.

Nyt saat unta mittaavan Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeen, kun tilaat tarjoushintaan KUNTO PLUS -lehden

Unen seuraamisen lisäksi rannekkeessa on lukuisia muitakin toimintoja:
  • Askelmittari – laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen.
  • Sykemittari – mittaa sykkeen ja tallentaa tiedot sykkeestä ympäri vuorokauden.
  • Kalorilaskuri – laskee jatkuvasti, paljonko energiaa olet liikkumalla kuluttanut.
  • Ilmoitukset – ranneke ilmoittaa värinähälytyksellä puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä.
  • Liikkumattomuushälytys – rannekkeen voi asettaa hälyttämään, kun olet istunut liian pitkään paikoillasi.
  • Rannekello – tavallinen rannekello, joka toimii myös herätyskellona – tyylikkään näköinen ranneke on myös mukava käyttää.
Active Fit Trackeren on arvoltaan 90 euroa. Kun tilaat KUNTO PLUS -lehden, saat neljän numeron lisäksi aktiivisuusrannekkeen yhdistettyyn tarjoushintaan vain 24,90 euroa. Säästät yhteensä 104,10 euroa!

KATSO TARJOUS: Active Fit Tracker + 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä tarjoushintaan 24,90 euroa.

VIDEO: Katso, mitä kaikkea Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeella voi tehdä:

Active Fit Tracker seuraa aktiivisuustasoasi ja nukkumistasi. Laite lähettää tiedot langattomasti Bluetooth-yhteyden kautta mobiilisovellukseen, josta näet nopeasti terveytesi kannalta tärkeät tiedot.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee