Raskaus ja peräpukamat

Kuvittelitko, että sinulle ei ainakaan tule peräpukamia? Raskausaikana ja varsinkin synnytyksen jälkeen niitä tulee monille. Peräpukamat ovat ikäviä, mutta vaarattomia. Millä ne voisi välttää ja miten arkojen peräpukamien oireita voi lievittää?

Raskaana oleva nainen ja lasi vettä (ummetusta torjumaan)

PERÄPUKAMAT – Juomalla vettä voi välttää ummetusta, joka voi johtaa peräpukamien syntymiseen. Riittävä nesteensaanti auttaa pitämään suolen sisällön pehmeänä ja liikkeellä.

© gettyimages

Verta vuotavat, kutiavat ja kirvelevät peräpukamat eivät ole ensimmäinen aihe, josta haluaisi virittää keskustelua lounaspöydässä. Noin puolella suomalaisista on peräpukamien oireita jossain vaiheessa elämää, ja raskaana ollessa peräpukamat ovat vielä tavallistakin yleisempiä. Kaikeksi onneksi peräpukamien ilmaantumista voi ehkäistä, ja jos se ei täysin onnistu, niin vaivaan on myös monia lievityskeinoja.

Lue lisää raskaudesta ja peräpukamista

1 Miksi raskaana tulee peräpukamia?


Jos olet ajatellut peräpukamia vanhojen ukkojen vaivana, joudumme valitettavasti valistamaan, että niitä tulee jopa puolelle aikuisista, ja erityisen usein raskaanaoleville.

Peräpukamat ovat eräänlaisia suonikohjuja. Ne ovat peräaukon laskimonlaajentumia. Raskaana ollessa niitä tulee, koska kohtu painaa verisuonia. Peräpukamat voivat pullistua ulos ummetuksen tai aiheuttaman tai synnytyksessä aiheutuvan paineen takia. Peräpukamia tulee suolen sisään lähelle peräaukkoa, ja ne voivat luiskahtaa ulos peräaukosta.

Peräpukamien koko vaihtelee ja ne voivat olle todella arkoja ja kipeitä varsinkin ulostaessa, minkä lisäksi ne saattavat myös kutista.

Varsinkin ulos luiskahtavat peräpukamat saattavat puhjeta, jolloin tulee verta. Verentulo kuitenkin pysähtyy pian, eivätkä peräpukamat ole vaarallisia. Ne eivät myöskään aiheuta ongelmia synnytyksessä.

Peräpukamat paranevat yleensä itsestään melko pian synnytyksen jälkeen, mutta ne voivat uusia seuraavan raskauden yhteydessä tai muutenkin, jos vatsa on kovalla.

Lue lisää peräpukamista täältä

Peräpukamat ovat eräänlaisia suonikohjuja. Ne ovat peräaukon laskimonlaajentumia. Raskaana ollessa niitä tulee, koska kohtu painaa verisuonia.

2 Voiko raskaudenaikaisia peräpukamia välttää?


Sille ei oikein voi mitään, että sikiö ja istukka painavat verisuonia, mikä lisää peräpukamien todennäköisyyttä. Myös raskausaikana yleinen ummetus lisää peräpukamien riskiä. Kun noudatat seuraavia neuvoja, olet tehnyt voitavasi peräpukamia vastaan:

Raskaana oleva nainen istuu pytyllä

MITEN PERÄPUKAMIA VOI EHKÄISTÄ? Vessassa käyminen on merkittävässä asemassa. Älä hosu äläkä toisaalta myöskään istu liian pitkään pinnistelemässä.

4 keinoa peräpukamia vastaan

Liikunta

Liikunnalla voi sekä ehkäistä että lievittää peräpukamien oireita, koska liikunta vähentää ummetusta. Raskaudenaikaisen 2,5 tunnin viikoittaisen liikunnan (kävelyä, pyöräilyä, uintia tms.) lisäksi voit ehdä nestekiertoa edistäviä pumppausharjoitteita.

Kuitupitoista ruokaa ja riitävästi nestettä

Vatsa toimii, eivätkä peräpukamat vaivaa, kun syöt kuitupitoista ruokaa ja juot parikin litraa vettä vuorokaudessa. Jos käytät rautalisää, ja se aiheuttaa ummetusta, kokeile vaihtaa merkkiä tai siirtyä nestemäiseen rautavalmisteeseen.

Viisaasti vessassa

Käy vessassa, kun on hätä. Älä pidättele. Pidättely sekoittaa suolen toiminnan rytmin. Viivy niin kauan kuin istunto tarvitsee – älä hosu, sillä silloin suoli ei tyhjene kunnolla, äläkä istu liian pitkään pinnistelemässä, koska se aiheuttaa painetta suoniin ja lisää peräpukamien riskiä.

Jätä taakat toisille

Vältä raskaiden taakkojen nostelemista ja kanna ostokset selkärepussa. Älä siirtele raskaita huonekaluja ilman apua, etteivät pukamat pullahda esiin. Raskauden viimeisellä kolmanneksella ei pitäisi edes seistä pitkään, koska vatsa painaa suonia.

Lue lisää ummetuksesta ja raskaudesta

3 Millä peräpukamien oireita voi lievittää?


Paras keino peräpukamien pitämiseksi poissa ovat terveellinen ruoka ja liikunta sekä hyvät vessatottumukset.

Peräpukamien aiheuttamaa kirvelyä ja kipua voi lievittää huuhtomalla lämpöisellä vedellä ja istumakylvyillä. Sen jälkeen voi käyttää peräpukamavoidetta.

Jos peräpukamat ovat todella pahat ja pukamat tulehtuvat, vuotavat verta ja ovat kipeitä, käy lääkärissä. Pahimmassa tapauksessa peräpukaman sisälle voi tulla verenvuoto, jolloin pukama tulee erityisen kipeäksi, muuttuu luumun väriseksi ja tulee kovaksi ja pinkeäksi. Pukamat hoidetaan useimmiten kumilenkkihoidolla, eli hirttämällä peräpukama. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta toimenpiteet tehdään yleensä vasta synnytyksen jälkeen. Useimmiten raskaudenaikaiset peräpukamat häviävät itsestään melko pian synnytyksen jälkeen.

4 Saako raskaana käyttää peräpukamalääkkeitä?


Jos haluat ehkäistä pukamia aiheuttavaa ummetusta, voit tilapäisesti käyttää reseptivapaata magnesiamaitoa ummetusta lievittämään.

Pukamiin voi käyttää tilapäisesti pukamavoiteita tai peräpuikkoja.

Mutta älä korvaa lääkkeillä riittävää nesteensaantia, kuitupitoista ravintoa sekä liikuntaa. Ennaltaehkäisevä toimet ovat raskausajan kokonaishyvinvoinnille paljon parempi vaihteoehto kuin oireiden lääkitseminen.

Asiantuntija: kätilö M. Holm