Nainen suuren kellon ja kahvikupin kanssa

Iltakahvi voi sekoittaa sisäisen kellon ja pitää unijukan loitolla.

© Colourbox

Iltakahvittelua ei kannata jättää liian myöhälle

Päivän viimeinen kahvikupponen kannattaa nauttia riittävän ajoissa, sillä myöhäinen kahvittelu voi nipistää arvokasta uniaikaa.

perjantai 18. maaliskuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Kahvi tunnetusti maistuu suomalaisille! Monelle päivittäiset kahvihetket ovat myös olennainen osa päivän kulkua, joita ilman ei tahtoisi aina pysyä oikein hereilläkään. Mutta miten usein tulet nauttineeksi päivän viimeisen kupposen vielä illalla vähän ennen nukkumaanmenoa? Entä pidätkö huolen, ettei iltakahvittelu jää LIIAN myöhälle?

Ei ole nimittäin sama, mihin aikaan nautit päivän viimeisen kahvin. Tutkijaryhmä on selvittänyt, miten paljon kahvin sisältämä kofeiini itse asiassa vaikuttaa päivärytmiin.

Tutkimuksessa selvisi, kofeiini jätättää sisäistä kelloa ja sekoittaa näin luontaista aikataulua, jonka mukaisesti väsy yleensä tulee iltaisin ja vastaavasti herätys aamuisin. Tutkimuksessa todettiin, että tuplaespressoa vastaava kofeiinimäärä kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa sai koehenkilöiden sisäisen kellon jätättämään noin 40 minuuttia – eli viivästyttämään luontaista nukkumaanmenoaikaa.

Sen lisäksi, että nukahtaminen viivästyy, aamulla herääminen tuntuu myös vaikeammalta. Tällöin voi tulla taas helposti juotua päivän mittaan entistä enemmän kahvia univajeesta johtuvan väsymyksen selättämiseksi.

Sisäiseen kelloon vaikuttaa kofeiinin lisäksi myös valoisuus, joka häiritsee luontaista uneliaisuuden tunnetta. Kofeiiniin yhdistettynä se voi viivästyttää sisäistä kelloa jopa 105 minuuttia.

Kannattaa siis panostaa makuuhuoneen riittävään pimennykseen nukkumaan mentäessä sekä jättää liian myöhäiset iltakahvit väliin. Tutkimusten mukaan päivän viimeiset kahvit kannattaisi hörpätä klo 17 aikoihin, jos mielii nukkua yönsä makeasti.

LUE MYÖS: Kaikki, mitä sinun tulee tietää kofeiinista

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee