Raskausviikko 32 (rv 32)

Viikolla 32 osa sikiöistä on jo asettunut sikiöasentoon pää alaspäin ja on valmiita synnytykseen. Tästä lähtien sikiön asentoa seurataan jatkuvasti.

Raskausviikko 32 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 32 | Useimmat sikiöt ovat nyt sikiöasennossa jalat vedettynä rintaan, koska kohdussa ei ole tilaa oikaista niitä.

© I FORM & iStock

32. raskausviikko (31+0–31+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 31+0–31-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 31+0 tarkoittaa 32. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 32: Mitä sinulle tapahtuu?


Tästä lähtien neuvolassa seurataan tarkkaan, miten päin sikiö on –onko se pää alaspäin eli päätarjonnassa vai niin sanotussa perätilassa, jossa lähimpänä kohdunsuuta ovat pakarat, jalat tai toinen jalka, toinen polvi tai molemmat polvet.

3–4 % täysiaikaisista raskauksista on perätilassa. Ennen 28. raskausviikkoa noin 20 % sikiöistä on perätarjonnassa. Useimmat kääntyvät itsestään ennen 34. raskausviikkoa. Sikiö voi kääntyä odotuksen loppuvaiheessa myös poikittain. Jos epäillään, että sikiö on kääntynyt perätilaan viikon 35 jälkeen, ultraäänitutkimuksella varmistetaan sikiön asento.

Jos sikiö ei käänny päätarjontaan, sikiö voidaan ulkoapäin pyrkiä kääntämään. Ulkokäännöksessä lääkäri yrittää kääntää sikiön vatsanpeitteiden päältä takaraivotarjontaan. Tampereen yliopistosairaalan tilastojen mukaan ulkokäännös onnistuu noin 40 prosentilla ensisynnyttäjistä ja noin 60 prosentilla uudelleensynnyttäjistä.

Perätilasynnytys voi onnistua myös alateitse, jos lapsi syntyy peppu edellä, mutta useimmille tehdään keisarileikkaus, jos sikiö ei ole kääntynyt ympäri. Jokainen synnytys kuitenkin suunnitellaan ja eri vaihtoehdot punnitaan yksilöllisesti.

Raskausviikko 32: Mitä sikiölle tapahtuu?


Tilaa on yhä vähemmän, joten sikiön kyky liikkua on rajoitettu. Useimmat sikiöt ovat nyt sikiöasennossa jalat vedettynä rintaan, koska kohdussa ei ole tilaa ojentaa niitä. Käsivarret ovat ristissä rinnan edessä.**

Sikiöllä on lähes valmiit mittasuhteet, ja makusilmuihin on kehittynyt mieltymys makeaan.

Sikiö jatkaa hengitys- ja nielemisharjoituksia, jotka valmistavat sitä elämään kohdun ulkopuolella. Keuhkot kehittyvät valmiiksi aivan viimeisenä.