Nainen niistää nenää sohvalla
Influenssa

Kerromme, miten vältät influenssan tautiaallon ollessa pahimmillaan.

© iStock

Näin vältät influenssan

Talvi ja influenssa kuuluvat tiiviisti yhteen. Mutta voiko taudin välttää jollakin konstilla? Riittääkö C-vitamiini ja kylmettymisen välttäminen? Ja kärsivätkö miehet todellakin taudista naisia pahemmin, vai ovatko miehet vain kovempia valittamaan kurjaa oloaan? Kerromme influenssasta kaiken tarpeellisen.

tiistai 13. helmikuuta 2018 teksti I. Brøndum
 
 

Mikä on influenssa?

Influenssa on viruksen aiheuttama hengitysteiden tulehdus. Virus ärsyttää ja vahingoittaa limakalvoja ja leviää myös verenkiertoon, mistä syystä sairaus aiheuttaa yskän ja limanerityksen lisäksi myös lihaskipuja ja pahoinvointia.

Miten influenssa tarttuu?

Näillä leveysasteilla influenssakausi on pahimmillaan loppusyksystä ja talvikuukausina, joten näihin vuodenaikoihin kannattaa pitää vastustuskyvystä huolta, sillä viruksia on runsaasti liikkeellä.

Influenssavirukset leviävät ilmateitse ja viruksen saastuttamien käsien kosketuksesta. Tauti voi siis tarttua, jos seisoo vaikkapa yskijän vieressä tai kättelee tai suutelee influenssaviruksen kantajaa.

Tartunnan voi saada myös esimerkiksi koskettamalla wc:n ovea tai kopiokonetta, jota influenssasta kärsivä ihminen on koskettanut.

Oireiden ilmaantuminen tartunnan jälkeen vie tyypillisesti 1-4 päivää. 

Miten pitkään influenssa voi tarttua muihin?

Influenssa on äärimmäisen helposti leviävä tauti. Influenssapotilas voi tartuttaa taudin muihin sekä ennen omien oireidensa ilmaantumista että sairauden mentyä jo ohi.

Influenssapotilas voi tartuttaa taudin muihin jopa vuorokautta ennen kuin oireet ilmenevät omalla kohdalla. Tauti leviää siis helposti vaikkapa työkavereihin, kanssamatkustajiin bussissa tai perheenjäseniin kotona. Virusten määrä on kuitenkin suurin niinä päivinä, joina potilas yskii, pärskii ja niistää eniten.

Voit välttää muiden tartuttamisen yskimällä ja aivastamalla nenäliinaan tai omaan olkavarteen ja pesemällä kädet usein.

Miten influenssan voi ehkäistä?

Muista kaulaliina, älä mene ulos märillä hiuksilla, syö C-vitamiinia ja juo inkiväärishotteja. Influenssan ehkäisyyn on lukemattomia erilaisia neuvoja ja kotikonsteja. Tietyillä toimilla voi välttää sängyn pohjalle joutumisen.

Näin vältät influenssan:

 • Pese kädet monta kertaa päivässä. Vesi ja saippua on tehokkain yhdistelmä influenssavirusten torjumiseen.
 • Tuuleta sisätiloja. Se auttaa vähentämään viruksia suosivia kosteita olosuhteita.
 • Pukeudu lämpimästi. Kylmettyminen ei aiheuta influenssaa, mutta virus iskee helpommin, jos limakalvot ovat kylmät.
 • Liiku säännöllisesti. Liikunta on elintärkeää vastustuskyvyn kannalta, ja liikunta vilkastuttaa verenkiertoa, mikä puolestaan saa viruksia vastaan taistelevat valkosolut liikkeelle eri puolille elimistöä. Kovalla fyysisellä rasituksella voi kuitenkin olla lyhyellä aikavälillä päinvastainen vaikutus.
 • Lievitä stressiä. Stressi heikentää immuunipuolustuksen toimintaa, jolloin elimistösi on helppoa riistaa talven pöpöille. Lievitä stressiä esimerkiksi meditaatiolla tai kitkemällä arjestasi eniten stressiä aiheuttavat tekijät.
 • Lopeta tupakointi. Tupakoinnin lopettaminen on monin tavoin hyväksi. Tupakointi heikentää vastustuskykyä, sillä se tekee nenän limakalvoista normaalia alttiimmat viruksille.
 • Juo vettä. Kun juot riittävästi nestettä, nenän limakalvot pysyvät kosteina, jolloin ne pystyvät paremmin karkottamaan limakalvoille pyrkivät taudinaiheuttajat.
 • Syö terveellisesti. Syö runsaasti marjoja, kasviksia ja yrttejä, sillä ne tukevat immuunipuolustuksen toimintaa. Suosi kirkkaanvärisiä kasviksia, koska ne sisältävät eniten viruksilta suojaavia ainesosia. 

8 vastustuskykyä vahvistavaa ruoka-ainetta

RESEPTI: Vastustuskykyä vahvistava inkiväärishotti

Kannattaako influenssarokotteen ottaminen?

Otan, en sittenkään... Yhdellä pistoksella välttää viikkojen niiskuttelun, eikö totta?

Influenssaan on olemassa rokote. Mutta jotta rokotteesta olisi apua, rokotteessa olevan viruskannan on vastattava juuri sinä vuonna jylläävää viruskantaa. Rokote ei osu välttämättä joka vuosi oikeaan, sillä kantoja on lukemattomia eivätkä asiantuntijat pysty aina ennustamaan, mikä niistä on minäkin vuonna vaarallisin. 

