Raskausviikko 40 (rv 40)

Sekä kehosi että sikiö ovat valmiita synnytykseen. Sikiö kerää odotellessa vielä vähän lisäpainoa. Seuraavassa kerrotaan, mitä muuta viikolla 40 tapahtuu.

Raskausviikko 40 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 40 | Valmistaudu siihen, että vastasyntynyt vauva ei vielä näytä pehmeältä ja pehmoiselta vauvalta.

© KUNTO PLUS & iStock

40. raskausviikko (39+0–39+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 39+0–39-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 39+0 tarkoittaa 2. raskausviikon 40. päivää.

Raskausviikko 40: Mitä sinulle tapahtuu?


Synnytyksen jälkeisinä päivinä kehossasi tapahtuu jälleen uusia muutoksia. Pääset nopeasti eroon suuresta osasta raskauden aikana saamastasi painosta.

Suuri osa raskauskiloista on lapsivettä, verimäärän lisääntymistä ja nesteen kertymistä elimistöön. Jos painosi on esimerkiksi noussut 12 kiloa raskauden aikana, noin 3,5 kiloa on sikiön painoa ja noin 3,5 kiloa lapsivettä, rintojen lisäpainoa sekä kohdun ja istukan suurentumista.

Lisäksi noin 2-4 kiloa tulee lisääntyneestä veren ja nesteen määrästä. Loput noin 1-4 kiloa on rasvavarastojen lisääntymistä.

Nämä kilot pysyvät mukana vielä jonkin aikaa, varmistamassa, että elimistölläsi on polttoainetta maidontuotantoon.

Raskausviikko 40: Mitä sikiölle tapahtuu?


Niin kauan kuin vauva on kohdussa, sitä kutsutaan sikiöksi. Kun se syntyy, siitä tulee vauva. Heti syntymän jälkeen vauvat eivät kuitenkaan näytä pehmeältä ja pehmoiselta vauvalta.

Toki vauva on ihme. Mutta vastasyntynyt vauva on juuri kokenut kovia. Pää saattaa synnytyskanavan puristuksesta oudon pitkänomainen – se palautuu normaaliin muotoonsa muutaman päivän kuluttua syntymästä. Ja vauva on todennäköisesti veren ja lapsenkinan peitossa. Iholla voi myös olla kuivia laikkuja, ihottumaa tai värjäytymiä.

Kaikki on niin kuin pitääkin, ja vastasyntyneet ovat kaikki kovin erilaisia.

Kun katsot vastasyntynyttä huomaat, mitä kaikkea se osaa jo tehdä – räpyttää silmiään, sulkea silmänsä, kääntää päätään, tarttua kiinnis pienillä sormillaan ja reagoida ääniin, valoon ja kosketukseen.