Raskausviikko 41 (rv 41)

Tällä viikolla on laskettu aika! Kuitenkin vain 5–10 % synnyttää laskettuun aikaan. Ei siis syytä paniikkiin, jos vauva ei vielä tule ulos. Lue lisää viikosta 41 täältä.

Raskausviikko 41 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 41 | Jee! Laskettu aika on tällä viikolla!

© KUNTO PLUS & iStock

41. raskausviikko (40+0–40+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 40+0–40-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 40+0 tarkoittaa 41. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 41: Mitä sinulle tapahtuu?


Jee! Tällä viikolla on laskettu aika! Lasketuksi ajaksi merkitään päivä, jolloin viimeisten kuukautisten alkamispäivästä on kulunut 40+0 raskausviikkoa.

Kuitenkin vain 5-10 % synnyttää laskettuun aikaan. On aivan yhtä normaalia synnyttää kahta viikkoa ennen laskettua aikaa kuin kaksi viikkoa sen jälkeen.

Jos olet synnyttänyt aikaisemminkin, synnytys tapahtuu luultavasti hiukan aikaisemmin kuin ensikertalaisella.

Raskausviikko 41: Mitä sikiölle tapahtuu?


Vauvan on elintärkeää huutaa.

Kun vauva syntyy, napanuora katkaistaan ja yhteys istukkaan katkeaa, eikä vauva enää saa happea sinulta, vaan sen on otettava happea itse hengittämällä.

Vauva ottaa ensimmäinen hengenvetonsa yleensä ensimmäisten sekuntien aikana syntymän jälkeen, ja alle minuutin ikäisenä vauva hengittää jo normaalisti.

Yksi selitys sille, miksi vastasyntynyt alkaa hengittää niin nopeasti on se, että synnytyskanavasta ulos työntymisen aikana vauva on jo kaivannut happea. Se laukaisee voimakkaan hengitysrefleksin.