Raskausviikko 43 (rv 43)

Raskautta, joka kestää 43. raskausviikolle, kutsutaan yliaikaiseksi. On riski, että sikiön ei enää ole hyvä olla kohdussa, joten sen alkaa olla kiire päästä ulos.

Raskausviikko 43 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 43 | Jos et ole vielä synnyttänyt, synnytys käynnistetään.

© KUNTO PLUS & iStock

43. raskausviikko (42+0–42+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 42+0–42-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 42+0 tarkoittaa 43. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 43: Mitä sinulle tapahtuu?


Termiä yliaikaisuus käytetään vasta raskauden keston ylitettyä 42 viikkoa. Lähes kaikki odottavat äidit ovat käyneet alkuraskauden aikana ultraäänitutkimuksessa, jossa raskauden kesto on voitu varmistaa ja määrittää laskettu aika oikein. Yliaikaisuutta esiintyy 4–5 %:ssa raskauksista.

Tässä vaiheessa tehtävillä seurantakäynneillä arvioidaan kokonaistilanne, eikä käynti kohdunkaulan kypsytystä lääkehoidolla aloiteta automaattisesti tai synnytystä käynnistetä. Toimet valitaan äidin terveydentilan, aiempien synnytysten sujumisen, sikiön voinnin ja kohdunsuun tilanteen perusteella.

Raskausviikko 43: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiön kannalta on epäsuotuisaa, jos raskaus jatkuu yli 42 viikon.

Tässä vaiheessa istukka alkaa osoittaa merkkejä toiminnan heikkenemisestä, joten sikiö ei saa riittävästi happea ja ravintoa. Tämä vaikuttaa sikiön hyvinvointiin kohdussa ja voi pahimmassa tapauksessa lisätä sikiön kuoleman riskiä.

Synnytyksen käynnistymiseen ei voi itse vaikuttaa. Tärkeintä on seurannan avulla varmistaa, että istukka toimii edelleen normaalisti ja sikiö voi hyvin.