Paino hallintaan kunnon unilla

Riittävä uni auttaa painonhallinnassa. Tutkimusten mukaan levänneenä on helpompi vastustaa kiusauksia.

Jos kamppailet painosi kanssa etkä nuku aivan niin paljon kuin tarvitsisi, pidennä yöuniasi tunnilla, niin painon ylläpitäminen tai painonhallinta helpottuvat huomattavasti.

Univaje lisää ruuanhimoa ja altistaa kiusaukselle syödä epäterveellisesti ja liikaa. Lisäksi väsyneenä tulee helpommin laistettua liikunnasta ja syötyä noutoruokaa.

Jos nukut jo muutenkin pitkään, et valitettavasti voi laskea sen varaan, että kilot sulaisivat pois viettämällä enemmän aikaa lämpimän peiton alla. Yli 9 tunnin yöunilla on aivoihin samanlainen vaikutus kuin liian lyhyillä unilla!

Suuntaan tai toiseen väärä unen kesto vaikuttaa näläntunteen säätelyhormoneihin, greliiniin ja leptiiniin, ja lisää ruuanhimoa.

8 hoikistavaa nukkumistottumusta

Mene aiemmin nukkumaan

Yksi yleisimpiä univajeen syistä on perin arkinen: Nukkumaan mennään turhan myöhään, koska halutaan vielä katsoa elokuva, lukea tai ripustaa pyykit. Muista, että herätys­kellon soittoon on oltava ainakin kahdeksan tuntia aikaa, kun vetäydyt vuoteeseen. Tee myös jotain mukavaa viimeisenä tuntina ennen nukahtamista.

Sammuta läppäri ja kännykkä

Sähköisten vieruskavereiden valo on tutkimuksissa osoittautunut unirosvoksi. Sammuta siksi älypuhelin ja muut vempaimet ajoissa, ennen kuin menet vuoteeseen tai ainakin pane ne niin kauas, ettei valo killitä silmiin. Nukahtamista ei vaikeuta yhtä paljon, jos vempaimien naputtelun sijaan sytytät yölampun ja luet kirjaa. Läppäri ja älypuhelin tuottavat eniten unta häiritsevää valoa, tabletti ei ole aivan yhtä paha.

Rauhoita makuuhuone

Raivaa työt, pyykit ja liikuntalaitteet pois makuuhuoneesta, jotta mikään ei muistuta asioista, joita sinun pitäisi tehdä. Huolehdi siitä, että sänkysi ympärillä on siistiä ja kaunista ja että huoneen lämpötila on miellyttävän viileä.

Kirjaa häiritsevät ajatukset paperille

Usein huolet ja ajatukset valvottavat yöllä. Jos vain makaat sängyssä pähkäilemässä, voi olla hyvä idea käyttää 10 minuuttia ajatusten kirjoittamiseen paperille. Silloin ne on helpompi saada pois mielestä. Myös rentoutuksella ja meditaatiolla voi työntää häiritseviä ajatuksia syrjään.

Juo hunajamaitoa

Hunajamaito saa todennäköisesti uniseksi johtuen maitoproteiinien tryptofaanin sekä hunajan hiilihydraattien yhdistelmästä. Hiilihydraatit edistävät aivoissa tryptofaanin muokkautumista melatoniini-unihormoniksi auttaa nukahtamaan.

Käy kaupassa virkeänä

Tee ruokaostokset levänneenä, niin et tee herätostoksia. Laadi ostoslista ja noudata sitä, jos sinun on pakko lähteä kauppaan väsyneenä.

Ota voimatorkut

Voit korjata univajetta ottamalla 20 minuutin voimatorkut. PIeni annos unta voi osaltaan hillitä haluasi syödä silkan väsymyksen takia. Ota torkut niin varhain kuin voit, jotta ne eivät häiritse unensaantia nukkumaanmenoaikaan.

Tiedosta tilasi

Jos olet nukkunut huonosti, aivosi ovat alttiina lankeamaan kiusauksiin, kuten epäterveellisiin ruokiin ja naposteltaviin. Kun tiedostat tilanteen, muistat, että pakastimessa uninuva jäätelö vetää sinua puoleensa siksi, että olet väsynyt, kiusauksia on helpompi vastustaa.

Valitse sänky oikein