Raskausviikko 31 (rv 31)

Raskaat nostot voivat pahentaa liitoskipua. Anna siis muiden kantaa raskaat kassit, ja tee itse sopivaa lihastreeniä. Lue täältä, mitä muuta viikolla 31 tapahtuu.

Raskausviikko 31 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 31 | Sikiö saattaa olla jo kääntynyt kohdussa pää alaspäin valmistautuneena syntymään.

© KUNTO PLUS & iStock

31. raskausviikko (30+0–30+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 30+0–30-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 30+0 tarkoittaa 31. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 31: Mitä sinulle tapahtuu?


Nyt tai lähiviikkoina huomaat todennäköisesti hengästyväsi, vaikka et oikeastaan olisi ponnistellut kovinkaan paljon. Tämä johtuu siitä, että aineenvaihduntasi on tehostunut ja painosi on noussut. **Näistä syistä tarvitset 20 % enemmän happea kuin tavallisesti.

Myös progesteronihormonin kohonnut määrä saa hengittämään nopeammin, ja kasvava kohtu työntää vatsaa ylöspäin, mikä nostaa palleaa ja tekee hengityksestä pinnallisempaa.

Raskaushormonit löystävät lantiorengasta. Tämä on välttämätöntä, jotta sikiö mahtuu synnytyskanavasta läpi synnytyksessä. Joillekin raskaana oleville naisille tästä aiheutuu liitoskipua ja alaselkäkipua.

Kipu pahenee, jos nostat raskaita esiteitä ja rasitat lantionseutua ja alaselkää muuten. Anna siis jonkun muun siirtää lipasto ja kantaa painavat ostoskassit. Voit myös vähentää epämukavuutta treenaamalla vatsaa ja selkää ympäröiviä lihaksia eli corea, niin se kestää rasitusta paremmin.

Tässä vaiheessa on hyvä ajankohta varata synnytysvalmennus, johon voi osallistua viikosta 31 alkaen (perhevalmennukseen jo aikaisemmin).
Synnytysvalmennukseen mennään mielellään yhdessä synnytykseen mukaan tulevan tukihenkilön kanssa. Synnytysvalmennus auttaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen. Valmennuksessa käydään läpi valmistautumista, synnytyksen eri vaiheet sekä kivunlievitysvaihtoehdot ja mahdollisesti käydään myös tutustumassa synnytysosaston tiloihin. Synnytysvalmennusta järjestetään perusterveydenhuollossa ja joissakin synnytyssairaaloissa sekä yksityisenä palveluna.

Lue myös: Raskaustreeni – KUNTO PLUSsan selkeät treenivideot raskaana oleville

Raskausviikko 31: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö saattaa olla jo kääntynyt pää alaspäin kohdussa valmistautuneena syntymään, jolloin sikiön pää saattaa painaa lantioliitosta.

Ohut lanugo-karvoitus, joka on peittänyt sikiön koko vartalon, on nyt häviämässä, ja pää on nyt valkoisten, värittömien karvojen peitossa. Iho on vähemmän ryppyinen, sillä ihon alle alkaa kertyä rasvakudosta, joka saa ihon siliämään.

Kynnet ja varpaankynnet ovat kasvaneet. Munuaiset toimivat, mutta ne eivät kuitenkaan ole vielä täysin kehittyneet. Siihen menee vielä muutama kuukausi syntymästä.

Sikiö virtsaa valtavan paljon. Itse asiassa 70–80 prosenttia lapsivedestä on virtsaa.