Valitse sänky oikein
Heräätkö selkä kipeänä, niska jumissa tai väsyneenä? Vika voi olla vuoteessasi, sillä vuode on olennaisen tärkeä tekijä levon kannalta. Näin valitset sopivan sängyn ja teet makuuhuoneestasi hyvän unen tyyssijan.
Heräätkö selkä kipeänä, niska jumissa tai väsyneenä? Vika voi olla vuoteessasi, sillä vuode on olennaisen tärkeä tekijä levon kannalta. Näin valitset sopivan sängyn ja teet makuuhuoneestasi hyvän unen tyyssijan.
Milloin olet viimeksi syynännyt sänkysi? Jos se on yli kymmenen vuotta vanha, voi olla aika panna se vaihtoon. Siksi olemme koonneet tähän tärkeimmät tiedot sinulle, joka suunnittelet uuden sängyn ostoa tai haluat vain varmistaa, että vuoteesi tukee hyvinvointiasi ja takaa parhaat mahdolliset puitteet sikeille yöunille.
Uusia hankintoja tehdessä on tavallista kysyä kavereilta neuvoa, etenkin jos he ovat todella tyytyväisiä omiin valintoihinsa. Mutta uutta sänkyä hankkiessa ei voi tukeutua muiden kokemuksiin, sillä heille sopivin ei välttämättä ole sinulle paras.
Sen sijaan uusi sänky tulee valita huolella yksilöllisten mieltymysten ja tarpeiden perusteella. Huomioon tulee ottaa ainakin patjan kovuus, erityistarpeet kuten liikuntanelinten vammat tai vaivat ja tietenkin se, mikä itsestä tuntuu mukavimmalta. Jälkimmäisin selviää vain käymällä liikkeessä kokeilemassa eri tyyppisiä ja mallisia sänkyjä.
Sänkyhankintojen tekemistä internetissä, ilman perusteellista vaihtoehtoihin tutustumista ja niiden testaamista, ei siis voi suositella. Hankintaa ei myöskään voi sysätä yksin kumppanin vastuulle. Joka sängyssä nukkuu, on se myös testattava.
Hyvä uni on elintärkeää kaikelle hyvinvoinnille, niin fyysiselle kuin henkisellekin.
Kun keho voi välillä levätä kunnolla, kaikki muukin toimii hyvin: ihosolut uusiutuvat, kuona-aineet poistuvat, ja aivot lajittelevat päivän tiedot ja puhdistavat käyttömuistin. Silloin myös herää levänneenä ja nousee vuoteesta virkeänä.
Jos sen sijaan olo tuntuu aina herätessä yhtä väsyneeltä, niska on jumissa tai selkä tuntuu kipeältä, on syytä toimia. Itsensä herättäminen vahvalla espressolla tai ajan varaaminen fysioterapeutilta niska- ja selkävaivojen hoitoon ei ole oikea ratkaisu, vaan silloin on syytä kääntää katse makuuhuoneeseen.
Kaikkein tärkein mukavuustekijä vuoteessa on, että selkäranka lepää suorana. Siihen vaikuttavat ennen kaikkea patjan kovuus ja tyynyn korkeus.
Vartalo ei saa upota liian syvälle patjaan, mutta sen tulisi upota sopivasti oikeilta kohdin. Tyynyn tehtävä on nostaa pää sellaiselle korkeudelle, että selkäranka on mahdollisimman suorana.
VINKKI: Jos vuoteessa on kaksi erikokoista nukkujaa, hankkikaa omat patjat eri kovuuksilla sekä yhteinen sijauspatja. Sijauspatjan ansiosta sänky tuntuu yhtenäiseltä.
Sänkyjä on monenlaisia.
Moottorisänky tarjoaa useita ergonomisia hyötyjä ja mahdollisuuksia, joita tavallisessa sängyssä ei ole. Niistä voi olla tukea ja apua selkävaivoista kärsiville.
Sängyn jalkopäätä nostamalla voi esimerkiksi lepuuttaa jalkoja seisomatyön tai urheilun jälkeen ja auttaa kehoa palautumaan.
Jos taas haluaa lukea sängyssä, selälle on parempi nostaa sängyn päätyä koko ylävartalon tueksi kuin vain kasata niskan alle tyynyjä.
Moottorisänkyä on siis helppo säätää ja siten huolehtia siitä, että selkä pysyy aina parhaassa mahdollisessa asennossa niin maatessa kuin istuessa.
Jos budjetti on niukka, panosta patjaan. Se on vartalolle tärkein kerros, jonka pitäisi antaa keholle mahdollisimman rento ja hyvä asento. Patjoja on saatavilla joustimilla ja ilman.
Sijauspatjalla voi vielä vaikuttaa patjan antamaan tukeen. Mitä paksumpi sijauspatja, sitä vähemmän sen alla oleva patja vaikuttaa.
Huonot sängyt varustetaankin usein paksulla petauspatjalla, joka peittää patjan heikkouden. Valitse mieluummin hyvä peruspatja ja käytä enintään 6–8 cm paksua sijauspatjaa.
Hyvä tyyny on tärkeä, jotta keho voi rentoutua nukkuessa.
Tyynyn tulee täyttää patjan ja pään välin jäävä tila. Useimmat nukkuvat kyljellään, jolloin tyhjä tila pään ja patjan välissä on suurimmillaan. Siksi tyynyn pitää olla oikean korkuinen, jotta niska ei jää vinoon.