Mikään ei siis takaa, että taudilta välttyy, vaikka olisi rokotuksen ottanutkin. Jos olet terve, rokotuksen ottamista kannattaa harkita tarkoin. 

Rokotusta suositellaan aina seuraaville ryhmille:

 • Yli 65-vuotiaat, sillä iäkkäiden on vaikeampi selättää influenssa.
 • Raskaana olevat, sillä heillä tauti on useammin vakava ja voi lisäksi kehittyä muiksi infektioiksi.
 • Kroonisesti sairaat, sillä influenssa voi pahentaa muita sairauksia.
 • Terveysalan työntekijät, sillä he voivat tartuttaa jo valmiiksi sairaita potilaita, ennen kuin huomaavat itse olevansa sairaita.

Influenssarokotus on otettava ennen influenssakauden alkua. Rokotuksen ottamisesta menee noin kaksi viikkoa, ennen kuin rokotteen antama suoja aktivoituu.

Jos siis otat rokotuksen siinä vaiheessa, kun tauti on jo päällä, rokotus ei vaikuta taudinkuvaan. 

Väitetään, että influenssarokotuksesta saisi influenssan, mutta se ei pidä paikkaansa. Rokotuksen jälkeen rokotuskohta voi olla hetken aikaa arka, sinulle voi nousta kuumetta tai voit tuntea olosi hetkellisesti heikoksi.

Rokotus antaa suojaa 6-12 kuukauden ajaksi, joten rokotus on uusittava vuosittain.

Mitkä ovat influenssan oireet?

Influenssa voi tehdä olon todella sairaaksi. Alla on lueteltu tavallisimpia oireita, jotka voivat esiintyä yhdessä tai yksittäin.

Influenssan oireet:

 • Lihas- ja nivelsärky
 • Päänsärky
 • Kuume
 • Kuiva yskä
 • Vuotava nenä
 • Kurkkukipu
 • Ruokahaluttomuus
 • Vatsakipu ja pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Vilunväreet

Mistä erottaa influenssan ja flunssan?

Kurkku on kipeä ja roskis täynnä käytettyjä nenäliinoja. Lievä influenssa voi muistuttaa tavallista flunssaa, ja nämä kaksi myös sekoitetaan usein toisiinsa, mutta kyseessä ovat kuitenkin eri virukset. 

Tavallinen flunssa pahenee vähitellen, mutta influenssa alkaa yleensä äkillisesti, ja kuume voi nousta korkeaksi nopeastikin.

Kuume ja lihas- ja nivelkipu erottavat influenssan selkeimmin tavallisesta ja usein harmittomasta flunssasta.  

Mitä teen, kun olen saanut influenssan?

Mitään varmaa tietoa ei ikävä kyllä ole siitä, mikä auttaisi, jos influenssa on päässyt jo iskemään. 

Oireita voi lievittää ottamalla esimerkiksi kuumetta alentavaa tai lihassärkyä lievittävää särkylääkettä, mutta sekään ei tee terveeksi tai edes lyhennä sairauden kestoa. 

Antibiootit eivät tehoa virusten aiheuttamaan influessaan, sillä ne toimivat vain bakteereja vastaan. Seuraavilla konsteilla voit kenties lyhentää taudin kestoa.

 • Lepää, sillä elimistö toipuu levossa.
 • Juo runsaasti. Kuumat juomat voivat lievittää kurkkukipua.
 • Syö terveellisesti runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa, esimerkiksi juustoa, jotta et menetä lihasmassaa vuodelevossa ollessasi.
 • Tuuleta makuuhuone, sillä kosteissa oloissa influenssavirukset selviytyvät helpommin. 

Kuinka kauan influenssa kestää?

Influenssa menee yleensä noin viikossa ohi. Taudin jälkeen olo voi kuitenkin olla väsynyt vielä viikkokausia, ja myös yskä voi kestää pitkään. 

Voinko käydä töissä ja treeneissä, jos minulla on influenssa?

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että niin kauan kuin tauti on päällä ja sinulla on esimerkiksi kuumetta, sinulla ei ole asiaa töihin eikä treeneihin. Jos rehkit liikaa liian aikaisin, tauti vain pitkittyy. 

Voit palata ihmisten ilmoille, kun kuume on poissa, mutta älä pärski muita päin ja muista pestä kätesi usein.

Onko influenssa miehillä samanlainen kuin naisilla?

Itse asiassa ei ole. Tutkimusten mukaan miehet todella kärsivät influenssasta pahemmin kuin naiset. Sukupuolihormonit vaikuttavat nimittäin immuunipuolustuksen toimintaan, joten naisilla on tässä etua omista hormoneistaan.

Naishormoni estrogeeni lisää immuunipuolustukseen tarvittavien solujen määrää ja tehostaa niiden toimintaa, joten naiset toipuvat yleensä miehiä nopeammin sairauden iskiessä.

Voiko influenssa olla vaarallinen?

Kyllä vi. Influenssa on kuin myrsky, joka pyyhkäisee heikoimmat tieltään. Suomessa influenssaan kuolee vuosittain 20-60 ihmistä. Vakavalle taudille alttiita ovat erityisesti pitkäaikaissairaat, joiden kohdalla influenssa voi johtaa vakavampiin jälkitauteihin.

Terveillä aikuisilla influenssa on harvoin vaarallinen. Jos tauti kestää pitkään, on syytä hakeutua lääkäriin, sillä olet voinut saada jonkin bakteeritulehduksen, kuten keuhkokuumeen, korvatulehduksen tai poskiontelotulehduksen.  

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee