Raskausviikko 29 (rv 29)

Ylimääräiset kilot todella rasittavat sinua, ja sinulla on todennäköisesti selkä-, alaselkä- ja liitoskipuja. Liikunta voi auttaa. Katso täältä, mitä muuta raskausviikolla 29 on luvassa.

Raskausviikko 29 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 29 | Sikiö ja lisäpaino kuormittavat kehoa, joten raskaana olevalla on todennäköisesti lihas- ja nivelkipuja.

© KUNTO PLUS & iStock

29. raskausviikko (28+0–28+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 28+0–28-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 28+0 tarkoittaa 29. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 29: Mitä sinulle tapahtuu?


Tässä vaiheessa esiintyy lihas- ja nivelkipuja. Sikiö painaa yhä enemmän, ja myös ylimääräiset kilot tuntuvat. Lisäpaino muuttaa kehon painopistettä ja rasittaa erityisesti selkää ja alaselkää. Saatat myös kokea [liitoskipuja] (https://kuntoplus.fi/terveys/raskausajan-hyvinvointi/raskaus-ja-liitoskivut) kun kohtu painaa lantionpohjaa, joka antaa periksi ja venyttää ympäröiviä nivelsiteitä.

Vaivojen välttäminen kokonaan on vaikeaa. Mutta mitä paremmassa kunnossa ja vahvempi olet, sitä vähemmän kivut tuntuvat. Tee siis päivittäin vatsa- ja selkälihasharjoitteita. Pidä hyvä ryhti sekä kävellessäsi että seistessäsi ja varsinkin nostaessa ja kantaessa. Ja lepää niin paljon kuin tunnet tarvetta.

Lue myös: Mikä verran raskausaikana voi treenata

Rinnat alkavat tuottaa maitoa. Kolostrum eli ensimaito" sisältää enemmän proteiinia, rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita sekä vasta-aineita kuin tavallinen rintamaito.

Kolostrumia erittyy myös heti vauvan syntymän jälkeen ja ensimmäisinä päivinä.
Tästä viikosta alkaen voi alkaa harjoitella ritamaidon lypsämistä käsin 2 kertaa vuorokaudessa enintään 10 minuuttia kerrallaan, ettei se käynnistä ennenaikaista synnytystä.

Ensimaito kannattaa ottaa talteen ja pakastaa myöhempää käyttöä varten auttaa suojaamaan vastasyntynyttä infektioilta.

Raskausviikko 29: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö alkaa säädellä omaa kehonlämpöään. Ja se virtsaa runsaasti. Tässä vaiheessa sikiö tuottaa jopa puoli litraa virtsaa päivässä.

Sikiön keuhkot ovat lähes täysin kehittyneet, ja se jatkaa hengityslihasten treenaamista. Lihakset kasvavat, ja myös imemis- ja nielemisliikkeet ovat vahvistuneet ja kehittyneet.