Raskausviikko 25 (rv 25)

Sinun tulisi tuntea liikettä vatsassa päivittäin, sillä sikiö on nyt aktiivinen. Luo sidettä vauvaan laulamalla ja puhumalla sille. Lue, mitä muuta raskausviikolla 25 tapahtuu.

Raskausviikko 25 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 25 | Tuntiessasi jalan tai käden painavan kohdun seinämää yritä työntää sitä takaisin. Se on myös tapa kommunikoida.

© I FORM & iStock

25. raskausviikko (24+0–24+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 24+0–24-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 24+0 tarkoittaa 25. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 25: Mitä sinulle tapahtuu?


Tällä viikolla tilassasi ei tapahdu suuria muutoksia. Käytä siis energiasi yhteyden luomiseen vatsassasi olevaan uuteen elämään. Se onnistuu nimittäin jo nyt. Sikiöllä on kehittynyt kuuloaisti. Se kuuntelee suoliston ääniä ja sydämenlyöntejä, mikä on ihanan rauhoittavaa. Se pystyy myös kuulemaan ja tunnistamaan äänesi.

Juttele siis sille ja laula niitä lauluja, joilla aiot rauhoittaa sitä myös syntymän jälkeen.

Raskausviikko 25: Mitä sikiölle tapahtuu?


Kohdussa on vielä paljon tilaa, mutta se ei vaikuta enää aivan yhtä isolta sikiölle kuin raskauden alkupuolella.

Suurin osa sikiön painonnoususta johtuu nyt lihas- ja luumassan kehittymisestä. Luut ovat kovettumassa, ja kun tunnet jalan tai käden painavan kohdun seinämää, yritä työntää sitä takaisin. Se on myös tapa kommunikoida. Sinun pitäisi tuntea sikiön liikkuvan päivittäin.

Iho on vielä ohut ja ryppyinen, koska ihon rasvakudos ei ole täysin kehittynyt. Sikiö on alkanut tuottaa valkosoluja. Ne ovat tärkeitä, kun vauva taistelee sairauksia ja tulehduksia vastaan ulkomaailmassa muutaman viikon kuluttua.