Raskausviikko 24 (rv 24)

Raskausviikolla 24 sikiö pystyy erottamaan ääniä toisistaan ja reagoi koviin ääniin potkuilla ja nykimisellä. Kehossa saattaa esiintyä turvotusta ja nesteen kertymistä.

Raskausviikko 24 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 24 | Joillakuilla alkaa raskauden tässä vaiheessa kertyä nestettä elimistöön, erityisesti jalkoihin, jalkateriin ja käsiin.

© I FORM & iStock

24. raskausviikko (23+0–23+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 23+0–23-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 23+0 tarkoittaa 24. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 24: Mitä sinulle tapahtuu?


Tässä vaiheessa joillakin raskaana olevilla naisilla kehoon alkaa kertyä nestettä eli paikat turpoavat. Nesteen vuoksi turpoavat lähinnä jalat, jalkaterät ja kädet. Joillakin myös kasvot turpoavat. Tämä johtuu siitä, että hormonit ja kasvava kohtu työntävät nestettä raajoihin. Tukisukista voi olla apua turvonneisiin jalkoihin. Laskimopumppuharjoitukset voivat myös tuoda helpotusta.

Kokeile istua ja maata jalat koholla. Diureetteja eli nesteenpoistolääkkeitä annetaan raskaana oleville vain harvoin.

Lue myös: Aiheuttaako raskaus sinulle turvotusta? Tutustu 6 hyvään neuvoon

Raskausviikko 24: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö on nyt yli puolet syntymäpituudestaan. Sikiön ihonalainen rasva ei ole vielä täysin kehittynyt, joten verisuonet ovat selvästi näkyvissä ihon alla. Kuulo on parantunut huomattavasti, koska sisäkorvan pienet luut ovat tiivistyneet. Sikiö pystyy siksi erottamaan kohdun ulkopuolisia ääniä ja reagoi koviin ääniin nykimällä ja potkimalla.

Keuhkot alkavat tuottaa surfaktantiksi kutsuttua ainetta. Tämä aine on välttämätön, jotta vauva voi hengittää syntymän jälkeen, ja se myös estää keuhkoja luhistumasta ja tarttumasta yhteen. Riittävän korkea surfaktanttitaso on siis ratkaisevassa asemassa sen kannalta, onko ennenaikaisesti syntyvä vauva elinkelpoinen. Surfaktanttia voidaan lisätä keuhkoihin, jos sen pitoisuus on ennenaikaisesti syntyneellä vauvalla liian alhainen.