Raskausviikko 4 (rv 4)

Neljännellä raskausviikolla harva tietää vielä olevansa raskaana. Jotkut kuitenkin kokevat jo pahoinvointia, väsymystä ja rintojen arkuutta. Kohdussa alkio on nyt puolen millimetrin mittainen.

Raskausviikko 4 – vatsa ja alkio

RASKAUSVIIKKO 4 | Joillakin raskauden merkit alkavat jo tuntua esimerkiksi väsymyksenä, pahoinvointina ja rintojen arkuutena.

© I FORM & iStock

4. raskausviikko (3+0 – 3+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 3+0 – 3-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 3+0 tarkoittaa 4. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 4: Mitä sinulle tapahtuu?


Et todennäköisesti vielä tiedä olevasi raskaana. Joillakuilla raskauden ensi merkit alkavat kuitenkin tuntua jo tässä vaiheessa. Voi olla, että joudut käymään vessassa hieman normaalia useammin, olo tuntuu väsyneeltä, mieliala heilahtelee ja myös pahoinvointia voi esiintyä.

Rinnat voivat näyttää aiempaa suuremmilta ja tuntua aroilta. Raskauden aiheuttamat tuntemukset vaihtelevat kuitenkin ihmisestä ja raskaudesta toiseen.

Jos epäilet olevasi raskaana, ryhdy varotoimiin ja vältä tupakointia – myös passiivista tupakointia. Vältä haitallisia kemikaaleja, röntgensäteitä ja alkoholia. Myös kahvin juomista kannattaa rajoittaa.
Lue myös: 14 yleistä raskauteen liittyvää huolenaihetta

Hedelmöittymisen yhteydessä kohdunkaulaan muodostuu limatulppa, joka suojelee kohtua ulkoisilta tulehduksen aiheuttajilta. Siksi voit huoletta käydä uimahallissa tai harrastaa seksiä – luonto on huolehtinut asiasta.

Raskausviikko 4: Mitä alkiolle tapahtuu?


Ensimmäisten raskausviikkojen aikana kasvua tapahtuu sikiötä enemmän erityisesti istukassa ja lapsivesikalvoissa. Lääketieteessä ei edes vielä tässä vaiheessa puhuta sikiöstä vaan alkiosta. Vasta kymmenviikkoista alkiota nimitetään sikiöksi.

Ensimmäisten parin kolmen viikon ajan kohdun limakalvolle kiinnittymisen jälkeen alkio on mikroskooppisen pieni. Kyseessä on solumassa, josta ei mitata pituutta vaan halkaisija.