Raskausviikko 33 (rv 33)

Viikon 33 paikkeilla sikiö painaa noin 2 kg. Se kuulee, tuntee ja näkee varjoja vatsasi läpi – tosin se nukkuu suurimman osan ajasta. Ennakoivat supistukset saattavat voimistua.

Raskausviikko 33 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 33 | Nyt sikiö kuulee, tuntee ja näkee – enimmäkseen epämääräisiä varjoja.

© KUNTO PLUS & iStock

33. raskausviikko (32+0–32+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 32+0–32-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 32+0 tarkoittaa 33. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 33: Mitä sinulle tapahtuu?


Raskauden loppupuolella ennakoivia supistuksia tulee aikaisempaa tieheämmin. Ne tuntuvat heikoilta tai kohtalaisen voimakkailta epäsäännöllisiltä supistuksilta, joissa vatsa tuntuu yhtäkkiä jännittyneeltä ja kovalta ja rentoutuu pian sen jälkeen.

Ennakoivien supistusten syytä ei tunneta tarkasti. Oletettavasti ne ovat hormonaalisia ja ne auttavat valmistelemaan kohtua synnytykseen.

Muutaman viikon kuluttua koittaa se päivä, jolloin supistukset muuttuvat voimakkaammiksi ja säännöllisiksi supistuksiksi, jotka eivät enää ole ennakoivia, vaan varsinaisia synnytyssupistuksia, ja synnytys on käynnissä.

Raskausviikko 33: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö oppii yhä enemmän ympäristöstään. Se kuuntelee, tuntee ja jopa näkee – lähinnä epämääräisiä varjoja. Se harjoittelee silmiensä avaamista ja sulkemista, mutta nukkuu suurimman osan ajasta.

Aivot kasvavat niin nopeasti, että ne painavat kallon luita. Tutkimusten mukaan sikiöllä on aivotoimintaa myös nukkuessaan.

Kivennäiset, kuten kalsium ja rauta, jotka edistävät luuston kehitystä ja punasolujen muodostumista, imeytyvät suolistosta. Samalla suolistoon muodostuu enemmän lapsenpihkaa eli mekoniumia, joka on vauvan ensimmäistä ulostetta, joka tulee ulos yleensä muutama tunti synnytyksen jälkeen ja on tummanvihreää, tahmeaa massaa.