Käytä mittana hartian leveyttä: leveäharteinen tarvitsee paksumman tyynyn kuin kapeaharteinen. Parhaiten päätä tukee oikean kokoinen ergonominen tyyny, ihanan pehmeä untuvatyyny taas saattaa painua yön kuluessa ikävästi kasaan.
Jollei kärsi niskahartiavaivoista, tyynyn voi valita vapaasti makunsa mukaan, muuten kannattaa kokeilla ergonomista tyynyä.
Peitto kannattaa valita sen mukaan, kaipaako lämpöä vai keveyttä.
Peiton pitäisi olla noin 30 cm pidempi kuin nukkuja, joten yli 180 cm:n pituinen henkilö tarvitsee tavallista pitemmän peiton.
Peiton lämpöarvon ratkaisevat täyte ja täytteen ilmavuus. Monet valmistajat koteloivatkin täytteet tikkauksilla eri osastoihin, jotta täytteet eivät painu kasaan. Peiton on hyvä olla myös hengittävä.
Peittojen täytevaihtoehdot ovat untuva, höyhen, villa, silkki sekä kuitutäytteet. Untuvapeitteessä laatu on sitä parempi, mitä suurempi osa täytteestä on aitoa untuvaa höyhenten sijaan.
Silkkipeitot ovat kalliita, mutta ne säätelevät hyvin lämpöä ja kaipaavat vain tuuletusta.
Luonnonmateriaalien lisäksi saatavilla on kuitutäytteisiä peittoja, jotka eivät hengitä yhtä hyvin mutta ovat lämpimiä. Kuitupeitteet kestävät myös pesua.
LUE MYÖS: Hiljennä mielen öinen myllerrys
Haluatko tietynlaisen sängyn, esimerkiksi moottorisängyn? Kuka vuoteessa nukkuu, ja paljonko tilaa vuoteelle on? Jos nukkujia on kaksi, riittääkö yksi yhteinen patja vai tarvitaanko kaksi erillistä patjaa?
Onko sinulla tuki- ja liikuntaelinongelmia? Moottorisänkyä voi säätää, jos haluaa säästää esimerkiksi selkää. Jos kuumuus tekee olostasi tukalan tai hikoilet runsaasti, valitse hengittäviä materiaaleja.
Aiemmin kaikille selkävaivaisille suositeltiin kovaa patjaa. Nykyäan patjan kiinteys valitaan painon ja ruumiinrakenteen mukaan. Mieti kuitenkin ensin, miten kovasta tai pehmeästä vuoteesta itse pidät.
Uuteen sänkyyn tottuminen vie aikansa. Siksi patjaa on kokeiltava liikkeessä ja mahdollisuuksien mukaan koenukuttava sillä myös kotona. Silloin sen voi vielä vaihtaa tarvittaessa.
Yleisesti ottaen on tärkeää, että sänky on riittävän suuri, jotta pystyt kääntämään kylkeä vapaasti yön aikana. Se hyvien yöunien kannalta välttämätöntä.
Jos vuoteessa on kaksi nukkujaa, on parisänky luonnollinen valinta. Parisängyt ovat tyypillisesti 160 cm, 180 cm tai 200 cm leveitä. Tätä pienemmässä sängyssä kaksi nukkujaa tulevat todennäköisesti herättämään toisensa vaihtaessaan yöllä asentoa.
Jos nukutte kaksin, kannattaa hankkia sänky, jossa on kaksi erillistä patjaa sekä yhteinen sijauspatja. Siten voitte molemmat valita omiin tarpeisiinne sopivimman patjan, eikä keskelle jää ikävää kuoppaa.
Yksin nukkuvalle parisänky on toisaalta ihanan leveä, mutta se vie melko paljon tilaa makuuhuoneessa. Liikkumistilaa kaipaavan yksinnukkujan ei tarvitse kuitenkaan tyytyä tavalliseen yhden hengen sänkyyn, vaan paras valinta voi olla 120 cm tai 140 cm leveä sänky. Siinä yksin nukkuvalla on runsaasti tilaa löytää maata vaikkapa X:nä ja kieriä kyljeltä toiselle yön aikana.
Nyrkkisäännön mukaan sopivia vuoteen pituus on oma pituus + 20 cm, ja 90 cm:n leveys sopii useimmille nukkujille. Paino ja ruumiinrakenne ovat tärkeitä patjan valinnassa. Mitä painavampi nukkuja, sen kiinteämpi alusrakenne tarvitaan.
On hyvä ajatus suosia hankinnassa sänkyä, jonka tekstiileistä mahdollisimman suuri osa on pestäviä.
Sisäilman kannalta olisi hyvä, jos mahdollisimman suuren osan vuoteen tekstiileistä voi pestä 60 asteessa, jotta mahdolliset pölypunkit kuolevat. Monissa vuoteissa ja patjoissa on irrotettavat päälliset.
Suositeltava lämpötila noin 18 celciusastetta. Hieman viileässä on helpompi nukahtaa ja uni on sikeämpää. Liian lämpimässä makuuhuoneessa on suurempi riski heräillä yön aikana muuan muassa hikoilemisen takia.
LUE MYÖS: Nukahda rentouttavan musiikin ja rauhoittavien äänien avulla