Raskausviikko 8 (rv 8)

Raskausviikolla 8 alkio on pienen pavun kokoinen. Keskenmenon riski pienenee merkittävästi. Lue alempaa, mitä muuta raskausviikolla 8 tapahtuu.

Raskausviikko 8 – vatsa ja alkio

RASKAUSVIIKKO 8 | Alkio on nyt kuivatun pavun kokoinen.

© I FORM & iStock

8. raskausviikko (7+0 – 7+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 7+0 – 7-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 7+0 tarkoittaa 8. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 8: Mitä sinulle tapahtuu?


Alkio on tässä vaiheessa noin pavun kokoinen. Tässä vaiheessa alkio alkaa olla hyvin elämän syrjässä kiinni. Spontaanin keskenmenon todennäköisyys vähenee – seuraavat 20 viikkoa keskenmenon riski on noin 3 prosenttia ja alle 30-vuotiailla äideillä alle 2 prosenttia. Yli 40-vuotiailla äideillä keskenmenon riski on 5–10 prosenttia.

Raskausviikko 8: Mitä alkiolle tapahtuu?


Alkio kasvaa kovaa vauhtia. Tässä vaiheessa sen pituus mitataan pää-perämitalla eli mitta otetaan päästä takapuoleksi muodostuvan osan tienoille asti.

Alkio on lapsiveden täyttämässä lapsivesipussissa suojassa ulkoa tulevalta paineelta ja iskuilta.

Sydämen neljä kammiota läppineen ja väliseinineen ovat kehittyneet valmiiksi. Alkiolle on myös kehittynyt ohut ihokerros, johon muodostuvat tämän viikon lopulla ensimmäiset pigmenttisolut.

Myös alkion kasvot kehittyvät, ja niihin on muodostunut aukko kohtaan, johon suu myöhemmin kehittyy. Kasvoissa on myös kaksi pientä reikää, joista tulee myöhemmin sieraimet. Silmät erottuvat pään sivuilla olevina painanteina. Myös aivot ja selkäydin kehittyvät edelleen.