Raskausviikko 42 (rv 42)

Synnytys käynnistetään yleensä **aikaisintaan, kun 41 raskausviikkoa on ylittynyt 5 päivällä ja viimeistään kun 42 raskausviikkoa on ylittynyt 1 päivällä, koske yiajalla istukan toiminta alkaa hekentyä. Lue lisää täältä.

Raskausviikko 42 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 42 | Jos synnytys ei ole vielä alkanut, on luonnollista olla kärsimätön –odotus voi tuntua hyvin pitkältä.

© KUNTO PLUS & iStock

42. raskausviikko (41+0–41+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 41+0–41-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 41+0 tarkoittaa 42. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 42: Mitä sinulle tapahtuu?


Tämän viikon alkuun mennessä useimmat raskaana olevat ovat jo synnyttäneet. Jos näin ei ole sinun kohdallasi, olet luultavasti sekä kärsimätön että väsynyt. Se on aivan luonnollista, sillä odotus voi tuntua hyvin pitkältä. Ole kuitenkin kärsivällinen – kestää vielä muutaman päivän, ennen kuin synnytys käynnistetään, jos se ei käynnisty itsestään.

Suomessa synnytys käynnistetään yleensä aikaisintaan, kun 41 raskausviikkoa on ylittynyt 5 päivällä ja viimeistään kun 42 raskausviikkoa on ylittynyt 1 päivällä.

Raskausviikko 42: Mitä sikiölle tapahtuu?


Synnytyksen laskettu aika on vain arvio. Raskauden alkuvaiheen ultraäänitutkimukset kuitenkin auttavat tarkentamaan arviota syntymän ajankohdasta ja sikiön iästä.

Ei vielä täysin tunneta, mikä tarkalleen ottaen laukaisee synnytyksen käynnistymisen, mutta useimmiten ensisynnyttäjät ja aikaisemmin lasketun ajan jälkeen synnyttäneet ovat jäljessä lasketusta ajasta.