Raskausviikko 30 (rv 30)
Sikiön kehityksessä on meneillään loppukiri, ja sen on yli kaksinkertaistettava painonsa viimeisten kuukausien aikana. Tämä edellyttää, että syöt erityisen ravitsevasti. Muista siis lisäravinteet.
Sikiön kehityksessä on meneillään loppukiri, ja sen on yli kaksinkertaistettava painonsa viimeisten kuukausien aikana. Tämä edellyttää, että syöt erityisen ravitsevasti. Muista siis lisäravinteet.
30. raskausviikko (29+0–29+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 29+0–29-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 29+0 tarkoittaa 30. raskausviikon 1. päivää.
Kolmannella, viimeisellä raskauskolmanneksella sikiön paino nousee nopeasti. Paino itse asiassa lähes kaksinkertaistuu viimeisten kuukausien aikana ennen syntymää. Normaali ruokavalio ei riitä tarjoamaan riittävästi proteiinia, kalsiumia, fosfaattia ja rautaa, joita tämä voimakas kasvu vaatii.
Kaikeksi onneksi odottavan äidin elimistö onkin jo pitkään varastoinut näitä ravintoaineita ja kartuttanut varastojaan, jotta sillä olisi mistä ottaa. Osa ravintoaineista varastoituu istukkaan, suurin osa on valmiina muualla elimistössäsi.
Se ei kuitenkaan aina riitä. Raskauden aikana voi tarvita erityisesti kalsiumlisää, fosforin (fosfaatti) ja useiden vitamiinien osalta. **Raudanpuutteen riski on erityisen suuri, joten neuvolassa seurataan hemoglobiinia ja tarvittaessa ohjataan aloittamaan rautalisä. On myös tärkeää saada päivittäin riittävästi D-vitamiinia ja kalsiumia – mieluiten maitotuotteista.
Lue lisää: Mitä ruokia raskaana olevalle suositellaan.
Kun kohdussa on vähemmän tilaa, sikiön liikkeet voivat tuntua aiempaa voimakkaammilta. **Tässä vaiheessa on tärkeää tuntea sikiön liikkeet joka päivä. Jos kohdussa tulee hiljaista, ota yhteyttä lääkäriin tai kätilöön. On parempi tarkistaa tilanne yhden ylimääräisen kerran kuin kerran liian vähän.
Luusto on vielä pehmeä, mutta kehittyy vähitellen kovemmaksi ja tiiviimmäksi. Myös aivot, lihakset ja keuhkot kehittyvät edelleen.
Sikiö jatkaa sinnikkäästi hengittämisen harjoittelua. **Yksi sen hengitysharjoituksista on nikottelu. Saatat silloin tällöin tuntea ne vatsassasi pieninä nykäisyinä.
Sikiö harjoittelee myös näkemistä. Silmät voivat liikkua silmäkuopissa ja havaita valon voimakkuuden muutokset kohdussa.