Ginseng on hiljattain lisännyt suosiotaan lisäravinteena. Tässä artikkelissa vastaamme ginsengiin liittyviin kysymyksiin, kuten miten paljon ainetta tulee nauttia ja onko ginsengistä elimistön ihmeaineeksi. Lue vastaukset 6 kysymykseen ginsengistä.
Ginseng on kasvi, jonka voimakasta, monihaaraista juurta käytetään ravintolisänä. Juuresta saadaan saponiineihin kuuluvia ginsenosideja sekä estrogeenia muistuttavia aineita.
Ginsengiä on useita lajeja, mutta kiinanginsengiä (Panax ginseng) pidetään "aitona" ja sitä on tutkittu eniten. Ginseng kasvaa Aasiassa, ja sitä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä tuhansien vuosien ajan. Juuri on melko kallista, koska siitä saadaan satoa vasta noin 5–6-vuotiaana.
Ginsengiä voi ostaa tabletteina, uutteena ja teenä. Tuoretta juurakkoa ei Suomessa myydä.
Ginsengiä käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä muun muassa vähentämään väsymystä, lisäämään energisyyttä ja kohottamaan potenssia. Tutkimustulokset kuitenkin vaihtelevat, eikä luotettavia kliinisiä tutkimuksia juuri ole. Solu- ja laboratoriotutkimuksissa on havaittu, että ginseng saattaa vähentää verisuonten seinämien jännitystä ja lievittää elimistön tulehdustilaa. Vaikutus on kuitenkin havaittu pääosin vain koe-eläimillä.
Ginsengin on arvelty myös voivan vahvistaa ihmisen immuunipuolustusta. Tanskalaistutkimuksessa vuodelta 2004 havaittiin, että ginseng voisi edistää immuunipuolustusta aktivoimalla valkosolujen viestintää tehostavien interleukiinien tuotantoa. Sen jälkeen ei ole kuitenkaan onnistuttu osoittamaan, että ginsengillä olisi todellista ihmisen immuunipuolustusta vahvistavaa vaikutusta.
Tarvitaan siis edelleen lisää tieteellisiä tutkimuksia ennen kuin varmasti tiedetään, onko ginsengistä oikeasti hyötyä. Nyt jo voitaneen kuitenkin olettaa, ettei se ole mikään ihmelääke. Tämä koskee myös sen hyötyä potenssilääkkeenä, vaikka jotkut miehet sen vaikutuksiin uskovatkin.
LUE MYÖS:Tehosta vastustuskykyä syömällä
Eniten ginsengiä sisältävät tabletit, jauheet ja nestemäinen uute. Ginsengiä voi kuitenkin nauttia myös teenä tai purukumina.
Ginsengiä on pidetty virkistävänä, joten sen nauttimista on varmuuden vuoksi syytä välttää juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta se ei heikentäisi unta. Koska ginsengin arvellaan vaikuttavan immuunipuolustukseen, sitä on lisätty myös voiteisiin, jotka on tarkoitettu ihottumien ja ihon tulehduksien hoitoon.
Kyllä voi. Elintarvikkeissa käytettävän ginsengjuuren tai -uutteen osalta ei kuitenkaan ole määritetty mitään enimmäismäärää. Joidenkin arvioiden mukaan olisi turvallista nauttia enintään 3 grammaa ginsengjuurta päivässä (75 mg ginsenosideja/vrk). Joillekin tämä annos voi kuitenkin olla jo liikaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että 8 mg ginsenosideja on jo reilun kokoinen päiväannos. Kannattaa siis tarkistaa, miten paljon ravintolisässä on ginsenosideja
Ehdottomasti ei. Lapsille, raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella sen enempää ravintolisiä kuin ginsengiä sisältäviä ruokiakaan, koska ginsengin näille ryhmille aiheuttamista riskeistä ei ole riittävästi tietoa.
Ginsengiä ei suositella:
Suurina annoksina ginseng voi lisätä hermostuneisuutta, unettomuutta ja huimausta, aiheuttaa ihottumaa tai ripulia sekä kohottaa verenpainetta. Sydän- ja verisuonitaudeista kärsivän on syytä keskustella lääkärin kanssa ennen ginsengin nauttimista, koska se voi vaikuttaa verenohennuslääkkeiden sekä sydämen rytmihäiriöihin ja vajaatoimintaan käytettävän digoksiinin tehoon.
Myöskään diabeteslääkkeiden kanssa ginsengiä ei kannata käyttää, koska se voi laskea verensokeria liikaa. Ginseng voi myös heikentää syöpähoitojen tehoa, joten syöpäpotilaiden on syytä harkita sen käyttöä tarkkaan.
Asiantuntija: erikoislääkäri M. Dahl
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 19/2021.