8 vinkkiä parempiin uniin pienillä arjen muutoksilla

Pienet muutokset arkirutiineissa voivat auttaa vauhdittamaan höyhensaarille lähtöä illalla.

Nainen syvässä unessa

Päivän mittaan tehdyt valinnat voivat vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten saat illalla unen päästä kiinni.

© iStock

Jos et kuulu niihin onnekkaisiin, jotka vaipuvat iltaisin uneen heti, kun pää osuu tyynyyn, kannattaa suunnata katse tiettyihin päivittäisiin tapoihin, jotka saattavat haitata nukahtamista illalla. Listasimme muutamia pieniä muutoksia arjen rutiineihin, joilla voi olla suuri merkitys nukahtamiselle.

Klo 6-8: vaihda vaihtelevat heräämisajat yhteen ja samaan

Kun nouset milloin varhemmin, milloin myöhemmin, sisäinen kellosi menee sekaisin samaan tapaan kuin jet lagista. Ota sen sijaan tavaksi nousta joka aamu samaan aikaan - myös viikonloppuisin ja silloin, kun nukkuunmaanmeno muuten vain venähtää.

Klo 13: vaihda kahvitauko kävelylenkkiin

Kahvittelu on monille luonteva tapa pitää pieniä taukoja työpäivän mittaan. Parempi vaihtoehto kahvitauolle voi kuitenkin olla kävely raikkaassa ulkoilmassa. Päivänvalo auttaa pitämään sisäisen kellon ajan tasalla siitä, missä vaiheessa vuorokautta ollaan menossa. Kahvin sisältämä kofeiini taas stimuloi keskushermostoa ja vaikuttaa näin piristävästi, joten etenkin herkkäunisten voi olla hyvä jättää kahvittelut aamukahviin.

Klo 16: vaihda iltatreeni iltapäivätreeniin

Jos tapanasi on treenata myöhään illalla, kokeile vaihtaa treeniajankohta aikaisemmaksi ja suuntaa salille vaikkapa suoraan töistä. Näin elimistö ei käy ylikierroksilla enää unille käydessäsi.

Klo 18: vaihda tuhti päivällinen kevyempään ateriaan

Liian raskaassa ja rasvapitoisessa päivällisessä ruuansulatuselimistöllä riittää töitä pitkään, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista. Kokeile kevyempää ateriaa ja syö sen verran, että tunnet olosi kylläiseksi - älä yhtään enempää.

Klo 19: vaihda tv:n katselu sängyssä tv:n katseluun sohvalla

Univaikeuksista kärsivän kannattaa pyhittää sänky nukkumiseen ja järjestää tv:n katseluun ja tietokoneella työskentelyyn tilaa muualta kodista. Näin sänky alkaa assosioitua rauhoittumiseen ja nukkumiseen, mikä voi puolestaan helpottaa nukahtamista.

Klo 20: vaihda suklaa kirsikoihin

Suklaa sisältää piristävää kofeiinia, mutta kirsikoissa on sen sijaan nukahtamista helpottavaa melatoniinia.

Klo 21: vaihda alkoholi maitoon

Vaikka yömyssyllä tuntuisikin olevan unettava vaikutus, alkoholi itse asiassa häiritsee yöunia. Maito sisältää sen sijaan tryptofaania, josta elimistö muodostaa edelleen mm. melatoniinia.

Klo 23: vaihda älypuhelin kirjaan

Älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen sininen valo viestii aivoille, ettei vielä ole nukkumaanmenoaika. Rauhallinen lukuhetki sen sijaan rauhoittaa ja rentouttaa.

LUE MYÖS: Valeriaana auttaa nukahtamaan